Månedsoppsummering – august 2018

Jeg har ikke skrevet månedsoppsummeringer siden november i fjor og jeg kjenner at jeg savner det. Uten oppsummeringene føler jeg ikke at jeg har helt oversikt over lesingen min, selv om det ikke egentlig gir mening at jeg må se på lesingen min på en måned-for-måned basis. Tingen er at jeg liker å organisere lesingen min på den måten, så jeg begynner på an igjen med det fra nå. August har vist seg å være en god måned å starte med oppsummeringer. Jeg sjekket nettopp på Goodreads hvor mange bøker jeg har lest per måned i 2018 og tallet ligger på to-fire, helt frem til juli hvor det krøp opp til seks. Deretter har det skjedd noe merkelig, for plutselig er jeg oppe i 14 leste bøker på en måned. 14!!! Det tok meg fem måneder å komme opp i tallet 14 for 2018 og nå har jeg kommet meg fra 25 til 39 på en måned. Jeg må nok takke Booker og Booktube for den utviklingen. Så, hva har jeg egentlig lest i august?

  1. Yuri Herrera – Signs Preceding the End of the World (Verden rundt – Mexico)
  2. Richard Powers – The Overstory (Booker longlist)
  3. Donal Ryan – From a Low and Quiet Sea (Booker longlist)
  4. Belinda Bauer – Snap (Booker longlist)
  5. Alissa Nutting – Tampa (anbefaling fra Line)
  6. Sophie Macintosh – The Water Cure (Booker longlist)
  7. Michelle McNamara – I’ll Be Gone in the Dark
  8. Robin Robertson – The Long Take (Booker longlist)
  9. Ben Elton – Time and Time Again (Off the Shelf)
  10. Nick Drnaso – Sabrina (Booker longlist)
  11. Ryszard Kapuscinski – The Other (Off the Shelf)
  12. Sherman Alexie – The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian
  13. Esi Edugyan – Washington Black (Booker longlist)
  14. Sally Rooney – Normal People (Booker longlist)

40535918_1863186023769826_7341836968596078592_n

Bøker kjøpt/lånt i august (ikke komplett)

Jeg har skrevet et samleinnlegg om de syv første Bookerbøkene jeg leste, og jeg kommer til å gjøre det samme etter at jeg har fullført de seks siste. Jeg har to igjen å lese etter at jeg ble ferdig med In Our Mad and Furious City rett før jeg begynte på dette innlegget. Ellers har jeg lest en bok fra Verden rundt-utfordringen min, to Off the shelf-bøker, en bok jeg ble anbefalt av Line da vi var i London i fjor, en true crime bok jeg kjøpte da meg og Silje var en tur innom Ark i sommer og en ungdomsbok jeg kjøpte på Norli etter forrige tvangslesekafe (også med selskap av Silje) som jeg har hatt lyst til å lese i mange år. På årsutfordringen min på Goodreads har jeg lagt opptil 14 bøker bak skjema store deler av året, men nå er jeg kun tre bøker bak. Litt av en opphenting. Får håpe jeg klarer å holde koken i september også, for det er utrolig artig å lese masse igjen.

Signs Preceding the End of the World har jeg allerede skrevet om i en omtale, sammen med boken jeg leste fra Chile. Tampa så jeg på Ark en dag og kom da på at jeg hadde fått den anbefalt i fjor. Planen var å lese den først og deretter lese Lolita av Vladimir Nabokov: begge bøkene handler om pedofili, men den første fra et kvinnelig perspektiv og den andre fra et mannlig perspektiv. Tampa var rett og slett festlig, en meget underholdende bok fra start til slutt, til tross for et tema som kanskje ikke burde være det. Det lille jeg leste av Lolita fikk meg til å tenke at det også potensielt kan være en ganske underholdende bok, men dessverre var jeg ikke i humør den til da jeg begynte på den, så den ble avbrutt. Jeg finner den nok igjen på et annet tidspunkt. Vil tro at de to bøkene har ganske ulik slutt, da det som skjedde med den kvinnelige, pedofile læreren i Tampa etter at hun ble tatt var meget problematisk og viste helt tydelig hvordan kjønn påvirker oss. Hadde hun vært en mannlig lærer hadde nok slutten vært ganske annerledes.

I’ll Be Gone in the Dark kjøpte jeg fordi true crime er en sjanger jeg har likt tidligere og fordi jeg hadde hørt så mye om forfatteren i media fordi hun var gift med en kjent amerikansk komiker og hun døde plutselig. Selve boken ble aldri ferdigstilt, men noen tok på seg jobben med å redigere det hun hadde skrevet og gjorde det om til et noenlunde sammenhengende narrativ. Saken hun fulgte – jakten på The Golden State Killer – var spennende nok å lese om, men det beste er at selv om boken aldri kan konkludere med hvem morderen faktisk var, så ble han tatt i april i 2018. Det skal med andre ord kun et Google-søk til for å finne svaret for de leserne som ikke er fornøyd med å ikke vite hvem han var.

Time and Time Again leste jeg fordi jeg elsker bøker om tidsreising og stadig er på jakt etter bøker som kan måle seg med The Oxford Time Travel serien til Connie Willis. Denne var artig nok, men var ikke på samme nivå som bøkene til Willis, dessverre. Premisset var at Newton oppdaget at tiden krummer seg på et gitt sted på et gitt tidspunkt og hvis man befinner seg der på riktig tidspunkt vil man reise tilbake i tid. En gruppe akademikere blir enig i at hvis man kan endre en ting i historien burde det være opptakten til 1. Verdenskrig. Bokens hovedperson blir derfor sendt tilbake til 1914 for å forhindre drapet på Franz Ferdinand og for å drepe Keiser Wilhelm, den eneste ordentlige krigshisseren i Europa på den tiden. Det artige er at boken har en tvist som er ganske snedig, som er noe mer enn at han ikke nødvendigvis endrer historien til noe bedre, selv om tvisten baserer seg på det i stor grad. For de som ønsker godt språk og nyanserte karakterer er det likegreit å hoppe over denne. Dette er gøyalt tidsfordriv, samt hadde den et artig plot å pønske på for de som er glad i historie. Ellers hadde den nok ikke de store kvalitetene.

Jeg kunne ønske at The Other hadde vært litt lenger, men den var likevel ikke dum å lese for min del fordi den ga meg en ide om noe jeg kan tenke meg å skrive en bok om. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian var akkurat like herlig og trist som forventet, en strålende ungdomsbok jeg er glad jeg valgte å ikke lese på Kindle, for da hadde jeg ikke ikke fått like stor glede av alle illustrasjonene.

Det var august. September er godt i gang med en bok lest. Forhåpentligvis blir dette måneden jeg for første gang noensinne fullfører hele Bookerprisens longlist. I tillegg skal jeg kose meg med å lese et eventyr fra en komplett og illustrert versjon med H. C. Andersens eventyr hver kveld før jeg skal sove og jeg håper på å få lest mer fra Verden rundt-utfordringen, samt mer fra egne bokhyller.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

15 svar til Månedsoppsummering – august 2018

  1. Elida sier:

    Du tenker ikkje lenge før du handler, og det liker eg! HC Andersen har eg og lest, og det var både gjenkjennande og ikkje. Fleire av eventyra som eg likte best frå samlingen var heilt ukjente for meg 🙂 God lese-september!

    Liker

    • labbensblog sier:

      Liker å handle mens jeg føler meg inspirert 🙂

      Gleder meg til å oppdage HC Andersens eventyr og å finne ut hvilke som er mine favoritter. Hadde noen eventyrbøker da jeg var liten, men om hans eventyr var blant dem husker jeg ikke. Kjenner selvfølgelig til noen likevel, men om jeg har lest dem eller bare sett en Disneyvariant eller noe slikt vet jeg ikke.

      God lesemåned til deg også!

      Liker

  2. elbakken sier:

    Wow, så deilig å finne igjen leselysten! Og imponert over at du ser ut til å klare hele longlist i år, det står det respekt av. Jeg var som vanlig brått engasjert akkurat når den kom ut, men for meg stoppet det i år etter to. (Snap og The Mars Room, begge som lydbøker.)

    Ellers av lista di har jeg lest Signs Preceding the End of the World, og likte den veldig godt. Det er faktisk en av de veldig få bøkene jeg rakk å snakke om på booktube før jeg sluttet å lage videoer like brått som jeg begynte. Likte hvor mange lag det var i teksten og hvordan du kunne velge å lese den på ulike måter. Det er ei bok jeg har tenkt veldig mye på etter at leste den, og ei bok jeg egentlig kunne tenke meg å lese på nytt.

    Ellers ser det ut som om jeg også har funnet igjen leselysten, noe som selvsagt gleder meg stort. Tolv fullførte i juli og ti i august kjennes bra etter magre lesemåneder i april og mai. Satser på at det holder året ut nå.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Har du vært Booktuber?? Er videoene fremdeles tilgjengelig? Jeg har vært litt fristet til å begynne selv fordi det virker som et veldig kjekt fellesskap å ta del i, men jeg vet ikke om jeg er helt klar for det likevel. Skriving er nok mer min greie enn snakking 😉

      Jeg er litt skuffet over Booker i år. Synes de aller fleste bøkene har vært midt på treet og noen har ikke truffet for min del i det hele tatt. Har kun fire bøker på min ønske-shortlist. Det positive er at de fleste bøkene fra årets liste er lettlest, samt er de beste bøkene virkelig gode. The Mars Room og Milkman er de to jeg har igjen og jeg er litt skeptisk til begge.

      Veldig godt med leselyst, håper det holder ut året for min del også. Tolv i juli og ti i august er knallbra, spesielt hvis du har lest mye bra. Jeg synes selv jeg har lest mye interessant, men kanskje litt flere tre stjernere enn normalt pga Booker.

      Følte meg ganske heldig med valgene av bøker fra både Mexico og Chile. Håper du har lenke til videoen din om Signs slik at jeg kan få se.

      Et urelatert spørsmål: jeg ser du leser en del historiebøker fra antikken. Mulig du har skrevet om det tidligere (min hukommelse er ikke alltid så god), men hva er det som gjør at du leser den type bøker? Er det kun på gøy eller har du noe mål med det? Grunnen til at jeg spør er at jeg har en bachelor i historie og vurderer å ta master om et år. Ikke fordi jeg trenger graden, jeg trives veldig godt i min administrative jobb og har ikke noe ønske om å skifte felt. Rett og slett fordi jeg tror det hadde vært spennende å skrive sakprosa om et historisk tema og å ta master kan hjelpe meg med temavalg, informasjonsinnhenting, oppbygging, skriveprosess (selv om en masteroppgave og en bok vil være litt annerledes).

      Liker

      • Elisabeth sier:

        Nja, altså. Jeg lagde 11 videoer for snart to år siden. Og maste på Silje om at hun skulle begynne, og da hun begynte, slutta jeg. (Noe som ikke hadde noe å gjøre med at hun begynte, og langt mer å gjøre med at min daværende samboers svoger flytta inn til oss og jeg derfor sjelden var aleine for å filme.) Videoene ligger der enda (under tvil), og jeg har vurdert mange ganger og starte igjen nå som jeg bor aleine. Denne uka har jeg til og med filmet en video, men vi får se. Ser at min omtale av Signs Preceding… faktisk var den siste videoen jeg lagde, du finner den her: https://youtu.be/kYcJLGTxPGU

        Om historiebøkene: Det er bare fordi jeg synes det er spennende. Jeg har vært interessert i historie siden jeg var barn og begynte lese Richard Herrmanns bøker om den engelske kongefamilien. Men jeg har lest absolutt mest om britisk historie og om vikingtida – helt til jeg for noen år siden leste ei språkhistoriebok som startet med sumerisk og akkadisk og jeg innså hvor mange skriftlige kilder vi faktisk har til ting som skjedde for så lenge siden. Og så ble det min favorittepoke å lese om. Videoen jeg har filmet (men ikke redigert eller lagt ut) denne uka handler faktisk om det: Five non-fiction books about ancient history. Så får vi se om noen andre enn meg faktisk får se hva jeg har å si om dem 😉

        Jeg prøvde for øvrig å ta akkadisk som emne på universitetet da jeg holdt på med bachelor i lingvistikk, men det var for få andre som meldte seg opp, så det ble ikke noe av kurset. Til min store ergrelse.

        Liker

        • labbensblog sier:

          Jeg er blitt helt hektet på Booktube og jeg håper virkelig du lager flere videoer og legger dem ut. Omtalen din av Signs var strålende. Skal kose meg med resten av videoene i løpet av dagen. Og Project annotate var en genial ide. Vi er en del norske bloggere som ikke har helt ulik boksmak, hva med å prøve det her? Hvis vi holder oss til pocketbøker er det ikke så dyrt å sende bøkene til hverandre heller.

          Det er ganske tøft å se hva det er mulig å ta av fag til og med på norske universiteter. Akkadisk har jeg ikke sett før, men jeg snuste på koptisk, som det var mulig å ta ved UiB. Men det ble aldri noe av, begynte heller så vidt på russisk før jeg ga opp.

          Legg ut videoen du har laget!!! Jeg vil gjerne ha tips til gode bøker fra den perioden, spesielt non-fiction. Har ikke lest noe slikt i år selv, men jeg leste Circe tidligere i år og holder nå på med The Penelopiad, begge gjenfortellinger av greske myter.

          Liker

  3. Du begynner med månedsoppsummeringer og jeg har visst sluttet. Men noen oppsummeringsinnlegg i løpet av høsten blir det nok uansett. Du har jammen lest mye. Jeg har lest ganske lite de siste månedene, og håper det skal ta seg opp når høstmørket kommer. Og så skal jeg prøve meg på litt lystlesing hver måned. Booker er gøy, men når august bestod av å «slite» seg gjennom tre bøker, så blir det ikke bare gøy. Må senke ambisjonsnivået mitt litt når lesekapasiteteten ikke er større tror jeg. Uansett veldig gøy å følge din vei mot å lese hele langlisten og ikke minst inspirasjon til Verden rundt-prosjekt. Jeg skal fortsette å lese begge deler.

    Fikk veldig lyst til å lese Tampa. Og så har jeg plutselig tre true crime-bøker på leselisten. In Cold Blood som jeg har påbegynt i sommer, McNamara og en norsk bok av året om Isdalskvinnen.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Jepp, ble ganske sjokkert da jeg telte opp på Goodreads hvor mange leste som hadde dato fra august. Visste jeg hadde en god lesemåned, men trodde kanskje ikke jeg hadde lest så mange bøker. Tviler litt på at jeg klarer å opprettholde det i september, men et generelt mål for en måned tenker jeg er åtte bøker, to i uken. Det blir jeg godt fornøyd med. 2-4 som jeg har lest i måneden mesteparten av 2018 er jeg ikke spesielt fornøyd med.

      Det er ikke noe gøy å slite seg gjennom bøker, det kan virkelig tære på leselysten. Sikkert likegreit å følge lystprinsippet en stund. Men det skader ikke å lete etter bøker i spesifikke kategorier (f.eks verden rundt) som kan passe inn i lystprinsippet.

      Tampa kan du få av meg. Jeg hadde en storopprydning i går (hovedsakelig fordi en ibux hadde tatt noenlunde knekken på feberen og jeg var rastløs – feberen kom dessverre tilbake) og har fylt en stol med bøker jeg skal kvitte meg med. Både bøker jeg ikke ser for meg at jeg kommer til å lese og bøker jeg har lest som jeg ikke ser for meg å lese på nytt. Deriblant Tampa, som jeg likte godt men neppe gjenleser. Noen blir tatt med til bokbord, de jeg tror andre vil sette pris på og resten går sannsynligvis i bosset. Litt trist, men tror det er eneste realistiske måten å bli kvitt dem på. Tror jeg har noen gode kandidater til bokbordet der, for jeg har to av en del bøker jeg tror er veldig gode og i tillegg har jeg en del bøker i haugen jeg har lest og likt, men som jeg vet jeg likevel ikke vil lese på nytt.

      Leste BT-artikkelen om Isdalskvinnen, synes den var veldig god. Vurderte å kjøpe boken, men har foreløpig ikke gjort det. Venter med å kjøpe In Cold Blood til jeg får høre hva du synes.

      Liker

  4. Haruhi sier:

    Hadde ikke fått med meg det innlegget her (er litt vel avkobla fra internett, og har i vanvare slettet både wordpress og bloglovin appen fra mobilen, da blir det vanskelig å følge med), så sier bare det viktigste: JEG ER OGSÅ HELT FORTAPT UTEN MÅNEDSSTATISTIKK. Har jo sluttet med det i år (eller i fjor?) og tanken var at det skulle gi mer tid og rom til å skrive mer seriøse blogginlegg (kanskje til og med omtaler (ha ha ha)), men resultatet har jo bare blitt tilnærmet ingen blogging. I tillegg har jeg helt mistet oversikten over hva jeg har lest, og vet at jeg kommer til å angre senere, fordi jeg liker å gå tilbake å kikke på egne statistikker..

    Liker

Legg igjen en kommentar