En annerledes lesesirkel

Jeg fant i går en strålende ide på Booktube som jeg har lyst til å stjele. Planen er å danne en lesesirkel hvor alle deltakerne leser papirbøker som de skriver notater i mens de leser, for så å sende bøkene videre til andre deltakere i lesesirkelen. Når bøkene har blitt lest av alle deltakerne får hver eier igjen sin bok med masse notater i fra alle deltakerne. Er det noen av dere som synes det høres artig ut og har lyst til å bli med? Jeg ser for meg at tre-fem deltakere er ideelt, men det er selvsagt mulig å gjøre det med kun to personer også. Mer enn fem deltakere er gjerne litt mye, for man må jo klare å bli enig om hvilke bøker som skal leses, samt må det være nok plass i bøkene til at alle får skrevet i de. Skulle det, mot formodning, melde seg flere enn fem deltakere kan vi dele oss opp i grupper.

40778871_271517250350815_5614750148367220736_n

Eksempelbilde – kun tullenotater (lover å skrive penere når det skal gjøres på ordentlig)

Det bør være noen regler for å gjøre dette enkelt og billig. Først og fremst kan vi kombinere dette med Off the Shelf-utfordringen. Hver deltaker kan finne en bok fra egen bokhylle som man ønsker å lese, man trenger ikke å kjøpe nye bøker. Det må være en pocketbok og den bør være på max 300-350 sider, gjerne kortere enn det også. På den måten blir det ikke så dyrt å sende bøkene i posten (hardbacks kan være ganske tunge..) og lengden skremmer forhåpentligvis ikke deltakerne fra å lese bøkene vi velger. Bøkene bør ikke være veldig teksttunge, det må være plass til å skrive i kantene.

Skriv en kommentar under dersom du ønsker å bli med på dette. Jeg kan da opprette en Facebook gruppechat med alle deltakerne hvor vi kan bli enig om hvilke bøker vi skal lese, hvilken rekkefølge de skal sendes i og vi kan utveksle adresser der. Dersom ikke alle bruker Facebook kan vi ta det på e-post.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

15 svar til En annerledes lesesirkel

 1. Det høres kjekt ut, men tenker du at man skal lese for eks 5 bøker da, hvis 5 stk blir med?

  Liker

  • labbensblog sier:

   I utgangspunktet ja, men over lang tid. F.eks. kan første frist for å sende videre en bok vi har lest være i 30. september og så er neste frist for å sende videre 31. oktober osv.. Så det blir fem bøker på fem måneder. Eventuelt ha frist på to måneder og bruke nesten et år.

   Det går også an at f.eks meg, deg og Elisabeth er en gruppe og hvis det melder seg flere så kan vi lage flere grupper på tre personer. De som vil lese flere bøker kan være med i flere grupper. Da blir det tre bøker å lese per person. Jeg er åpen for forslag. Elisabeth har gjort dette før, kanskje hun har noen tips.

   Liker

   • Elisabeth sier:

    Den der jeg var med hadde man en måned til å lese boka, og så en måned til å sende. Men den var internasjonal så transporten tok litt lenger tid. Ikke for det, det tar ganske lang tid med post internt i Norge om dagen også, nå som alt er B-post.

    Liker

    • labbensblog sier:

     Foreslår at vi velger en bok fra hver av bokhyllene våre, leser den i september og prøver å få sendt de videre i starten av oktober. Siden vi kun er tre kan vi jo være litt avslappet med frister og ta det litt som det kommer.

     Liker

 2. siljesols sier:

  Har lydt å være med. Vi kan jo prøve å komme frem til noen bøker.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Noen forslag fra mine bokhyller:

   – The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin (sci-fi, men jeg tror Elisabeth har lest den)
   – This Census-Taker av China Mieville (kort roman)
   – The Loney av Andrew Michael Hurley (gotisk horror)
   – Challenger Deep av Neil Shusterman (ungdomsbok)
   – Maggot Moon av Sally Gardener (ungdomsbok)
   – Silas Marner av George Eliot (kort klassiker)
   – Sweetland av Michael Crummey (roman)
   – Confusion av Stefan Zweig (lang novelle)
   – The Never-ending Story av Michael Ende (barnebok)
   – Tenth of December av George Saunders (novellesamling)

   Noen av de som dere begge kunne tenkt dere å lese? Finner nok flere alternativer hvis ikke, har ikke mangel på bøker. Hva har dere i bokhyllen som kunne passet?

   Liker

   • Jeg har veldig lyst til enten Maggot Moon eller Challenger Deep, kanskje også Never-ending. Er ellers ganske åpen, og har ikke rukket å lese om alle bøkene du nevner. Her er mine foreløpige forslag (som jeg ikke tror noen av dere har lest og som er ganske korte. Har ikke fått sjekket alle om de har plass i margene til skriving) :

    The Giver av Lois Lowry (dystopi, muligens ungdomsbok)
    We are Okay av Nina LaCour (ungdomsbok, fikk Printz-prisen i fjor)
    Utsyn frå sørglaset av Gyrdir Eliasson (kort islandsk)
    Fuglane av Tarjei Vesaas
    Leieboeren av Roland Topor (Østerrisk)
    Parfymen av Patrick Süskind

    Liker

   • Elisabeth sier:

    Jeg har lest de to øverste + The Never-ending Story på din liste, Labben. Kan gjerne leste en av de to Silje ønsker seg. Leser sjelden ungdomsbøker til vanlig, men er bare gøy å flytte seg litt ut av komfortsonen.

    På Siljes liste har jeg bare lest Fuglane, og har Leieboeren i egne hyller også (men kan selvsagt leses i en annen utgave likevel). Liker dystopier, så The Giver frister, og er også nysgjerrig på Parfymen.

    Liker

 3. Elisabeth sier:

  Noen forslag fra mine hyller:

  Yuri Herrera – The Transmigration of bodies (beskrevet som «noirish-tragedy»)
  Svetlane Aleksijevitsj – Bønn for Tsjernobyl
  Ali Smith – The Accidental
  Amin Maalouf – Samarkand
  Ngugi wa Thiongo – Devil on the Cross
  Elisabeth Smart – By Grand Central Station I Sat down and Wept
  Eimear McBride – A Girl is a Half-formed Thing

  Det er ikke spesielt brede marger på noen bortsett fra Elisabeth Smart boka, men om han har mye på hjertet, går det an å legge inn post-its?

  Liker

 4. Av dine har jeg mest lyst til Bønn for Tsjernobyl, men det er fordi jeg har den selv og den har stått på leselisten en stund. De andre kjenner jeg nesten ikke fra før, men Herrera sin høres mest interessant ut. Hvilken vil du helst lese av dine egne? Jeg er ellers veldig klar for The Giver, ev Parfymen om Ann Helen også er med.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg er med på The Giver, leser gjerne den. Av Elisabeth sine var det mange som fristet for min del, men spesielt The Accidental, Samarkand, Devil on the Cross og A Girl is a Half-Formed Thing. Herrera har jeg nettopp lest og selv om jeg gjerne leser mer av henne frister det likevel mer med noe annet nå. Aleksijevitsj har jeg kjøpt en annen bok av nylig og kommer nok til å lese den snart, så da frister det også mindre med hennes bok på dette tidspunktet. Men jeg leser gjerne de to også hvis ingen av de andre frister for deg Silje 🙂

   Post-its der det ikke går å skrive i boken er godkjent!

   Hvilken av ungdomsbøkene mine har dere mest lyst til å lese?

   Liker

   • siljesols sier:

    Da stemmer jeg for McBride eller Thiongo. Har lyst til begge ungdomsbøkene dine, men kanskje mest Challenger Deep. Den har jeg selv, men på kindle. Men begge deler er helt fint om noen av dere foretrekker den andre.

    Liker

 5. Haruhi sier:

  Late to the party.

  Slenger meg gjerne med (og leser i såfall akkurat det dere velger, uten å blande meg inn i prosessen). Må dog nevnes (selv om dere jo vet det) at jeg ikke er verdens mest pålitelig menneske, kan med 100% love å poste ting til riktig tid (eh, 90%), men kan jo egentlig ikke lov å få lest noe…. Har dog tenkt å kaste alle andre lesemål på dynga for å frigjøre tid til å lese ting jeg faktisk vil lese, og dette hørtes GØY ut.

  Mvh.
  Somlekopp

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s