The 50 bookish questions tag

Fordi spørsmål er artig og jeg ikke orker å skrive en bokomtale. Funnet på internett ved å Google «bookish questions tag».

1) Den siste boken du leste var?
The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian.

2) Var det en god bok?
Ja, det var en herlig bok som følger en ung gutt som bor på et indianerreservat i USA.

3) Hva gjorde boken god?
Bokens forteller finner ut at han vil gå på samme skole som de hvite ungdommene og må da balansere det å skulle forbli en del av sitt eget samfunn og samtidig passe inn i et nytt og annerledes samfunn. Det er ikke helt enkelt. Leseren får både innblikk i hvordan en 14 år gammel gutt tenker, hva han er opptatt av og hvordan han utvikler seg, samtidig som vi får et mer overordnet innblikk i hvordan fattige indianere lever i USA på 2000-tallet. Det er ikke mangel på grusomme hendelser i boken, men den er skrevet på en måte som gjør at det likevel aldri blir for dystert. Karakterene, tross alt de mister, beholder fokus på de positive tingene i livene sine. En veldig fin og nyansert ungdomsbok som gjorde meg nysgjerrig på hvordan det faktisk er i dag å bo på indianerreservater.

4) Ville du anbefalt boken til andre?
Ja, absolutt. Den er skrevet for ungdom og den inneholder mange illustrasjoner, som jeg personlig synes løfter boken enda mer da de gir liv til det fortelleren snakker om. Er du ikke interessert i å lese ungdomsbøker kan du hoppe over denne, men selv om den er rask å lese og ikke spesielt tung er den heller ingen lettvekter. Den tar for seg flere tunge tema fra perspektivet til en ungdom. Det er kanskje spesielt ungdom og foreldre/lærere som burde lese den, men egentlig kan den anbefales til alle som er interessert i å lære litt om andre kulturer og minoriteter, samt de som ønsker å forstå seg bedre på ungdom generelt.

5) Hvor ofte leser du?
Vil si det er helt umulig å svare på. I perioder, som nå, leser jeg mye, i andre perioder leser jeg kanskje to bøker på to måneder. Totalt håper jeg på å lese 65 bøker i år, samme antall som jeg leste i fjor. Det er i overkant av en bok i uken.

6) Liker du å lese?
Hmm, kanskje disse spørsmålene ikke er laget for bokbloggere? Sånn går det når man Googler og ikke egentlig vet hva man har funnet.

7) Hva var den siste dårlige boken du leste?
Jeg må vel nesten si Sabrina av Nick Drnaso, selv om jeg synes det er urettferdig å kalle den dårlig.

8) Hva fikk deg til å synes at boken var dårlig?
Den fungerte ikke helt for meg fordi jeg ikke likte tegningene, synes dialogen var dårlig og historien ganske kjedelig lenge. Den hadde heller ingen ordentlig slutt. Problemet er bare at jeg tror hele poenget var å gjøre tegningene kjedelig, dialogen realistisk (jeg er fremdeles litt usikker på om jeg synes den er det) og en plutselig slutt passer med tematikken til en viss grad. Karakterene får sine 15 minutes of fame fordi kjæresten til den ene karakteren forsvinner – og blir etter hvert drept – og det blir massiv mediedekning av saken. Folk engasjerer seg og det oppstår konspirasjonsteorier og familien får ikke fred. I slike tilfeller tar det gjerne plutselig slutt når det skjer noe nytt som stjeler all fokus. Sånn sett var slutten passende. Men jeg synes verken den blir creepy nok eller engasjerende nok tross spennende tematikk.

9) Har du et ønske om å bli forfatter?
Ja, det har jeg. Akkurat nå vurderer jeg å ta en mastergrad i historie ved siden av jobben, fordi jeg da kan bruke problemstillingen i masteroppgaven som et utgangspunkt for å skrive en sakprosabok. Jeg har mine tvil om at noe jeg skriver faktisk vil bli gitt ut, men jeg har uansett lyst til å skrive. Romanforfatter kommer jeg aldri til å bli, jeg har ikke god nok fantasi.

10) Har en bok noensinne påvirket deg i stor grad?
Det kommer nok an på hva som menes med spørsmålet. Mange bøker har påvirket meg i den betydning at jeg har blitt grepet og fått en emosjonell reaksjon. Lesingen min påvirker nok også livet mitt i stor grad i den forstand at jeg lærer mye av å lese både sakprosa og skjønnlitteratur. Forhåpentligvis gjør lesingen min meg hakket mer reflektert fordi jeg stadig ser gjenkjennelige problemstillinger fra ulike synsvinkler. Om en bok alene har endret livet mitt på noen måte er jeg ikke sikker på. Ikke direkte og umiddelbart vil jeg tro, men totalt preger lesingen livet mitt i stor grad.

11) Leser du fan-fiction?
Nei, jeg har normalt ikke gjort det. Det eneste jeg husker godt er Cassandra Clares The Very Secret Diaries, som var morsomme dagbokinnlegg skrevet av Karakterer fra The Lord of the Rings. The Very Secret Diary of Saruman the White, den er fantastisk.

Typical. Gandalf just came waltzing by and he knows I hate drop-ins. Wanted to yap on and on all about the ring he gave his new boyfriend, terrible pervy hobbit-fancier old Gandalf is. Disgrace to the Order. Just wants to show off and remind me that he’s got a hobbit, and I’m just dating an eyeball. Well, Saruman the White does not stand for this treatment. Showed him my Wizard Wrestling Federation moves. Have delivered smackdown. Go me.

12) Skriver du fan-fiction?
Nei. Kanskje jeg burde begynne. Den med IT-ansatt på Hogwarts var også genial, så det gjelder vel i hovedsak å få en god nok ide.

13) Hvilken bok er din favoritt?
Dette er helt håpløst å svare på. Hvis jeg må velge nå tror jeg det står mellom Brodeck’s Report av Philippe Claudel, The Doomsday Book av Connie Willis og The People in the Trees av Hanya Yanagihara, men spør meg igjen i morgen så velger jeg sikkert noen andre.

14) Hvilken er den dårligste boken du har lest?
Noensinne? Som jeg har fullført? Tror ikke min hukommelse er god nok til å svare på dette. Jeg vet jeg mislikte Snowdrops av A.D. Miller, men jeg ser ikke for meg at det var den dårligste boken ever.

15) Foretrekker du papirbøker eller e-bøker?
Jeg er glad i min Kindle som gir meg tilgang til bøker jeg har lyst til å lese ca. to sekunder etter at jeg finner ut at jeg vil lese dem. Til tross for at jeg har den muligheten hender det likevel ofte at jeg venter nærmere to uker på at bøker skal bli tilsendt til meg fra Bookdepository fordi jeg har så lyst til å ha dem i papir. Så papir vinner nok, selv om jeg synes det er supert å ha en Kindle.

16) Når lærte du å lese?
Aner ikke. Før jeg begynte på skolen, kanskje? Eller like etter? Hva er normalt? Mamma og mormor leste masse for meg da jeg var liten, så jeg regner med de også etter hvert forsøkte å lære meg å lese selv.

17) Hvilken er din favorittbok som du ble tvunget til å lese på skolen?
Øh, likte vi noengang bøkene vi ble tvunget til å lese? Jeg tror kanskje det må bli The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Den leste jeg i forbindelse med et skriveprosjekt i engelsktimene, men jeg hadde fått velge bok selv, så det var ikke obligatorisk å lese akkurat den boken. Jeg måtte lese en engelskspråklig bok, sannsynligvis med noen flere gitte kriterier.

18) Hvilken er din favoritt bokserie?
Har i utgangspunktet tenkt at jeg nesten ikke leser bokserier, men når jeg tenker meg litt om har jeg faktisk en del å ta av. De to ultimate seriene jeg virkelig elsker er The Oxford Time Travel serien av Connie Willis og Blandings-bøkene til P.G. Wodehouse. Jeg er på evig jakt etter andre tidsreisebøker som er like gode som bøkene til Connie Willis, men jeg har ikke lykkes enda. Blandings er et univers jeg elsker å besøke, som jeg stadig vender tilbake til.

19) Hvem er din favorittforfatter?
Basert både på kvantitet (forfattere jeg har lest mye av) og kvalitet (forfattere jeg har lest mye av hvor jeg har likt det aller meste veldig godt) tror jeg muligens at min favorittforfatter må være Louis de Bernieres. Jeg har virkelig elsket alt jeg har lest av ham og jeg har spart på de få jeg ikke har lest enda. Notwithstanding og The War of Don Emmanuel’s Nether Parts er fremdeles favorittene og jeg gleder meg til å begynne på hans nyeste serie.

20) Hva er din favorittsjanger?
Literary fiction, hva nå enn det blir på norsk. Karakterdrevne romaner med fokus på språk og karakterenes indre liv. Jeg liker mye annet også, men det er uten tvil det jeg leser mest av.

21) Hvem er din favorittkarakter fra en bok?
Det er vanskelig å ikke velge noen fra HP-universet siden de bøkene har blitt lest x-antall ganger og vært med meg gjennom hele oppveksten og i voksen alder. Remus Lupin var den trygge farsfiguren, den artige læreren, den tøffe motstandsmannen, rolig men bestemt, morsom og komplisert. Jeg elsker å lese om foreldregenerasjonen i HP og Lupin slår meg som den karakteren som var mest reflektert, selv i ung alder, men spesielt som voksen. Ikke feilfri på noen måte, men jevnt over en god mann. En av de beste i dette universet, men en som ikke var en typisk helt. Jeg tenker alltid på han når jeg får dette spørsmålet, selv om det nok er et ganske kjedelig svar.

22) Har en bok noensinne transportert deg til et annet sted?
Absolutt, både til et annet sted og en annen tid. Jeg leser en del bøker som har fantastisk gode skildringer, både av steder og av mennesker. Bøker som både har det og som er fengende nok til at man blir helt oppslukt av historien transporterer leseren til den tid og sted det er skrevet om. I The Doomsday Book drar Kivrin fra Oxford på 2050-tallet til landsbygden i England i 1348. Jeg synes beskrivelsene av stedet hun bor og menneskene som bor der er helt fantastiske, du føler virkelig at du er der med henne. Det er trangt, illeluktende og klaustrofobisk. Det er en annen tid og vi møter mennesker med en helt annen virkelighetsforståelse enn oss, men det er likevel så mange likheter. I Blackout og All Clear ble jeg også helt oppslukt av tiden og stedet og jeg følte jeg fikk en helt annen forståelse enn jeg har hatt tidligere av hvordan det må ha vært å bo i London under blitzen.

23) Hvilken bok kunne du ønske hadde en oppfølger?
Himself av Jess Kidd. Elsker hele universet hun skapte i den boken og selv om jeg virkelig likte The Hoarder har jeg så lyst til å dra tilbake til Mulderrig.

24) Hvilken bok kunne du ønske IKKE hadde en oppfølger?
Kommer ikke på noen bøker hvor jeg har lest to eller flere og synes at forfatteren burde gitt seg etter en. Hvis jeg ikke liker første leser jeg sannsynligvis ikke nr. to heller og husker dem da ikke som serier.

25) Hvor lang tid tar det deg å lese en bok?
Jeg leser ganske kjapt, men det kommer veldig an på boken. I bøker hvor språket er veldig i fokus lønner det seg å lese saktere enn ellers, hvis ikke går man glipp av mye bra. Bøkene til P.G. Wodehouse er egentlig ganske lettleste, men jeg bruker likevel litt tid på dem fordi jeg hele tiden må stoppe opp og bruke tid på hans setninger, på ordene han velger og på de bildene han skaper.

She looked as if she had been poured into her clothes and had forgotten to say «when».


Jeg avslutter her siden dette begynner å bli langt. De siste 25 spørsmålene kommer en annen dag.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til The 50 bookish questions tag

  1. Hedda sier:

    Her var det mye moro! Håper det er greit at jeg låner og lenker:)

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Spørsmål og svar : Norske bokblogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s