Julian Barnes

Jeg skal lese et helt forfatterskap og min utvalgte forfatter er Julian Barnes. Utvalgskriteriene var følgende:

  • En forfatter jeg har lest og likt tidligere
  • En forfatter som har skrevet nok bøker til at man kan kalle det et skikkelig prosjekt
  • En forfatter som skriver variert
  • En forfatter som ikke har skrevet så mange mursteiner

Jeg har tidligere lest tre bøker av Barnes og likt to av dem særdeles godt. Han har skrevet 12 romaner, tre novellesamlinger, åtte sakprosa og fire krimbøker, i følge Wikipedia. Det er dermed ikke vanskelig å se at han har vært produktiv nok til at det kan regnes som et stort prosjekt å lese alt han har skrevet. I tillegg til sjangervariasjon er det også tematisk variasjon og de aller fleste bøkene er på under 350 sider, en del av dem betydelig under.

barnes books

Romanene
Metroland – Before She Met Me – Flaubert’s Parrot – Staring at the Sun – A History of the World in 10 1/2 Chapters – Talking it Over – The Porcupine – England, England – Love etc. – Arthur and George – The Sense of an Ending – The Noise of Time

Selv om noen temaer ser ut til å gå igjen i bøkene hans (historie, tro, ustabile forhold/vennskap) virker det som om det er utrolig stor variasjon i tematikk, setting og karakterer i bøkene hans. Han skriver om tenåringsangst på 1960-tallet og om besettelse og sjalusi i ekteskap. Vi kan lese en oppdiktet biografi om forfatteren Gustave Flaubert, hele livshistorien til en kvinne, en alternativ verdenshistorie, om en fiktiv diktators rettssak, om bygging av en fornøyelsespark som skal gjenskape hele Englands historie. Han følger Sir Arthur Conan Doyle og George Edjali fra barndom til voksenliv i senviktorianske London og han introduserer oss for en russisk komponist som lever under Stalins regime. Han skriver om tro, om vennskap, om minner, om vår evne til å glemme, til å vri på sannheten. Og i «A History of the World in 10 1/2 Chapters» hopper han fra Noahs ark til cruiseship på 90-tallet, fra en 1400-talls rettssak i Frankrike til oppdagelsen av Amerika i samme århundre. Leseren skal også hilse på en amerikansk astronaut, dra til Amazonas og besøke Titanic. Bare i romankategorien finnes det med andre ord enormt med variasjon.

Novellesamlingene
Cross Channel – The Lemon Table – Pulse

Den første novellesamlingen handler om å være britisk i Frankrike, den andre om å bli gammel og den tredje i stor grad om tap – av mennesker, av evner, av funksjoner.

Sakprosa
Letters from London – Something to Declare – The Pedant in the Kitchen – Nothing to be Frightened Of – Through the Window – A Life With Books – Levels of Life – Keeping an Eye Open

Barnes har skrevet en rekke essay, deriblant satiriske essay om dagliglivet i London, om hans kjærlighet for Frankrike, om forfatterne som inspirerte ham og om kunst. I tillegg har han skrevet to memoirer, ett om slektsgransking, tro og tvil (han var visstnok en ateist tidligere og er en agnostiker nå – men man kan fint være begge, det ene ekskluderer ikke det andre), det andre om de ulike fasene man går gjennom i livet, og mer spesifikt om kjærlighet og om sorg. Man finner også en morsom bok om mat, om kulinariske drømmer som kanskje ikke viser seg å være så realistiske.

Krim
Duffy – Fiddle City – Putting the Boot In – Going to the Dogs

Krimbøkene hans er skrevet under pseudonymet Dan Kavanagh og handler om en biseksuell tidligere politimann som nå jobber som privatdetektiv. Han er redd for tikkende klokker og glad i Tupperware. Høres akkurat sært nok ut til å få meg til å lese krim.


Teller man opp blir det til sammen 27 bøker å lese. Jeg har allerede lest tre, så da står jeg igjen med 24 på leselisten. 12 skal leses før 2017 er omme, alle skal leses innen 31. desember 2018. Og aller helst vil jeg gjenlese The Sense of an Ending og The Porcupine også. Jeg kommer ikke til å lese dem kronologisk, det blir nok heller en litt tilfeldig rekkefølge. Ønsk meg lykke til, jeg er ganske spent på om dette kommer til å gå. Men jeg føler meg i hvert fall ganske sikker på at jeg har gjort et godt valg av forfatter.

Dette innlegget ble publisert i Prosjekt: helt forfatterskap. Bokmerk permalenken.

32 svar til Julian Barnes

  1. Haruhi sier:

    Du har, allerede i startgropen, lyktes i å gi meg lyst til å lese mer av Barnes. Spenstig at du tar for deg hele forfatterskapet og ikke bare romanene. Selv vingler jeg litt fremdeles, og kommer vel mest sannsynlig til å sitte å vingle fremdeles helt til du har lest type fem romaner og to non-fiction 😉

    Uansett, lykke til! Dette blir GØY!

    Liker

    • labbensblog sier:

      Jeg tror neppe jeg hadde gjort det hvis ikke han skrev så tynne bøker. Siden jeg er veldig flink til å blogge og veldig dårlig på å lese for tiden rekker du nok fint å bestemme deg før jeg er kommet langt i prosjektet. Håper på litt mer lesetid i helgen.

      Takk takk, tror også dette blir gøy! I hvert fall til vi nærmer oss desember, da blir det muligens mer stress enn gøy 😉

      Likt av 1 person

      • Haruhi sier:

        Må ha lest litt fort den første gangen, for det er først nå jeg fikk med meg det med tikkende klokker og tupperware. Ante virkelig ikke at den godeste Barnes holdt på med sånt. Kjenner nå at jeg faktisk mest av alt gleder meg til du skal gå løs på krimmen 😉

        (Smart med et forfatterskap som også inneholder mulighet for «pausebøker», det gjør jo for så vidt Banks også, med rom-operaen sin).

        Liker

  2. Elida sier:

    Så kjekt! Eg var ikkje klar over alt dette, og spenstig at du tar for deg alt, og ikkje bare romaner. Eg har kjøpt fleire Nemirovsky-bøker i Oslo, og må ta ein grundigere gjennomgang over helga. Utfordringa blir igrunnen å finne utav kva som er oversatt (og ikkje).

    Liker

    • labbensblog sier:

      Så gøy 🙂 jeg skal til Oslo neste helg, da blir det nok litt bokshopping på meg også. Kommer ikke før i tre-tiden på lørdagen, så rekker ikke så mye den dagen, men har hele mandagen også før jeg skal på kurs på tirsdagen.

      Hvilke har du kjøpt? Jeg har også lyst til å lese mer av henne, det begynner å bli på tide. Men først får jeg komme skikkelig i gang med Barnes.

      Liker

      • Elida sier:

        Eg har nå på tre dager kjøpt 9 bøker, og med bokhandel på flyplassen kan det fort bli fleire 😉 Av Nemirovsky (som eg har vore litt på jakt etter denne helga) har eg kjøpt Le Bal og Snow in Autumn (dei er i ei bok, men det er kun førstnevnte som har fått tittelen på omslaget). På forsiden står det faktisk ‘A genuine artist’ og det har Julian Barnes sagt. Dei to andre er The Dogs and the Wolves og The Fires of Autumn. Ark på Egertorget overrasker stadig og er på god veg til å bli min nye favorittbokhandel i Oslo. Det har lenge vore Tanum, så vart det Norli i Universitetsgata, men nå seiler Ark Egertorget ved siden av.

        Liker

        • labbensblog sier:

          Jeg er enig med deg, Ark på Egertorget er utrolig god på engelske bøker. Tanum synes jeg er den som har minst utvalg, selv om jeg liker den også. Norli i Universitetsgaten synes jeg også er veldig god, finner alltid masse der. Jeg gleder meg til å besøke nye Tronsmo. Den gamle var genial, håper de er like god i nye lokaler. Det er nok favorittbokhandelen min i Oslo fordi den skiller seg en del ut fra de andre og du kan finne så mye der man ikke ville funnet i en kjedebokhandel.

          Jeg har lest Le Bal (og muligens også Snow in Autumn, husker ikke helt). The Dogs and the Wolves har jeg, men har ikke lest og den siste er jeg usikker på hva er. Får prøve å få litt oversikt over Nemirovsky jeg også, slik at jeg vet hva jeg har lest og hva jeg har til gode.

          Liker

          • Elida sier:

            Eg likte godt Tanum før, men eg trur det var mykje fordi den fins ikkje i Stavanger-området. Eg var innom nye Tronsmo i fjor haust, og kom ikkje ut derfra uten bøker, meget fin bokhandel. Denne gongen har eg ikkje rukket innom dessverre.

            Eg prøvde å få ein oversikt før eg reiste til Oslo, men må ta ein gjennomgang over helga og skrive litt slik du har gjort.

            Liker

            • labbensblog sier:

              Hehe jeg hadde akkurat samme opplevelsen. Tanum var spennende i begynnelsen fordi vi ikke har den i Bergen (eller, vi har den nå på Flesland, men man kan ikke bare rusle forbi sikkerhetskontrollen når man har lyst på bøker..).

              Genialt, jeg vil gjerne se en oversikt over Nemirovsky sine bøker oversatt til engelsk/norsk.

              Liker

              • Elida sier:

                Nei, det er litt rart å kjøpe billett til utlandet bare for ein bokhandel. Idag oppdaga eg at Tanum har overtatt for Ark på Gardermoen *skuffa*

                Oversikt kjem i løpet av neste veke 🙂

                Liker

  3. siljesols sier:

    Dette blir spennende å følge! Jeg er nysgjerrig på Barnes merker jeg, men gleder meg til Coetzee og Adichie! Er i gang med å hamstre inn bøker og er glad for at mye er oversatt til norsk hos de to. Jeg ser ut til å ha fått en engelsksperre på alt som ikke er ungdomsbøker. Har du begynt/kikket på Robinson Crusoe enda? Jeg har ikke, men leste flere som syntes den var litt tung og treg. Orker ikke tanken på en sånn bok nå. Trenger noe annet etter Blodmeridianen:-) og er giret på å starte prosjekt. Lykke til med Barnes!

    Liker

    • labbensblog sier:

      Du har bestemt deg for å lese Coetzee og Adichie? Jeg er veldig spent på hva du vil synes om Coetzee og enda mer spent på om Adichie er bedre enn det mitt inntrykk var. Jeg må virkelig få lest En Halv Gul Sol en gang. Hvilke bøker har du skaffet deg til nå?

      Jeg har ikke begynt på Robinson Crusoe. Har lest en del om den på Goodreads og omtalene virker å være ganske lunkne. Vi kan godt konse om prosjektene og vente med den om du vil. Må få lest en bok som passer inn i Hedda sin kategori, men vil tippe jeg har litt å velge mellom.

      Liker

      • siljesols sier:

        Ja, har vel det. Skal ihvertfall begynne å se om jeg liker det godt nok. Regner med Adichie skal gå greit ihvertfall. Jeg dropper nok akkurat denne bokhylleutfordringen, og leser noe annet fra hyllen. Passer ikke til kategorien, men det gjør ikke noe. Du må jo bare lese den, men er med en annen gang. Coetzee har jo en bok basert på Crusoe, så må ho lese originalen først:-)

        Liker

      • siljesols sier:

        Jeg hadde Anericanah og En halv gul sol pluss et av de feministmanifestene til kindle fra før. Har lånt Dyprød hibiskus på jobben og tenker å begynne med den siden den vel også regnes for å være den svakeste. Av Coetzee har jeg kjøpt en utgave med Barndom, Ungdom og Sommer i ett og har i dag lånt to av de tidligste romanene hans, Dusklands og Før barbarene kommer på biblioteket. Så da har jeg jo absolutt noe å starte med:-)

        Liker

        • labbensblog sier:

          Er det ikke litt risikabelt å begynne med den som regnes som den svakeste? Hva hvis du ikke liker den og da ikke får lyst til å lese videre? Når det er sagt tror jeg egentlig at du vil like den. Jeg synes den var helt grei å lese, men jeg forventet noe mer fordi jeg hadde hørt masse positivt om henne. Tror jeg ga den tre stjerner.

          Liker

          • siljesols sier:

            Jeg har inntrykk av at den er en slags lettvekter, ikke dårlig, og tenkte at det da var best å begynne der. Tror også jeg kommer til å like den nemlig.

            Liker

  4. Mari sier:

    Det er helt utrolig hvor fort dette går! Jeg har en slags halvbakt plan om å lese alle romanene til Virginia Woolf, men vi får se hvor vellykka det blir.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Tja, har gått fort å velge forfatter og å planlegge, men jeg har fremdeles bare lest en tredjedel av en bok.

      Skal du lese alt av Woolf eller primært romanene? Ser hun har masse sakprosa, samt en del novellesamlinger i tillegg. Jeg har enda ikke lest noe av henne, selv om min mor er begeistret for henne og har snakket om bøkene hennes mange ganger. Vet ikke helt hvor jeg skulle begynt, men det vet kanskje du?

      Liker

      • Mari sier:

        Da har du i alle fall kommet i gang 🙂

        Romanene blir hovedfokus, men hun har en del andre interessante greier også. Tror jeg blir nødt til å lese en del sakprosa (spesielt Flush, en hundebiografi) og noen noveller. De fleste anbefaler å begynne med Orlando, To the Lighthouse eller Mrs Dalloway, alt etter hvilke aspekter ved forfatterskapet en finner mest interessante. Jeg skal begynne med Orlando, selv om den nok er ganske atypisk.

        Liker

    • Elida sier:

      Eg har lest Woolfs To the lighthouse og Mrs Dalloway. Begge er bøker eg godt kunne lest om igjen 🙂 Lykke til med det eventuelle prosjektet.

      Liker

  5. siljeblomst sier:

    Så spennende prosjekt, jeg gleder meg til å følge med på det. Jeg har de siste årene lest meg gjennom Siri Hustvedt sine bøker. Det går opp og ned, men så langt synes jeg hun er svært god.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Takk for det 🙂 Jeg tror det blir veldig gøy. Hustvedt har jeg enda ikke lest, men jeg kjenner mange som har lest henne og alle synes hun skriver godt. Planen min var å begynne med The Sorrows of an American, den har jeg stående i hyllen. Er det noen bøker av henne du ikke har likt så godt?

      Liker

  6. Tilbaketråkk: Haruhi og det Store Leseprosjektet | BØKER, BOLLER OG SUKKERSPINN

  7. Tilbaketråkk: Haruhi og det Store Leseprosjektet : Norske bokblogger

  8. Rose-Marie sier:

    Så morsomt at du har valgt deg ut Julian Barnes´ bøker! Jeg har så langt bare lest tre bøker av ham, og jeg har dessuten tre uleste bøker liggende på vent. Jeg gleder meg til dine inspirerende bokanmeldelser!

    Liker

    • labbensblog sier:

      Han var en favoritt for mange år siden, men så har jeg av en eller annen grunn ikke lest videre i hans forfatterskap. Så nå gleder jeg meg til å ta et skikkelig dypdykk i bøkene hans. Håper du leser flere av han du også!

      Likt av 1 person

  9. Birthe sier:

    Spennende med et forfatterprosjekt som dette! Barnes har jeg ikke lest noe av dessverre, men nå skal jeg følge med på det du skriver om ham. Lykke til med lesingen 🙂

    Liker

    • labbensblog sier:

      Takk for det! Så langt har jeg lest to bøker av ham (i tillegg til de tre jeg har lest tidligere) og er godt fornøyd med valg av forfatter. Skal forsøke å få skrevet omtaler etter hvert som jeg leser, jeg måtte bare bli ferdig med et lydbokinnlegg først.

      Liker

Legg igjen en kommentar