Mål for 2018: Statusoppdatering

I overkant av halve året er omme og det er på tide å sjekke status for årets lesemål. Jeg mistenker at jeg har en stor jobb å gjøre i høst/vinter, for jeg har omtrent ikke kikket på lesemålene siden de ble skrevet. Til tross for at jeg husker jeg var strålende fornøyd med dem da jeg lagde dem.

bok

1) Lese 65 bøker: Goodreads forteller meg at jeg per nå ligger 14 bøker bak der jeg burde være. Ikke et godt utgangspunkt. Det har vært en del tørkeperioder i år, men heldigvis kommer Booker langlisten om en uke og da må det leses. Håper på å klare å hente meg delvis inn igjen da, men jeg ligger langt bak og trenger nok mye tid skal jeg nå målet til slutt. Både kommende helg og neste er det lesemaraton, det kan hjelpe. Vi passer hund begge helgene, samt skal i besøk på lørdag, men en del lesetid skal jeg få. Håper på et bedre resultat enn i april da jeg kun leste 4-5 timer av totalt 24. Fremgang, eller mangel på fremgang, vil bli dokumentert.

2) Lese seks mursteiner: Det passer aldri å begynne på en murstein. Enten er unnskyldningen at jeg ligger så langt etter med utfordringen på Goodreads at jeg ikke kan ta meg tid til å lese tykke bøker, eller så er det fordi jeg vil lese flest mulig Booker eligible før 24. juli. Når longlist har kommet blir det ny unnskyldning: da skal det kun leses Booker. Kanskje jeg rett og slett må håpe på en god murstein på longlist, da har jeg ingen unnskyldninger igjen. Uansett planlegger jeg å lese A Little Life, The Goldfinch, samt noe av Dickens i løpet av året.

3) Lese seks klassikere: Jeg sliter litt med å finne ut hvilke bøker som kan defineres som klassikere. A Month in the Country er definitivt en klassiker. Men hva med Leave it to Psmith? Man’s Search for Meaning? Woodcutters? The Exploits of Moominpappa? Jeg har med andre ord lest alt fra 1-4 klassikere i år. Jeg mistenker at jeg kommer til å bruke en bred definisjon hvis jeg ikke leser så mange flere klassikere i år og en strammere definisjon hvis jeg får lest en del klassikere i løpet av høsten. Med andre ord klarer jeg nok dette målet uansett.

4) Gjenlese ti gamle favoritter: Dette målet må jeg ikke glemme innimellom all Bookerlesningen. Det kan være et fint avbrekk. Har foreløpig kun gjenlest en bok: The Weed That Strings the Hangman’s Bag. Planen er å lese The Secret History, Visitation, Brodeck’s Report, noe av Tolkien, samt hva nå enn annet jeg får lyst til. Om jeg klarer ti vet jeg ikke, men jeg bør klare mer enn en.

5) Lese femten non-fiction: Her ligger jeg bedre an. Har lest Prisoners of Geography, En av Oss, James Acaster’s Classic Scrapes, Under the Banner of Heaven, Man’s Search for Meaning, The Complete Maus. Har fremdeles ni igjen å lese, men jeg tror det skal gå bra. Etter Booker vil jeg tro at trangen til å lese sakprosa vil være ganske sterk.

6) Lese tyve bøker fra egne bokhyller: Tja, her har det ikke blitt mange. Og det blir neppe flere under Bookerperioden. Bør med andre ord legge planer om å kun lese fra egne bokhyller fra og med høsten. Med forbehold om at jeg ikke alltid husker når jeg har kjøpt bøkene mine tror jeg at fasiten per nå er kun tre bøker lest som ble kjøpt inn før 2018.

7) Lese ti bøker av forfattere med «nye» nasjonaliteter: Planen om å prøve å lese fra land jeg ikke har lest fra tidligere har blitt glemt. Likevel har jeg fått to nye nasjonaliteter på listen, da jeg for første gang i år har lest bøker skrevet av en forfatter fra Irak og en fra Kenya. Tror nok jeg må legge en plan for høsten og vinteren for å kunne lykkes med å lese fra åtte nye land før 2019. En kjapp opptelling viser at jeg har lest bøker skrevet av forfattere med 45 ulike nasjonaliteter, noe som virker ganske lite med tanke på at det finnes over 200 land i verden. Det betyr at dette målet bør prioriteres.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

10 svar til Mål for 2018: Statusoppdatering

 1. Elida sier:

  Det er rart korleis dei lesemåla forsvinner ut i intet i det sekundet ein poster innlegget 😉 Eg kikka faktisk på måla mine her ein dag, og innser at eg har ein jobb å gjera til hausten. 150 bøker går greit, 25 frå eiga hylle kan gå viss eg legger godviljen til og 30 min lesing i papirbok/kindle er heilt innføre. Men kven var det som trudde at eg som er den mest ustadige og impulsive lesaren ever skulle klare ei bok kva av seks valgte forfattere, to Trollope-bøker og tre shortlist på begge MBP-prisane? Eg bare spør 😉 Kanskje innlegget om lesemåla bare tilfeldigvis blir sletta? 😉

  Her er det i all sin prakt: http://serieavhengig.blogspot.com/2017/12/leserefleksjonar-27-lesemal-2018.html

  Når eg har vore borti klassiker-utfordringa definerer dei klassikere som bøker skrevet for 50 år sidan, altså før 1968 i dette tilfellet. Og mursteiner passer aldri, men til tider går det kjappere å lese dei enn tynne bøker har eg merka.

  Liker

  • Elida sier:

   Gløymte dei 10 1001-bøkene som og står på lesemåla. Kanskje eg bare må lese kvinnelige Nobel-bøker som er på 1001-lista i Beathes prosjekt?

   Liker

  • labbensblog sier:

   150 bøker er imponerende, jeg har foreløpig i år kun lest 21. Aaaltfor lite, håper på å få et oppsving i lesingen de kommende ukene. Håper du faktisk leser to Trollope-bøker, for jeg er litt nysgjerrig på ham.

   Hehe ikke lov å slette 😉

   Takk for definisjonen, jeg får vurdere om jeg skal gjøre det enkelt for meg selv å bruke den. Enig med at tynne bøker ofte kan ta lengre tid enn tykke, kommer veldig an på hvor tung de er å lese. Problemet er bare at man ikke alltid vet på forhånd om man har funnet en kjempespennende murstein som det er vanskelig å legge fra seg (ala alt jeg har lest av Connie Willis f.eks) eller om den er normal eller tung.

   Liker

   • Elida sier:

    Eg har lest 128 bøker så langt i år, og har oppgradert målet til 200 så får me sjå korleis det går 😉 Eg er meget nysgjerrig på Trollope, så det skal ikkje så mykje til før eg faktisk begynner. Eg håper å få unna Booker-prisen først dog.

    Liker

 2. Haruhi sier:

  Lesemål ❤

  Har vurdert å helt legge fra meg tvangslesingen og målene (vurderer vel dette hvert år), men klarer det ikke helt. Ligger uansett mye dårligere an enn før, og har virkelig ikke sjans i havet til å komme i mål. Ikke har jeg lyst til å prøve (ordentlig) heller. Vurderer å halvere alle målene (type 4 pre 1925 i stedet for 9), men det er kanskje juks?

  1. Jeg ligger 16 bøker bak, på tross av tegneserier

  2. VET! Har ikke murstein-mål selv i år, men det er veldig mange mursteiner jeg egentlig har lyst til å lese… men så tenker jeg på all tiden det vil ta fra andre bøker også blir det ikke noe av. Jobber med å komme meg ut av det tankemønsteret, men vet ikke om det er forenlig med tvangslesing og mål? Forrige gang jeg leste en nesten murstein ( Ville Detektiver ) tok det over en måned…

  3. Aldri klart det der med å definerer hva som er en klassiker. Synes eldre enn 50 år siden blir altfor lett 😉 Har derfor sluttet å bruke klassikere i målene mine, og heller valgt meg et konkret årstall. I år er det pre1925 som gjelder. Angrer tidvis på det da, for det er mange bøker jeg tenker på som klassikere/og tenker er skrevet før 1925, men så viser det seg at de er skrevet i type 1928.

  4. Jeg har også gjenlesing som et mål. Husker ikke hvor mange 6 eller 9. Har lest to og storkost meg med det.

  5. Nå skulle jeg si at jeg hadde lest sykt lite non-fiction i år, men så var det vist 7/25 som ikke er kjempedårlig. Hadde ikke rent non-fiction-mål i år, men bio-mål – går dritdårlig.

  6.15 OTS er det eneste målet jeg garantert klarer i år.

  7. Shit, det der burde jeg se på – men jeg orker ikke. Har dog gjort et aktivt forsøk på å lese flere bøker som ikke er skrevet av hvite mennesker

  Liker

  • Haruhi sier:

   PS: ER SÅ SYKT GIRA PÅ BOOKER!

   Likt av 1 person

  • labbensblog sier:

   Måtte begynne med å trykke liker på «sykt giret på booker», naturlig nok. Liker entusiasmen! Jeg gleder meg som alltid ekstremt mye, håper virkelig på en spennende longlist.

   1) På en måte godt å høre at det ikke bare er meg. Jeg har for øvrig også lest en tegneserie i år, Maus. Og det føles ikke som juks en gang..

   2) Du har i det minste lest en murstein da. På toppen av det hele en jeg har hatt store planer om å lese i aaltfor mange år. Har (eller hadde, litt usikker på om jeg har tatt vare på den) den til og med på norsk, men var litt skeptisk til å lese murstein på norsk når jeg ikke er vant til å lese noe på norsk nesten. Vet ikke om det betyr noe når den er oversatt fra et språk jeg ikke forstår, den engelske oversettelsen kan jo potensielt være dårligere enn den norske. Tror ikke mursteiner er forenelig med tvangslesing og mål nei.

   3) Fordelen min er at jeg kan definere klassikere veldig bredt på slutten av året og dermed nå målet. Jeg tror uansett at jeg kan klare det.

   4) Gjenlesning er superkos. Lese bøker man vet man liker er jo egentlig genialt. Jeg bør prøve å prioritere dette snart (etter eller innimellom Booker). Hvilke bøker har du lyst til å gjenlese som du ikke har gjenlest allerede i år?

   5) Non-fiction har en tendens til å snike seg med. The Impostor ble nominert til internasjonal Booker og bør derfor egentlig regnes som en roman, men den er helt klart non-fiction uansett hvor mange ganger forfatteren kaller den for en roman uten løgner.

   6) Whatwhat? Hvordan får du det til? Jeg er ikke i nærheten.

   7) Nei, den der er vanskelig. Burde dog ikke være slik. Jeg gjør et forsøk på å nå 10, men alt blir litt satt på vent under Booker. Usannsynlig å få noe nytt land av Bookerlesning. Skulle prioritert internasjonal Booker høyere.

   Liker

 3. siljesols sier:

  Gleder meg også til Booker, og prøver å komme så langt som mulig i de bøkene jeg holder på med til i morgen. Prioriterer Stolthet og fordom som jeg leser på kindle. Holder på med to OTS-bøker nå så kommer til å ligge bra an det før bokhøst osv. Siden In Cold Blood også er 1001 kommer jeg et stykke videre der også ila sommeren, så får være fornøyd. Mursteinmålet kan jeg bare glemme. Satser på å komme meg gjennom David Copperfield innen årets slutt og det er det. Har 9 av 10 nasjonaliteter, men kun en ny.

  Håper på mye bloggaktivitet fremover!:-)

  Liker

  • labbensblog sier:

   Husker ikke hvilke du lastet ned samples av, men Bookerlisten i år var ganske merkelig og ukjent (med mindre det er en falsk liste). In Cold Blood vil jeg også lese, den sendte jeg til min kusine i England i julegave, men fikk ganske lyst på den selv. Ser for meg at det blir litt true crime på meg til høsten.

   Mursteinsmålet er ganske håpløst ja, men jeg har veldig lyst til å klare noe. Kanskje hvis jeg nedjusterer fra seks til to. En er da noe det også, så hvis du kommer deg gjennom David Copperfield har du i det minste delvis klart det.

   Hvilken nasjonalitet er den nye?

   Jeg håper også på mye bloggaktivitet. Jeg har begynt og har blitt en ganske aktiv blogger den siste uken. Satser på å opprettholde tempoet noenlunde de neste månedene, med flere innlegg i uken. Når kommer du tilbake fra ferie? Må si jeg er litt misunnelig når jeg ser fine snap’er mens jeg sitter på kontoret og hører på regnet. Håper du blir med på litt høyere bloggaktivitet når du er tilbake.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s