Favoritter

Jeg utførte nettopp en liten opptelling av alle favorittbøkene mine og kom frem til at jeg begynner å nærme meg 100. Et ikke ubetydelig antall. Og en stor komplikasjon når folk spør meg hva som er favorittboken min. Jeg kan ikke begynne å liste opp 100 bøker når folk forventer en eller to titler. Det jeg derimot har gjort for de som gidder å gå gjennom så mange titler er å liste dem opp på Listchallenges. Det mangler for øvrig noen, fordi jeg ikke fant alle og ikke gadd å legge dem til selv. De aller fleste er med! Så, hvor mange av mine favoritter har du lest? Og hvor mange favoritter har du selv?

24201368_10155687575820801_382483921_oFavoritthunden (en av to)!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

43 svar til Favoritter

 1. Haruhi sier:

  Har lest 31 av dine favoritter, og holder på med nr 32. Har sluttet å marker bøker som favoritt i goodreads, så vet ikke helt hvor mange favoritter jeg vil si at jeg har. Kanskje ti? Er sikkelig streng med å sette favorittstempel. Må være sånn at jeg vil gi syv stjerner, selv om det bare finnes fem. På stående fot:

  Anna Karenina
  Lila
  LoTR
  Keiseren av Portugalia

  Uhm

  Liker

  • Haruhi sier:

   TWO CITIES!

   Så klart.

   Liker

   • Haruhi sier:

    Blood meridian!

    OK, har nok helt sikkert flere en ti allikevel ser jeg.

    Liker

    • labbensblog sier:

     Da er du enten myye strengere enn meg eller så lese du færre bøker du synes er fantastisk enn meg. Alle bøkene på listen er bøker jeg gjerne skulle lest på nytt og på nytt om jeg hadde hatt tid, noen har jeg lest flere ganger (enkelte mange): LOTR, HP, Frankenstein, Connie Willis..

     Det er bøker jeg husker godt og som jeg i de fleste tilfeller tenkte mye på i ettertid, med noen unntak, alle er jo ikke like seriøse.. 😉

     Vi deler to da ser jeg.

     Liker

 2. Mari sier:

  Det ble visst et ganske dårlig resultat for min del. Jeg har kun lest 9. Liker til gjengjeld alle godt, og regner i alle fall fire av dem blant mine egne favoritter.

  Jeg har ikke fullt så mange favoritter som deg, men jeg er ikke så fryktelig langt unna heller. På Goodreads har jeg satt opp 72. Men jeg har forsåvidt flere kategorier av favorittbøker, så jeg klarer å liste opp et par-tre titler hvis noen spør.

  Liker

  • labbensblog sier:

   72 favoritter er fremdeles såpass mange at det er vanskelig å velge ut noen få å gi som svar hvis noen spør, tenker jeg. Med mindre man har en tydelig rangering blant favorittene også. Det mangler nok jeg.

   Stilig at du har likt de du har lest fra listen. Tipper jeg sikkert har lest færre enn ni fra din liste, men det hadde vært interessant å se hvilke du tar med.

   Liker

   • Mari sier:

    Jeg har definitivt rangeringer, så det er ikke så vanskelig som det kanskje kan virke. Vil tro du sikkert har lest en del av de 72 også. Det er noen titler der som «alle» har lest – som Harry Potter og Dracula.

    Topp ti:
    1. Autobiography of Red av Anne Carson
    2. Suttree av Cormac McCarthy
    3. The Catcher in the Rye av J. D. Salinger
    4. Fun Home av Alison Bechdel
    5. The Complete Stories av Flannery O’Connor
    6. Crush av Richard Siken
    7. American Gods av Neil Gaiman
    8. The Price of Salt av Patricia Highsmith
    9. The Bloody Chamber av Angela Carter
    10. The Secret History av Donna Tartt

    Liker

    • labbensblog sier:

     Jeg ble ganske nysgjerrig på hele listen din, er det sannsynlig at du gidder å legge ut listen på listchallenge?

     Av dine topp ti har jeg kun lest to av bøkene, fire av forfatterne. The Secret History elsket jeg da jeg leste den og hadde helst lyst til å gjenlese den umiddelbart. Jeg har nå holdt meg i snart åtte år, så jeg tenker den blir lest på nytt i 2018. Mer av McCarthy skal leses, samt Flannery O’Connor. Innbiller meg at jeg hadde lyst til å lese en bok av Anne Carson også, men tror ikke det var den du har som favoritt. Husker ikke hva den heter, det må jeg sjekke opp i.

     Jeg vet ikke om jeg hadde klart å lage en topp ti. Har forsøkt meg på listebonansa, men da er listene delt opp i tema og gjelder ikke alle favorittbøker uansett sjangre. De favorittene jeg har lest flest ganger er nok de «alle» har lest, LOTR, HP og Frankenstein.

     Liker

     • Mari sier:

      Ja, mekket en litt kjapt: https://www.listchallenges.com/maris-favourite-books

      Mange bøker som går igjen på andre lister. Lista inkluderer f.eks. et par av de Haruhi nevner.

      Liker

      • labbensblog sier:

       13 ble fasiten, samt med påminnelse om at jeg hadde veldig lyst til å lese Seanan McGuire. Jukset litt også, siden jeg ikke har fullført alle Narniabøkene eller His Dark Materials.

       Lurer på om jeg skal prøve å lese minst en bok fra alle sine favorittlister. Fra din tror jeg at jeg ville begynt med McGuire, Carson, O’Connor eller mer av McCarthy. Også har jeg tenkt å lese mer av Shirley Jackson en eller annen gang.

       Liker

       • Mari sier:

        Gikk gjennom lista di på nytt og hadde visst oversett et par. Jeg har med andre ord lest 11. Har dessuten 9 andre stående i hylla, så det kan godt hende jeg også leser en (eller flere) av dine favoritter i løpet av 2018. Jeg har f.eks. begynt på The Hitchhiker’s Guide en haug med ganger, men aldri helt fått den til å funke.

        Liker

        • labbensblog sier:

         Lykke til med Hitchhiker! Hvis humoren treffer deg og du ikke synes plottet blir altfor absurd så kommer du til å storkose deg med dem.

         Dorian Gray vil jeg forresten også lese på nytt. Likte den veldig godt da jeg var 17, blir interessant å se hva jeg synes om den nå.

         Liker

         • Haruhi sier:

          Fun fact.

          Jeg har lest 32 på begge deres lister (har lest Saunders siden sist jeg tok din, Labben). Fikk nesten lyst til å slenge sammen en liste selv, – men får i så fall inkludere litt flere enn de jeg i utgangspunktet tenker på som favoritter/re-definerer hvordan jeg benytter meg av ordet favoritt.

          Liker

          • labbensblog sier:

           Det store spørsmålet blir da: fra hvem sin liste har du flest favoritter? Jeg mistenker at det er Mari sin, men jeg tror jeg har noen sterke kandidater til din favorittliste i det minste 😀

           Jaa, lag liste! Hvis du skal utvide favorittbegrepet kan du f.eks. prøve å tenke på hvilke bøker du likte godt nok til å ha lyst til å gjenlese. Ikke sikkert alle du vil gjenlese kommer på favorittlisten, men kanskje det finnes noen potensielle der?

           Liker

          • Haruhi sier:

           En kjapp telling ga meg 20 bøker jeg liker veldig godt på Maris liste (og bare to jeg misliker), og 11 bøker jeg liker veldig godt på din (og fire jeg misliker (telte med Notre-Dame selv om jeg ikke er ferdig med den enda 😉 ). Jeg og Mari har mye det samme grunnlaget + at Cormac og Flannery utgjør en ganske høy andel av lista hennes (og sikkert min). Vi har mer litt tilfeldig bøker som sammenfaller, booker, ting bloggere leste i 2015 etc.

           Litt usikker på å bruke gjenlesingslyst som en faktor, noen av mine favoritter har jeg ingenting i mot å lese på nytt og på nytt og på nytt (HP, LotR, Narnia), mens andre har jeg rett og slett ikke lyst til å lese igjen noensinne – fordi den første leseropplevelsen står så sterkt. Opplevelsen av en bok er jo ofte tett knyttet opp til hvor man selv befant seg i livet når man leste den etc. Jeg er vanskelig. Og, hvordan forholder du deg til sikkelig gamle favoritter, ting du DIGGET når du var tretten, men sikkert ville syntes var kleint nå? Inkludert? Fortrengt? Jeg ELSKET Tatt av vinden f.eks.

           Skal dog få til å snekre en liste i løpet av kvelden.

           Liker

          • Haruhi sier:

           Kom på en ting til, er ca 90% sikker på at jeg har lest en av Woodhouse-bøkene på lista di, men er usikker på hvilken – så valgte å ikke krysse av. Kjedet meg i hjel når jeg leste, derfor det ble med den ene. Var kanskje tretten/fjorten.

           Liker

 3. Elida sier:

  Eg har lest 21 av dine på listchallenges.

  På ståande fot har eg favorittbøker som Jane Eyre, Persuasion, Anna Karenina, Buddenbrooks, North and South, Ethan Frome, Our Mutual Friend, Bleak House, Little Dorrit, The Secret Garden, Anne of Green Gables og sikkert fleire.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Wow, 21 er ikke verst. Ser du er glad i klassikere. Har en del klassikere på listen min jeg også, men Booker har gitt meg ganske mange nyere favoritter, samt min non-fiction lesing.

   Jeg deler to av dine favoritter og har lest fire. Får se om vi kanskje deler flere etter at jeg har lest mer Dickens. Buddenbrooks hadde vi ganske ulikt syn på husker jeg.

   Liker

 4. siljesols sier:

  Har kun lest 8 av dine faktisk, så her må jeg ta i et tak. Har jo kjøpt flere etter anbefaling fra deg da. Dette kan man jo ha som eget mål, lese fra Labbens favorittliste;-) Har planer om å lese Of Mice and Men i desember, så da får jeg en til. Jeg er ganske streng med å sette favorittstempel selv, og har enkelte år jeg ikke får noen nye favoritter. I år tror jeg derimot jeg har fått flere. Både Han Kang Levende og døde, To søstre og En av oss av Åsne Seierstad og Huset med den blinde glassveranda av Herbjørg Wassmo for å nevne noen fra i år. Håper det kommer flere sånne lister.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Haha, det hadde jeg både synes var helt genialt og forferdelig skremmende. Tenk hvis du hver måned hadde slaktet en bok jeg elsker?

   Of Mice and Men begynner det å bli en stund siden jeg lest og det er et kjapt prosjekt, men jeg husker den som virkelig god og definitivt en man kan gjenlese. Han Kang overbeviste meg også, og Seierstad har jeg skjønt at jeg må lese. Men da tror jeg at jeg har mest lyst til å lese En av oss.

   Jeg håper også på flere slike lister! Din tur? 🙂

   Liker

   • siljesols sier:

    Ok, her kommer min: http://www.listchallenges.com/siljes-favoritter. Jeg har også tenkt på bøker jeg gjerne kunne lest igjen og senket listen litt. Noen har kun fått fire stjerner, men de er likevel favoritter. Og så er det jo noen favoritter fra barndommen, og en jeg leste ut så sent som i morges. Nå skal jeg ha som mål å lese en av favorittene dine i starten av 2018 (innen januar). Kom gjerne med ønsker.

    Liker

    • labbensblog sier:

     13 har jeg lest fra din liste, noe har jeg aldri hørt om. Likte at du har Staalesen-bøkene på listen din, jeg føler litt på at de er obligatorisk lesing og da er det fint om de er så bra som folk sier. Mener å huske at de er blant mamma sine favoritter også.

     Så gøy, da kan jeg lese en av dine favoritter også. Kan jeg komme med noen forslag, så velger du en av dem? Har aller mest lyst til å lese One Hundred Years of Solitude, En Av Oss, The Casual Vacancy eller The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian.

     Vil du velge ut noen fra min liste også, eller skal jeg prøve å finne noe jeg tror du vil like?Skulle jeg valgt noen alternativer selv tror jeg det står mellom Notwithstanding, Brodeck’s Report, The Book of Lost Things, Visitation, The Story of a Brief Marriage, Boxer Beetle og The Wind in the Willows (husker ikke om du har lest noen av dem).

     Liker

     • siljesols sier:

      Jeg har både Visitation, The Book of Lost Things, og har kjøpt Det suser i sivet til eldstedatteren til jul, så da satser jeg på en av de (kanskje alle tre). Hmm, det er jo på høy tid at du leser The Casual Vacancy, samtidig som det er gøy å oppfordre deg til å lese noe norsk, altså En av oss. Så du kan velge mellom de to.

      Liker

      • labbensblog sier:

       The Casual Vacancy eier jeg, så det er enkelt å få lest den. Men det er snart jul og En av oss er nok lett å få tak i, så den kunne jeg ønsket meg til jul! Og vips, der var det gjort (familien har messengertråd hvor alle må skrive gaveønsker, ganske lurt). Holder på å velge ut true crime til min kusine som bor i England og skal studere kriminologi neste høst.

       Liker

    • Ingalill sier:

     Like a moth to a flame. Jeg har krysset. Ble 21. Så får vi se hvor lenge jeg leder. Har aldri ledet noens liste før, konkurraseånden våknet.

     Liker

 5. Ingalill sier:

  Noe av det beste med årets slutt er at alle kaster seg på listchallenge. Er i gang selv. Elsker å krysse, mer enn å lage lister, drømmen er selvfølgelig å finne ei liste der man har lest alt..
  21 på meg. (Tok den også på tlf, ifall jeg tellet feil. Teller alltid feil). Gleder meg at Catch22 er inne på lista (all-time-fav), og Visitation. Erpenbeck ruver fremdeles høyt (høyest) på lista over årets leste og da er det godt å vite at det er mer å hente. Hvorfor bare ei Flaviabok? Er denne den beste av hele serien? (kun lest de 2 første). Penal Colony er også langt oppe i lesekøa. Ser ut som om alle som har lest den setter den øverst av alt Kafka.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Listchallenge er helt fantastisk! Vat det du som begynte med det? Husker aldri hvem som starter slike trender.

   Jeg er ikke i nærheten av å finne en liste jeg har lest alt fra. Trodde f.eks. jeg har lest mye klassikere, men det har jeg åpenbart ikke. Skulle dog vært flere lister med moderne bøker som ikke er de vanligste listebøkene. Synes mye går igjen på listchallenges. Trenger med andre ord mer varierte lister, tar dere jobben?

   Gleder meg til noen andre enn meg leser Visitation. Og jeg må også lese mer av henne, litt merkelig at jeg ikke har fått til det enda.

   Elsker Flavia-serien, men i starten var den ikke en favoritt, kun spennende nok til at jeg ville fortsette å lese den. Tror de to første fikk tre stjerner av meg, mens noe virkelig klaffet i den tredje og da fikk den fire stjerner. Så klatret den til slutt opp på fem, og nå elsker jeg serien så mye at det er mulig jeg ville gitt alle bøkene flere stjerner ved andre gangs lesing enn ved første. Han skulle egentlig kun skrive seks bøker, så den sjette (som jeg har gitt fem stjerner) ble en slags avslutning, selv om han fortsatte på serien. Og det var en strålende avslutning som jeg måtte gi full pott.

   Har ikke lest mye av Kafka, men In the Penal Colony var genial. Line har skrevet en strålende anmeldelse av den om du vil bli pushet til å lese den. Den er uansett superkort, så det tar ikke så mye av din lesetid.

   Liker

   • Ingalill sier:

    (Det tok vel litt av på listchallenge etter jeg la ut jule/oppsummeringslister ifjor, men vet ikke om det kan regnes som lansering, jo vi sier det, it was me.. credit this way!)
    Tror jeg i sin tid leste kafkaanmeldelsen til Line. Den er på lista, er det 1001kryss montro? Skulle ønske det var mer Erpenbeck på norsk, men kanskje er det enda bedre på norsk. Skjønner egentlig ikke egen skepsis, hadde ingen problemer med å lese Ferrante på engelsk, (selv om det var utålmodighet, tok så lang tid før de ble oversatt), tror bare jeg skal gjøre Erpenbeck til prioA neste år. Må vente til 2018. Norsken tar all plass fram mot nyttår.

    Liker

    • labbensblog sier:

     Ta æren! Noen må.

     Har null oversikt over 1001 lenger. Det finnes så mange versjoner.. er det særlig med noveller på den listen, annet enn samlinger i så fall? Ser ikke helt for meg det.

     Jeg må også lese mer Erpenbeck. Har en i hyllen og har jo den ene i norsk oversettelse som du og alle elsker. Visitation er for øvrig en liten flis (dog den rommer noen århundrer), burde være overkommelig. Språket husker jeg som nydelig, men ikke vanskelig. Kvaliteten på norske versus engelske oversettelser av henne vet jeg ingenting om.

     Liker

  • Haruhi sier:

   Nå må du også lage favoritt-liste slik at jeg kan bli #1 på den også (håper jeg ikke har oversett en du allerede har laget?). Jeg er tydeligvis bedre på å lese andres favoritter enn mine egne. Ellns.

   Liker

   • Ingalill sier:

    Eller lese 2 bøker i full fart så jeg kommer til 23.
    Ok, i full fart, kom ikke til 50 engang, men var veldig veldig streng, kunne sikkert tatt med begge bøkene jeg leser nå. Øen og Grensen, og skippet det meste av goodreads firerne, sitte jo her og prøve å skrive bioinnlegg.
    http://www.listchallenges.com/a-few-of-ingalills-favorites-books

    Liker

    • Haruhi sier:

     15/40, forløpig førstemann.

     Tenker femmere only på favoritt-lista. Og ikke alle av dem en gang. Skal starte nå. Watch this space lzm

     Liker

     • siljesols sier:

      Har bare lest 4 av dine favoritter! Jeg var ikke så streng med min liste, både femmere og firere, favoritter fra barndom og ungdomstid, og i hovedsak bøker jeg kunne tenke meg å lese igjen. Har for øvrig hatt et veldig godt år med tanke på favoritter. Har fått flere nye virkelige favoritter i år og har hatt flere år der ingen bøker har kommet på favorittlisten.

      Liker

 6. labbensblog sier:

  Har ikke med favoritter fra ungdomstiden, annet enn de jeg har lest på nytt i voksen alder og likt like godt. Har ignorert et par det er lenge siden jeg har lest som jeg er usikker på om jeg ville likt like godt nå.

  Kun 7 av 40 på meg.. 😦 Men det er noen spennende bøker på listen jeg har lyst til å lese, har fremdeles troen på et mål om å lese andres favoritter.

  Når kommer din???

  Liker

  • Haruhi sier:

   Jobber på lista når babyen sover, men det går sakte. Synes det er vanskelig å velge, men koser meg med arbeidet.

   Juleferie har jeg forøvrig aldri hørt om, har tre dager fri denne uken – får prøve å stappe inn så mye som mulig lesing da, også blir det vel aldeles minimalt i selve julen. Synes du ligger bra an med dine mål, står dårligere til hos meg. Gleder meg dog allerede til å skrive neste års!

   (Tror kanskje deler av denne kommentaren skulle vært under et annet innlegg..)

   Liker

 7. Haruhi sier:

  http://www.listchallenges.com/haruis-favourite-books

  , usikker på et par. Føler også at jeg må lage en liste til med de største favorittene.

  Liker

  • Ingalill sier:

   21/51. I win.
   Største pluss. Minnet meg på at jeg må lese spyboka til Oksanen. Det er den som heter Stalins Kyr, ikke sant?. Monstermennesket? Har alltid trodd det var ei tjukk og slitsom bok, hmm, og ser jeg kunne nådd 50 selv hvis jeg ikke bare hadde inkludert førsteboka i serier, Alberte, feks. Tror jeg rett og slett må lage en ny ))
   Krysset forresten på Tale of Two Cities har bare 2t igjen. Det teller på lister. Og det teller straks som ferdiglest.

   Liker

   • Haruhi sier:

    Noen har nettopp passert deg på lista, og du er nå offisielt #2. Dårlig greier. Kan ikke se at du har noe annet valg enn å forte deg å lese to favoritter til.

    Ja, var litt usikker på om jeg skulle ta med alle bøker i serier/triologier hvor jeg elsker hele opplegget, hadde jeg gjort det ville lista blitt evig lang (7 HP, 3 LotR, 3 Lavransdatter, 10 (?) Sandman etc etc). Tok med begge Albertene fordi jeg mener å huske at jeg likte den siste dårligere. Har umiddelbart lyst til å lage ny liste selv, det irriterer meg endeløst at man ikke kan legge til bøker etter at man har trykket «publish». Hva med OTS-lista mi lissom, som jeg jo gjerne vil bruke neste år også, men da med nye bøker lagt til? Eller hva når vi oppdager nye favoritter, må vi lage helt nye lister? Arg.

    Stalins Kyr er spyboka ja, den er nesten like god som Utrenskning . Har du lest noen av hennes nyeste (noe med duer, og, eh, Norma?)? De har fått så mye mindre oppmerksomhet at jeg bare har konkludert med at de må være dårlige(re), uten at jeg har giddet å sjekke selv. På sitt best er hun jo helt fantastisk.

    Monstermenneske er en av disse bøkene jeg ELSKET når jeg leste, men som jeg muligens tror jeg ville ha mislikt i dag. Den er jo lang og omstendig, og beskriver et ME-sykt liv. Tror jeg var litt deprimert selv når jeg leste den, slik at den traff på alle de riktig punktene.

    Liker

 8. labbensblog sier:

  Når det gjelder Wodehouse kan jeg si at jeg også kjedet meg da jeg leste de første 20 sidene av en i tenårene, men nå er han helt genial.

  Jeg hadde 11/51 på din, krysset for Sandman, selv om jeg kun har lest 1 & 2. Ganske mange jeg vil lese på listen din. Moby Dick, Lolita, Out of Africa, Atlas of Remote Islands, Letters From Father Christmas (holder på å lese den for øvrig), Into Thin Air, David Copperfield og All Quiet on the Western Front. Oksanen har jeg tenkt på mange ganger, men glemt de senere årene. Får se om jeg får ånden over meg en dag

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s