Årets store Bookeroppsummering

På den tiden jeg har vært borte fra bloggverden har jeg rukket å bli 30, dratt på to turer til London, blitt enda mer forelsket i Harry Potter-universet, blitt småbetatt av Ali Smith, handlet x-antall bøker på Foyles, The British Museum og Waterstones, besøkt dronningen, lekt meg i en trøbåt på vannet i Regent’s Park, blitt kastet ut av en pub sammen med Line klokken 22:30 og oppdaget gledene ved å handle på Primark (det kostet hvor mye sa du?? Ok, da tar jeg fem til..).

Status for årets bookerlesing er den samme som den var for en måned siden: jeg leste 5/6 på kortlisten, 8/13 fra longlist. Kom meg aldri gjennom 4 3 2 1, ei heller fikk jeg lest irene fra longlist. Mange har vært med på lesefesten, og det var vært en del uenighet om hvilke bøker som fortjente kortlistestatus. Mitt inntrykk er at det de norske bloggerne har klart å samle seg om er at The Underground Railroad kun var ok og at Ali Smith skriver strålende. Ingalill og Haruhi likte mine mest forhatte (Exit West og Swing Time), flere mente Barry var årets vinner, en bok ikke alle (inkludert meg selv) lykkes med å lese ferdig en gang, nesten ingen leste Solar Bones og Reservoir 13, debutantene fikk også ganske blandet kritikk selv om de ble godt mottatt av de fleste norske bloggere og Lincoln in the Bardo var for noen helt genial, for andre ganske merkelig. Selv var jeg helt overbevist om at Ali Smith skulle stikke av med prisen og hadde vært ganske fornøyd med det. Men det som skjedde i stedet var at for første gang siden 2011 var det min favoritt som stakk av med seieren. HURRA FOR GEORGE SAUNDERS! Det var den eneste av årets bookerbøker jeg hadde lest før longlist ble publisert, så teknisk sett kunne jeg stoppet der. Men tenk alt jeg hadde gått glipp av da..

Booker
(fikk ikke ta bilde etter at forfatterne ankom scenen og dessverre fulgte jeg reglene)

Line og jeg var ikke bare i London for å handle på Waterstones, som beleilig nok lå rett over gaten fra våre to hoteller, men for å høre de kortlistede forfatterne lese fra og snakke om bøkene sine. Prosedyren var som følger: i alfabetisk rekkefølge skulle de lese et utdrag fra bøkene sine og deretter svare på en del spørsmål fra hun som ledet arrangementet. Jeg kunne ønske det hadde vært lagt opp til samtale mellom forfatterne, ikke bare spørsmål og svar, men artig var det uansett.

Paul Auster var først ut og jeg ble såpass opphengt i kroppsbevegelsene hans at jeg ikke helt fikk med meg alt han leste. Midtpartiet hans bevegde seg frem og tilbake mot podiet. Kan tyde på nerver fra superstjernen? Ellers var mitt inntrykk at han var ganske anonym den kvelden i forhold til de andre. Han hadde dog en gang en lang utgreiing om et prosjekt han hadde vært med på, uten at han noensinne svarte på det han faktisk ble spurt om. Emily Fridlund snakket godt for seg og virket ikke spesielt nervøs tross settingen. Mohsin Hamid imponerte stort under opplesing og intervju, han hadde en klar og tydelig stemme som det var veldig kjekt å høre på. Han var dog litt mindre aktiv senere på kvelden. Fiona Mozley virket nervøs i starten, men når hun ble mer komfortabel var hun meget interessant å høre på og hun fikk salen til å le gjentatte ganger. Saunders stilte forberedt og hadde skapt to helt ulike stemmer til karakterene Hans Vollmann og Roger Bevins III, som for øvrig var totalt motsatt av forventet. Hadde tenkt at den litt mer mandige ville vært Vollmann mens Bevins sin stemme var lysere, men forfatter og leser hadde helt tydelig ulik oppfatning av karakterene og det er jo artig i seg selv. Ali Smith hadde uten tvil den beste opplesningen og var genuint morsom uten å måtte anstrenge seg for å være det. Et pittelite sjarmtroll.

Jeg endret nok ikke syn på bøkene i særlig grad etter å ha hørt på forfatterne, det ble relativt kortfattet. En og en halv uke senere husker jeg omtrent bare inntrykk og null innhold. Sorry. I 2018 får noen andre skrive referat.

Så til det som kanskje er enda viktigere: hvilke bøker kjøpte jeg? Det ble 18 totalt, i tillegg til en haug jeg kjøpte da jeg var i London i september (som ikke er avbildet). Det ble en del non-fiction fordi det er gøy (reiseskildringer, historie/dokumentar, biografi), et nydelig Tolkien oppslagsverk, et par ungdomsbøker fordi det er noe jeg har lyst til å lese mer av, noen korte romaner/lange noveller, en scifi (etter anbefaling fra Line) og en klassiker (også etter anbefaling fra Line). To av de leste jeg mens jeg var i London, Night og A Meal in Winter, begge med krigstema, men en fra virkeligheten og en oppdiktet. Begge var strålende (og skremmende og grusomme) og jeg skal prøve å få skrevet noen ord om dem i et eget innlegg.

Bøker

Nå er Bookerlesing over for i år og vi kan alle med god samvittighet lese noe annet. Selv er jeg meget fornøyd med årets runde og har likt alt jeg har lest med unntak av Exit West og Swing Time. Fremover skal jeg egentlig konsentrere meg om lesemålene mine, som inkluderer bøker fra egen bokhylle og klassikere, men siden jeg har kjøpt masse ny sakprosa mistenker jeg at det blir litt vanskelig.

Dette innlegget ble publisert i The Man Booker Prize. Bokmerk permalenken.

12 svar til Årets store Bookeroppsummering

  1. Rose-Marie sier:

    Takk for spennende og artig innlegg! Vinnerboka må så absolutt leses!

    Likt av 1 person

  2. Elida sier:

    Meget kjekt innlegg! Eg liker folk som ikkje eiger skam og gladelig viser fram alle bøkene dei har kjøpt 🙂 Eg har vore i Oslo i helga og sett Les Miserables på Folketeateret, og kom heim med kun ei bok 😉

    Liker

    • labbensblog sier:

      Haha, ingen skam. Hadde dog vært hakket mindre flaut hvis jeg ikke hadde vært i England og kjøpt masse bøker tre uker tidligere også.

      God selvkontroll når du kun kommer hjem med en bok. Jeg klarer knapt å bare kjøpe en bok når jeg er i bokbutikker i Bergen og vi har ikke akkurat et såå fantastisk utvalg.

      Liker

  3. Haruhi sier:

    Misunnelig!

    Ali Smith fascinerer meg, skulle gjerne likt å sett henne (og de andre også, så klart, men..). Saunders var nestemann på leselisten min, skulle bare lese en kort pausebok, og plutselig var prisen delt ut.Skal forsøke å få lest den i løpet av høsten, selv om det er merkelig hvor høy terskel det plutselig er for å ta tak på bookerbøker like etter utdelingen.

    Kindred er sci-fien Line anbefalte? Er veldig nysgjerrig på den.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Ali Smith var herlig, massevis av skottsk sjarm og humor. Min type forfatter, definitivt. Kjenner for øvrig til den terskelen. Jeg har fremdeles lyst til å lese McCormack og Auser, men det skjer neppe i år.

      Kindred var den Line anbefalte ja, jeg er veldig spent på den.

      Liker

  4. siljesols sier:

    Er misunnelig på begge turene dine, Booker og Harry Potter 🙂 Kanskje jeg blir med på sistnevnte til neste år. Holder jo fortsatt på med Lincoln og kunne tenke meg å lese både Ali Smith, History of Wolves og Elmet. Men som Stine sier, så daler motivasjonen kraftig etter at vinneren annonseres. Skulle hatt Clementine sin Booker-lesesirkel tilbake på nett, for det er jo alltids mulig å lese dem i månedene fremover. Ellers går det i bokhylle og 1001/klassikere her også ut året, med en og annen ungdomsbok og litt ny norsk innimellom. Du kan jo belønne deg selv med en non fiction når du har lest en klassiker, ev. en halv klassiker eller lignende. 7-åringen hjemme er for øvrig i gang med første Harry Potter sammen med sin far. Jeg måtte nesten la han få lese den siden han ikke har lest HP. Får ta meg av nestemann jeg da.

    Er det Stolen av Lucy Christopher du har der? Den har jeg i så fall lest og likt godt, for ganske mange år siden. Den er absolutt interessant. Er spent på å høre hvordan John Connolly sin er, men har jo enda til gode å lese The Book of Lost Things. Ser ut som en god fangst i hvert fall, selv om det er mange der jeg ikke kjenner til. Fikk du inn noen anbefalinger til Line også eller? Og så er jeg litt spent på utkastelse fra pub, eller var det bare fordi de stengte?

    Liker

    • labbensblog sier:

      History of Wolves tror jeg du vil like og den er ganske lettlest, så hvis du forsetter på noen Bookerbøker tror jeg kanskje jeg ville anbefalt den.

      Det høres utrolig koselig ut å lese Harry Potter sammen med barna. Bra dere har to og kan bytte på å oppleve den gleden! Han har ikke lest dem med sin eldste?

      John Connolly sin liker jeg utrolig godt. Den er lettlest og morsom, inneholder et tonn med vitenskap (forklart på en enkel og artig måte), samt noen demoner og en port til helvete. Kunne ønske Connolly skrev mer som ikke er krim, for jeg skulle gjerne lest mye mer av ham. Tror jeg må krype til korset og lese krimmen etter hvert. Denne er for øvrig skrevet for unger/ungdom, mens The Book of Lost Things er ganske mørk (dog også svært morsom) og er definitivt skrevet for voksne.

      Det stemmer at jeg har Stolen der ja, signert og greier. Genialt å høre at du likte den. Jeg har ikke hørt om den før, men jeg hadde lyst til å kjøpe noen ungdomsbøker og den virket god.

      Tja, vet ikke hvor mye jeg fikk anbefalt til Line. Nevnte The People in the Trees fordi det passer å nevne den i de fleste samtaler som gjelder strålende bøker og har selvsagt fortalt om mine Bookerfavoritter.

      Og ja, utkastelsen fra pub var kun fordi de stengte, vi hadde kun drukket to øl. Ble bare så paff da jeg skjønte at de stengte 22:30. Midt i London.

      Liker

      • siljesols sier:

        Lincoln er jo påbegynt og må leses på et tidspunkt, men takk for tips om History of Wolves som et sted å starte. Kan jeg forresten låne Autumn av deg litt lenger? Swing Time tar jeg med neste gang vi møtes.

        Eldstemann leste Harry Potter delvis med sin mor og delvis på egenhånd, så nei det har han ikke gjort. Jeg leser nå Heksene med 7-åringen, så skal ikke klage. Så bare filmen da jeg var liten, og leste aldri akkurat denne. Den er kjempeskummel og spennende.

        Liker

        • labbensblog sier:

          Swing Time vil jeg helst ikke ha igjen, hvis det går greit. Eventuelt kan jeg gå innom til Fretex eller noe med den og se om jeg har noe annet i samme slengen. Autumn kan du låne så lenge du har behov for den, ingen hast.

          Heksene har jeg også lyst til å lese. Mener jeg leste den i tillegg til å se filmen da jeg var liten, men husker ikke så mye av boken. Filmen synes jeg var forferdelig skummel, men så var det litt kult at begynnelsen foregikk i Bergen. Jeg har for øvrig bodd på hotellet fra filmen 😀

          Liker

          • siljesols sier:

            Ok, da bare beholder jeg Swing Time, mulig jeg leser den en eller annen gang. Visste ikke at filmen startet i Berge, eller det ringer en liten bjelle når jeg tenker på det, men husket det ikke. Synes også filmen var skummel, men som min svigerinne sa, den er jo amerikanisert med happy ending og det hele, så boken er nok hakket verre. Mulig filmen også ville fått altfor høy aldersgrense hvis den skulle vært helt lik.

            Liker

            • labbensblog sier:

              Starter i Gamle Bergen hvis ikke jeg husker helt feil. Hovedpersonen hadde vel norske foreldre, akkurat som Dahl, bare at disse dør i en bilulykke og deretter blir han sendt til England for å bo hos bestemoren? Veldig lenge siden jeg har sett filmen, så husker ikke om dette stemmer helt, men jeg tror det var noe slikt.

              Liker

Legg igjen en kommentar