Madeline Miller – Circe

“You are wise,” he said.

“If it is so,” I said, “it is only because I have been fool enough for a hundred lifetimes.”

9781408890080

Circe er datter av solguden Helios og nymfen Perse. Hun er tilsynelatende født uten spesielle evner og hun er heller ikke særlig vakker, så hun blir i stor grad ignorert av familien. I stedet søker hun selskap blant mennesker og forelsker seg i en fisker. Siden han er et vanlige menneske med et begrenset tidsspenn og hun er en gudinne med evig liv forsøker hun å overtale bestemoren Tethys til å forvandle ham til en gud, men da hun ikke lykkes med det finner hun en måte å gjøre det selv, uten at noen finner ut at det var henne. Egoet til fiskeren blir rimelig oppblåst som gud og han skjønner raskt at han ikke trenger å begrense seg til et rolig liv med Circe og velger en annen. Som hevn forvandler Circe hans utkårede om til et grusomt monster og når det kommer frem i lyset at Circe er den skyldige skjønner familien at hun har heksekrefter. Dette er krefter som er uvanlig blant gudene og de frykter slik makt. Av den grunn straffer de Circe med å bannlyse henne til en øde øy for all evighet. Her bor hun først alene, men etter en stund begynner hun å få besøk. Tross mange år helt alene blir det etter hvert folksomt og livlig på øyen, uten at det alltid er like positivt.

But gods are born of ichor and nectar, their excellences already bursting from their fingertips. So they find their fame by proving what they can mar: destroying cities, starting wars, breeding plagues and monsters. All that smoke and savor rising so delicately from our altars. It leaves only ash behind.

Vi følger Circe gjennom oppvekster og videre i 1000 år. Hun opplever mye på øyen sin, finner vennskap, kjærlighet, opplever maktmisbruk og blir hevngjerrig. Hun får tillatelse til å forlate øyen en gang for å hjelpe søsteren å føde, men ellers bor hun der gjennom mesteparten av hennes første 1000 år. Hun er en sentral figur i mange historier fra gresk mytologi og gjennom henne blir vi introdusert for guder og titaner, for minotauren, for Odyssevs og en rekke andre skapninger. Det virker nesten som om Miller har sydd sammen en rekke historier fra gresk mytologi og gjort dem om til en roman, men i så tilfelle er det gjort på en strålende måte og det føles ikke som om hun har stresset med å samle noe som ikke naturlig hører sammen. Historien har en tydelig rød tråd i Circe og hennes utvikling: en kvinne som blir utstøtt for å være annerledes, som ikke er pen og talentfull, som blir latterliggjort og mishandlet, men som tar igjen, som finner sin plass i verden og som ikke lar seg knekke. Til tross for de kjente karakterene og hendelsene som dukker opp i blant virker historien original, som noe helt eget, selv om det sikkert har blitt skrevet bøker om Circe tidligere. Kanskje jeg liker boken ekstra godt fordi jeg ikke har så god kjenskap til gresk mytologi fra før, noe som gjør det relativt originalt for meg, selv om det ikke egentlig er det.

Humbling women seems to me a chief pastime of poets. As if there can be no story unless we crawl and weep.

Jeg er spesielt imponert av karakterutviklingen i boken, for Circe var et svakt barn som søker validering fra alle rundt seg uten å få det. Hennes første forelskelse fører til en barnslig og hevngjerrig reaksjon som heller ikke kjennetegner en spesielt stabil og sterk kvinne. Hun tror i det lengste at broren hennes i hvert fall bryr seg om henne, men lærer etter hvert at i hennes familie bryr de seg mest om seg selv. Hun utvikler derfor et skall hvor hun ikke slipper noen innpå seg og utvikler en sport i å forvandle menn som forsøker å utnytte henne til griser. Litt etter litt møter hun mennesker som også er annerledes og som søker selskap i henne og hun blir flinkere til å dømme etter handlinger i stedet for å forhåndsdømme. På slutten av boken er hun et godt eksempel på en sterk, selvsikker kvinne som kan skape sin egen lykke, men det tok henne 1000 år å komme dertil. Selv om livsspennet og hekseevnene ikke skriker realisme synes jeg karakterutviklingen virker særdeles realistisk og jeg liker hvordan jeg hele tiden forstår hvorfor hun er som hun er, samtidig som jeg ikke alltid liker henne. Miller viser alle sider av henne, inkludert de som er lite flatterende.

So many years I had spent as a child sifting his bright features for his thoughts, trying to glimpse among them one that bore my name. But he was a harp with only one string, and the note it played was himself.

“You have always been the worst of my children,” he said. “Be sure to not dishonor me.”

“I have a better idea. I will do as I please, and when you count your children, leave me out.”

Boken er også skrevet på en måte som gjør at jeg føler jeg er med henne uansett hvor hun befinner seg. Det gjorde heller ingenting at jeg leste den godt plassert på solstolen på noen solrike dager. Sydenstemning og gresk mytologi går godt sammen. Det er så kjekt å lese bøker man ikke har lyst at skal ta slutt og som gjør at man glemmer alt av tid og sidetall og dette var en slik bok. Jeg måtte kjøpe The Song of Achilles like etter jeg hadde lest ferdig Circe fordi jeg har så lyst til å returnere til Millers univers. Dette er en bok jeg veldig gjerne skulle sett på Bookerprisens longlist neste uke, selv om jeg egentlig hater å heie på amerikanerne.

Dette innlegget ble publisert i Bokanmeldelser, Forfattere M. Bokmerk permalenken.

7 svar til Madeline Miller – Circe

  1. Elida sier:

    Høyres ut som ei interessant bok! Eg er ikkje så bevandra i gresk mytologi, men kjem denne på lista må den leses 🙂

    Liker

  2. Jeg liker bøker som er basert på for eksempel gresk mytologi, selv om jeg kanskje ikke kan så mye om det egentlig. Jeg har lagt merke til denne boken og jeg fikk ikke mindre lyst til det etter å ha lest omtalen din. Blir spennende å se om den kommer på langlisten om en uke.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s