Man Booker Eligible Q&A

Hvert år har jeg som mål å få lest en god håndfull av bøkene fra Man Booker Eligible-listen på Goodreads, men jeg klarer sjelden så mange. I år er jeg i det minste godt i gang og har så langt lest fire fra listen, i tillegg til en som jeg leste i fjor. Jeg er i gang med en sjette i lydbokformat og en syvende på Kindle. Listen ser så langt slik ut:

 • Ali Smith – Winter
 • Jess Kidd – The Hoarder
 • Claire Morrall – The Last of the Greenwoods
 • Julian Barnes – The Only Story
 • David Whitehouse – The Long Forgotten
 • Mick Kitson – Sal (påbegynt lydbok)
 • Jim Crace – The Melody (påbegynt Kindle)

Det blir spennende å se om jeg har fått lest noen av de nominerte når langlisten publiseres 24. juli, men uansett er det utrolig artig å lese fra listen over potensielle kandidater, da det finnes en rekke perler der. Jeg har dessverre ikke skrevet omtaler av noen av dem, men jeg begynner i stedet med en liten spørsmål/svar-runde vedrørende bøkene jeg har lest og påbegynt, samt om eligible-listen generelt.

man-booker-prize1

Beste kandidat lest så langt?
Jeg må gi denne til Jess Kidd, selv om David Whitehouse også har skrevet en strålende bok. Det er ikke få ganger jeg har nevnt at Himself av Jess Kidd var en av fjorårets store favoritter for min del. Jeg måtte da selvfølgelig forhåndsbestille hennes nyeste som kom tidligere i år, men pga laber leselyst gikk det litt tid før jeg fikk lest den. Ingalill var kjappere og skrev på Goodreads at denne var bedre enn Himself, noe som ikke akkurat ga meg mindre lyst til å lese den. Etter å ha lest den ferdig kan jeg slå fast at Kidd er den nyeste blant mine favorittforfattere. Jeg kommer ikke til å skrive noe handlingsreferat her, men hvis dere vil vite litt om hva boken handler om før dere leser videre kan dere gå til Goodreads.

Det som manglet i The Hoarder i forhold til Himself var den lumske, klaustrofobiske stemningen som kom av settingen i en liten irsk landsby hvor de fleste er svært konservative og jobber mot hovedkarakteren som prøver å grave i mørke hemmeligheter fra fortiden. Men The Hoarder har også mørke hemmeligheter fra fortiden, selv om plasseringen av handlingen (London) ikke er like viktig i denne boken. Her er det også overnaturlige elementer – alternativt en mental forstyrrelse – som kunne vært plagsom, men som i stedet bidrar til bokens humoristiske tone. I Himself var det døde mennesker som kunne være ganske sarkastiske, i The Hoarder er det helgener som gir livsstilsråd. The Hoarder hadde kanskje i enda større grad enn Himself en sårhet som kommer frem når vi lærer mer om bakgrunnen til både hovedkarakteren og familien til mannen hun er hjemmehjelp for, men ikke minst etter et brutalt angrep på hovedkarakterens transkjønnede husvert. Mange av karakterene er eksentriske, men er velutviklede og utvikler seg videre gjennom historien. Ikke minst er boken spennende. Jeg hadde store problemer med å legge den fra meg. Hvis den kommer med på longlist skal jeg forsøke å få skrevet en ordentlig omtale.

Verste kandidat lest så langt?
Jeg kan ikke si at jeg har lest noen dårlige bøker fra eligible-listen, men den jeg likte minst var faktisk en tidligere favoritt. Julian Barnes har skrevet en bok om en 19-årig gutt som forelsker seg i en kvinne på over 40 som er gift og har voksne barn. Vi følger deres forhold fra begynnelse til slutt, og fortellerstemmen tilhører en betydelig eldre versjon av gutten. Dette er ikke en lykkelig fortelling, ei heller en voldsomt dramatisk fortelling. Den virker heller ganske realistisk og nesten litt hverdagslig (tross den skandaløse starten) og dessverre gjør det at jeg kjeder meg litt i første del, noe som er idiotisk for jeg liker jo egentlig at han ikke overdramatiserer alt. I del to følger vi paret i en periode hvor forholdet blir verre og verre og begynner å bryte sammen. Her er det ingen kjedelige partier, men det er ikke akkurat koselig lesning. Jeg likte rett og slett ikke å lese denne boken, men jeg tenkte på den lenge etter at den var ferdiglest og det at det ikke var kjekt å lese den betyr ikke at den ikke var god.

Hvilke ønsker jeg å se på longlist? 
En hadde skrevet på et Goodreads-forum at Ali Smith ikke ønsket at Winter skulle bli vurdert til prisen. Hvis det stemmer kan jeg ekskludere henne med en gang. Jeg synes uansett at Autumn var bedre, selv om jeg likte Winter også. Har dog ikke et problem med at Winter ikke kommer med på longlist. Som dere sikkert har skjønt skulle jeg gjerne sett Jess Kidd på listen og jeg må også få anbefale The Long Forgotten, som jeg ble helt oppslukt i. Jeg vet ikke om jeg klarer en kort oppsummering da den har mange tråder og tema, men den er en god blanding av drama og thrilleraktig mysterium og er nydelig skrevet. Les om den her. The Last of the Greenwoods var en typisk koselig britisk bok, men med en underliggende sårhet (som i The Hoarder) som ga boken mer dybde enn den typiske bestselger. Om den er god nok for Booker er jeg usikker på, men jeg hadde ikke blitt lei meg av å se den på longlist. Shortlist-materiale tenker jeg kanskje at den ikke er. Hvis vi ser vekk i fra hva som er Bookerverdig og ikke synes jeg det var en strålende leseropplevelse.

Hvilke tror jeg kommer med på longlist?
Jeg tror nok Barnes har en god sjanse, samt Whitehouse. Jeg tviler på at Kidd og Morrall kommer med, og det ser som sagt ut som om Ali Smith ikke blir vurdert. Sal, som jeg har begynt på på lydbok, virker som en god kandidat for Booker. Ung jente blir misbrukt av faren, er redd for at han skal gjøre det samme med søsteren, så hun dreper ham og tar med søsteren på rømmen. Så langt følger vi de to søstrene mens de bor i naturen, langt fra folk (og politi). Den har et meget rolig tempo og leseren følger ikke Sal mens hun bor hjemme, vi får kun vite om alt hun har vært gjennom fordi hun forteller oss biter her og der. Boken til Crace, en annen favorittforfatter, har jeg ikke lest nok av enda til å vurdere om den er en Bookerkandidat, men han skriver helt nydelig og jeg vil tro hans bøker alltid har en sjanse til å komme med.

Hvilke andre bøker fra eligible-listen ønsker jeg å lese? 
Jeg har kjøpt en del potensielle Bookerkandidater, deriblant Circe av Madeleine Miller, All the Lives We Never Lived av Anuradha Roy, In the Distance av Hernan Diaz, Madness is Better Than Defeat av Ned Beauman og Sing, Unburied, Sing av Jesmyn Ward. Jeg har hørt mye bra om de tre første. Beauman er en gammel favoritt og det er mange som mener Sing, Unburied, Sing har en god sjanse for å komme med også (selv om alle ikke er enig i at den burde det). Det er en del andre gamle kjenninger som har kommet ut med bøker jeg gjerne skulle fått lest: Donal Ryan, Patrick deWitt, Louis de Bernieres, Graeme Macrae Burnett, Michael Ondaatje, Adam Hollinghurst og Richards Flanagan blant annet. Problemet er at jeg ikke har noe mulighet til å rekke gjennom alle disse før 24. juli, men forhåpentligvis kommer noen av dem på longlist slik at jeg har god tid til å lese dem i august og september. Som alltid håper jeg også at det ikke er kun kjente navn på listen, da det aller gøyeste er å oppdage de mer ukjente forfatterne. To jeg har lyst til å lese av de mer ukjente fra listen er Travelling in a Strange Land av David Park og Freshwater av Akwaeke Emezi, men det er mange andre jeg også gjerne skulle lest.

Hvilke kommer jeg neppe til å lese? 
Andre kjente navn, som jeg foreløpig ikke er så giret på å lese, er: Richard Powers, Jennifer Egan, John Banville, Ottessa Moshfegh, Edward St. Aubyn, Peter Carey, Marlon James, Kate Mosse, Anne Tyler, Vikram Seth og John Boyne. Det er i hvert fall ikke mangel på kjente navn som har gitt ut bøker i denne Booker-perioden. Heldigvis er ikke alle like fristende, da tror jeg at jeg måtte sluttet å se på tv og muligens også sluttet i jobben hvis jeg skulle rukket gjennom alle.

Dette innlegget ble publisert i The Man Booker Prize. Bokmerk permalenken.

16 svar til Man Booker Eligible Q&A

 1. Birthe sier:

  Jeg skulle absolutt ha sett på Man Booker, men jeg har no hengt meg opp i 1001-listen, og klarer ikke begge deler. Men utrolig spennende bøker da!

  Liker

  • labbensblog sier:

   Du kan jo se om du får tid til Booker når longlist kommer. Det er ikke før i slutten av juli. Men 1001-listen er spennende og jeg er glad du leser fra den, for det gir meg inspirasjon. The Tenant of Wildfell Hall har jeg bestemt meg for at jeg skal lese i år, har allerede plassert den på nattbordet. Spørsmålet er bare om jeg finner tid til den innimellom Booker-bøker eller om den må vente noen måneder. Jeg har også veldig lyst til å lese en murstein, men jeg er usikker på hvilken og den vil jo også stjele tid fra Booker. Silje holder på med David Copperfield og den er en god kandidat. Er også spent på om jeg muligens kan bli inspirert til å lese I Rosens Navn når du har skrevet om den, gitt at du liker den. Usikker på om den kvalifiserer som murstein, men tror min versjon er litt tykk og har veldig liten skrift.

   Liker

   • Birthe sier:

    Ja, jeg tenker å sjekke ut longlisten og dermed plukke ut noen bøker derfra. Greit å bli inspirert fra andre kanter. Jeg er ikke sikker på hva kriteriene er for å kalle en bok murstein, men min I Rosens Navn er på nesten 600 sider og som din med liten skrift. Jeg håper du leser The Tenant of Wildfell Hall, for den er knallbra 🙂

    Liker

    • labbensblog sier:

     Så bra! Det er så gøy når mange blir med på langlistelesing. Haha høres definitivt ut som om den kvalifiserer som murstein. 600 sider er min nedre grense, men hvis skriften er veldig liten kan 500 sider også være en murstein.

     Liker

 2. Elida sier:

  Eg har fokusert altfor lite på Booker i det siste, men nå skal eg jobbe ei veke til så er det fire veker ferie. Då blir det fokus på Booker. Eg har funnet ein del på Storytel, men usikker på om det er bøker som eigentleg har ein sjanse i havet til å kome med… Julian Barnes-boka begynte eg på, men datt heilt av. Usikker på om det var historien eller lydbokinnlesaren…

  Kan Edward St. Aubyn bli nominert sidan det er ein gjenskriving av Shakespeare? Eg har kun lest dei tre første Melrose-bøkene, men at han skriver godt er det ikkje tvil om.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg har normalt ikke klart å ha så veldig fokus på Booker før longlist kommer, men i år har det vært veldig kjekt å plukke bøker fra eligible-listen. Det er så mye bra der som ikke kommer med. Aner ikke om jeg treffer på noen, men det blir spennende å se.

   Barnes sin bok var rett og slett ikke helt for meg tror jeg, men jeg kan ikke si den var dårlig heller. Har begynt på ny bok av Jim Crace, og den går også ganske sakte. Ser ut til at favorittene mine ikke når helt opp hos meg i år. Circe av Madeleine Miller, derimot, den sluker jeg, den er så bra. Skal bruke søndagen på å ligge på solseng i hagen og lese den ferdig.

   Tror St. Aubyn sin bok kan bli nominert ja, den er i hvertfall på listen.

   Gleder meg til å se hvilke bøker du plukker fra listen.

   Liker

 3. Jeg datt ganske fort av på årets booker international (leste et par ,tre bøker) og var fast bestemt på at jeg ikke skulle ha fokus på booker nå i juli. Yeah right! Det holdt helt til du la dette innlegget ut i går og jeg gikk gjennom listen igjen. Kjenner jeg meg selv rett så kommer jeg til å sitte kjempegiret den 24 juli og vente på langlisten.
  Jeg kjøpte nettopp et par engelske bøker som var på kortlisten til women`s prize, jeg kan jo håpe at de kommer med på listen.
  Winter har jeg hatt liggende en stund så kanskje jeg skulle fått lest den nå ganske snart. Sing, Unburied, Sing har jeg hørt en del om på YT så den er jeg nysgjerrig på.

  Skal sjekke ut disse som du nevner og kanskje få lest de tre bøkene jeg har som jeg så var på denne listen. Har funnet ut at jeg ikke takler engelske bøker på Kindle og hvor dumt er ikke det liksom?

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg detter også fort av den internasjonale listen. Vet ikke helt hvorfor, for det er jo mye interessant der, men jeg har aldri klart å opparbeide samme entusiasmen for den som for vanlig Booker. Når det skal sies er The Impostor en av de beste bøkene jeg har lest i år og den var fra den internasjonale langlisten.

   Må innrømme at jeg håper du blir giret på Booker, for du er flink til å skrive omtaler på blogg, noe som forhåpentligvis kan inspirere oss andre til å være aktiv der og ikke bare på Goodreads. I tillegg er det veldig gøy når flest mulig er med å lese og vi får i gang gode diskusjoner.

   Er spent på om Winter faktisk er eligible, siden Smith visstnok har sagt at hun ikke vil at den skal bli vurdert, men vi får se. En bok verdt å lese uansett, selv om den ikke ble en favoritt hos meg. Tror det er flere bloggere som har likt Sing, Unburied, Sing ganske godt, så jeg er også litt nysgjerrig på den. Begynte så vidt på den en gang, men da var ikke lesehumøret helt til stede.

   Kjedelig å ikke lese engelsk på Kindle ja, det begrenser mulighetene litt. Men det meste finnes på bookdepository, det bare tar litt lenger tid før man får det. Og jeg ser at Norli i Strandgaten har blitt veldig flink til å ta inn Bookerbøker, men det går vel gjerne noen uker fra longlist kommer til de får dem inn, med unntak av de som eventuelt er ganske kjente og har vært inne en stund allerede.

   Hvilke kjøpte du fra kortlisten til Women’s Prize?

   Liker

   • Takk, jeg blir sikkert giret og om jeg kan være til inspirasjon så skal jeg jaggu skrive på blogg. Ser at de jeg hadde kjøpt var en på langlisten og en på kortlisten,jeg kjøpte Eleonor Oliphant -boken og The mermaid and Mrs. Hancock som jeg tror er ganske så spesiell, ser i hver fall frem til å lese den.

    Har fått med meg dette angående Smith så det blir spennende å se.

    The Impostor var en av bøkene jeg hadde lyst til å lese men det ble aldri til at jeg kjøpte den da.

    Liker

    • labbensblog sier:

     Har sett The Mermaid and Mrs. Hancock i bokhandel, men har ikke fått med meg hva den handler om. Oliphant-boken ser jeg er på eligible-listen og jeg har på et eller annet tidspunkt markert at jeg ønsker å lese den, men heller ikke den husker jeg noe særlig om. Får ta meg en tur innom Goodreads.

     Kan anbefale The Impostor ved en senere anledning, den er veldig spesiell, men utrolig fascinerende.

     Liker

     • Mermaid-boken har handling fra slutten av 1700 tallet og en av Mr. Hancocks ansatte selger et av skipene hans for det som ser ut til å være en havfrue og det er omtrent det neste jeg vet om den boken.

      Liker

 4. siljesols sier:

  Jeg har kun lest Sing, Unburied, Sung som jeg likte ganske godt. Har ellers Eleonor Oliphant stående, men er veldig usikker på om en har en sjans, men virker fin selv om den gir meg litt Eileen-vibber. Venter på The Hoarder i posten og satser på å få lest den. Himself har jo stått på leselisten siden du anbefalte den, og er veldig spent på om dette er en forfatter for meg. Høres ut som det enten treffer veldig eller ikke i det hele tatt. Har også lastet ned en haug med samples fra eligible-listen, så jeg er klar når konflikt kommer mens jeg er på ferie:-)

  Liker

  • siljesols sier:

   Konflikt betyr langliste😂

   Liker

   • labbensblog sier:

    Haha godt å høre at du er klar for konflikt når du har ferie 😉 det er av og til en konflikt mellom de ulike bøkene på langlisten; hvilken skal man begynne med?

    Ser for meg at Jess Kidd er en slik forfatter man enten elsker eller ikke liker i det hele tatt ja. Blir spennende å se hvilken vei det går for deg.

    Eileen-vibber ville nok skremt meg fra å lese den. Ser for øvrig at hun som skrev Eileen har en bok på årets eligible-liste.

    Liker

 5. Haruhi sier:

  JESS KIDD ❤ ❤ Sparer The Hoarder til neste lesetørke/ til høstmørket. Med mindre det blir booker da.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg begynte på The Hoarder da jeg hadde lesetørke og det funket som en kule. Himself er fremdeles favoritten, men den var strålende den også. Klarer ikke helt å tro på at det blir booker, men blir ganske så fornøyd om det skjer.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s