Lesemål – en plan for fullføring

Det står ganske dårlig an med en del av lesemålene mine, så nå tenker jeg å gå grundig til verks for å klare å fullføre mesteparten av målene. Dobbeltkryss og trippelkryss må til. Leseplanen for de resterende månedene av 2017 blir dermed som følger:

I Back to the Classics-utfordringen min har jeg kun lest tre av tolv bøker – en romantisk klassiker, en russisk klassiker og en klassiker fra 1800-tallet – så jeg må finne en lur plan for de resterende klassikerne. Siden det også finnes en haug med klassikere på The Guardians 1000 bøker liste (hvor jeg mangler fem leste) tenker jeg at mange av valgene mine bør plukkes fra den listen slik at jeg får dobbeltkryss.

 • En klassiker fra 1900-tallet: Things Fall Apart av Chinua Achebe (x3, kort bok)
 • En klassiker skrevet av en kvinne: Out of Africa av Isak Dinesen (x2, danske)
 • En klassiker skrevet på et annet språk enn norsk: Beware of Pity av Stefan Zweig  (x3, på tide å lese mer av Zweig)
 • En klassiker publisert tidligere enn 1800-tallet: Candide av Voltaire (x3, virker artig)
 • En gotisk eller horror klassiker: We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson (x3, likte Haunting)
 • En klassiker om et dyr: The Call of the Wild av Jack London (x2, kort bok, hunder)
 • En klassiker med et tall i tittelen: A Tale of Two Cities av Charles Dickens (x4/5, har lovet, dermed et fjerde kryss)
 • En klassiker med handling fra et sted jeg ønsker å besøke: The Code of the Woosters av P.G. Wodehouse (x4 for å lese noe som garantert er bra!)
 • En prisvinnende klassiker: The Jungle Book av Rudyard Kipling (x2, nobelprisvinner)

I tillegg skal jeg:

1) Lese enda en bok av Dickens (stryker ikke dette målet enda, selv om jeg tviler på at det går)
2) Lese tre norske klassikere (dette målet stryker jeg her og nå, det skjer ikke i år!)
3) Lese minst fire av de nominerte til den internasjonale Bookerprisen (dette målet stryker jeg også, den tid er forbi og jeg leste ikke en eneste av de nominerte. Prøver igjen i 2018)
4) Lese minst en bok av Cormac McCarthy og Louis de Bernieres (bør være mulig)
5) Lese Jane Eyre på nytt (bør også være mulig)
6) Lese minst 30 av bøkene som har stått i bokhyllen min siden 2016 eller tidligere (mangler 13 foreløpig, trenger seks i tillegg til de som er off the shelf i Back to the Classics-utfordringen)
7) Lese mer av Julian Barnes (hadde mål om 12, det går ikke. Kun lest fire så langt. Satser på å få til to-tre til i år)
8) Delta i alle rundene av Hedda sin lesesirkel (Har deltatt i to av syv runder, satser på å klare fem av ti)

Uavhengig av mål vil jeg også lese mer non-fiction, 4 3 2 1 av Paul Auster, den nyeste til Ned Beauman og eventuelle andre nye romaner som måtte komme på tampen av året. Leselisten min for resten av året ser dermed slik ut (OBS: det vil nesten garantert komme endringer):

 1. Things Fall Apart av Chinua Achebe
 2. Out of Africa av Isak Dinesen
 3. Beware of Pity av Stefan Zweig
 4. Candide av Voltaire
 5. We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson
 6. The Call of the Wild av Jack London
 7. A Tale of Two Cities av Charles Dickens
 8. The Code of the Woosters av P. G. Wodehouse
 9. The Jungle Book av Rudyard Kipling
 10. Martin Chuzzlewit av Charles Dickens
 11. All the Pretty Horses av Cormac McCarthy
 12. The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman av Louis de Bernieres
 13. Jane Eyre av Charlotte Brontë
 14. Flaubert’s Parrot av Julian Barnes
 15. The Noise of Time av Julian Barnes
 16. 4 3 2 1 av Paul Auster
 17. Alice av Christina Henry
 18. The Elephant’s Journey av Jose Saramago
 19. Madness is Better Than Defeat av Ned Beauman
 20. How Not to Be a Boy av Robert Webb

Kan ikke si at det virker veldig overkommelig egentlig, så strukturert er jeg ikke. Men jeg liker lister og utfordringer og gjør derfor et forsøk. Noen av dere som har lest bøker fra listen min og som har en god grunn til hvorfor jeg har valgt rett og bør få lest alt jeg planlegger å lese? Skrik ut i så tilfelle.

Dette innlegget ble publisert i 2017 Back to the Classics Challenge, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

20 svar til Lesemål – en plan for fullføring

 1. Marianne sier:

  Imponert over planen! På bokbloggertreffet bestemte jeg meg for å lage lister. Mange lister! Men for neste år. Løpet i år er kjørt, og oppladingen til 2018 blir lystlesing så det griner. Fant ut at cluet er å lage mange lister, og plukke bøker hvor jeg kan krysse av i flere.
  Når det gjelder leselisten din så har jeg lest de to første. Out of Africa likte jeg svært svært godt, Achebe var litt tyngre, men også veldig god. Den gikk vi grundig gjennom på universitetet.
  Må si lykke til med planene ut året, ambisiøse – det skal du ha!

  Liker

  • labbensblog sier:

   Tusen takk! Jeg er veldig flink til å lage gode planer, men ikke like god på gjennomføringen. Har ikke helt troen, men det hadde vært utrolig gøy å lykkes. Har virkelig lyst til å lese alle bøkene på listen.

   Har du studert litteraturvitenskap siden du har hatt om Achebe på universitetet? Den er en av de neste jeg begynner på, meg og Silje skal samlese den til Hedda sin bokhylleutfordring.

   Lystlesing som oppkjøring er strålende, det gjorde jeg i fjor. Prøver å tenke at siden alle bøkene på listen er bøker jeg gleder meg til å lese så blir det en form for lystlesing. Men siden de er på en liste med en frist så er ikke det argumentet veldig overbevisende egentlig. Kos deg med din ordentlige lystlesing!

   Liker

   • Marianne sier:

    Startet på en bachelor i litteraturvitenskap, men måtte legge inn årene etter 1,5 år da begge foreldrene mine gikk bort. Nå er det snart dags å ta studiene opp igjen. Jeg storkoste meg! Og der var Achebe, på engelskdelen av studiet.
    Ordentlig lystlesing ja.. det du kaller lystlesing er kamuflert trang i mitt hode, hehe. Satser på at «alt» blir bedre til neste år. Skrivegnisten har vært borte her, og laber lesegnist. Ingen målsetninger nås, ser det ut for. Da får man bare legge det bak seg og se framover. DET er jeg flink til 🙂

    Liker

    • labbensblog sier:

     Det høres ut som en forferdelig tung tid. Kjekt at du skal begynne på studier igjen nå! Kanskje det gir deg både lesegnist og skrivegnist igjen. Hvis du får gode forelesere og leser strålende bøker skal du ikke se bort fra det.

     Det er ofte gøyere å lage målene enn å jobbe for å nå dem, men det er selvsagt ekstra gøy hvis man klarer det. Lystleseprinsippet skal uansett ikke undervurderes. Jeg har lært meg at er leselysten laber må jeg ha en periode med kun lystlesing. Kun når lesegnisten er tilbake kan jeg fokusere på mål. Og vi har alltid noe å se frem til som bokelskere, uansett hvor mye eller lite vi leser og hvilke prinsipper vi leser etter. Lykke til med å finne lesegnisten!

     Liker

 2. Elida sier:

  Imponerande leseliste! Kanskje det er cluet til å komme gennom mine til dels avlagte mål dette året 😉 Achebe var tung, men interessant og Dinesen var spesiell. A Tale of Two Cities er ingen favoritt hjå meg, men det var min første Dickens så den har ein spesiell plass.

  Lykke til med gjennomføringa!

  Liker

  • labbensblog sier:

   Merker at jeg måtte ha en plan for å få det til, hvis ikke hadde jeg mistet helt oversikten og blitt nødt til å ty til panisk tvangslesing i desember, uten å egentlig klare målene likevel.

   Takk for det! Jeg skal gjøre mitt beste. Akkurat nå sliter jeg med å fullføre noe som helst, har vært travelt i det siste. Til helgen skal jeg på reise med mamma, så da blir det gjerne litt lesetid på fly og slikt.

   Achebe har jeg bare tenkt at er tynn, har ikke tenkt tanken på at den kan være tung. Men men, jeg gjør et forsøk uansett.

   Liker

   • Elida sier:

    Eg har nå kikka på mine egne 2017-mål, og dei er ganske vage. Det einaste eg har skrevet titler i stein på er Astrid Lindgren og Back to the Classics. Per nå mangler eg 9 Lindgren-bøker og 10 Classics-bøker. Spørsmål: Har du bytta Classics-bøker? Eg har ein liten følelse av at eg muligens ikkje kjem gjennom sistnemnte med dei bøkene eg har på lista frå desember 😉

    Liker

    • labbensblog sier:

     Jepp, jeg har byttet. Tenker at så lenge jeg klarer bøker innen hvert tema må det være bra. Selv om det er noen andre enn de jeg opprinnelig hadde tenkt å lese. Så slå deg løs og se om du finner noen andre bøker du vil lese innenfor de gjenstående kategoriene.

     Liker

 3. Haruhi sier:

  Det viktigste først:

  TWO CITIES YAY YAY YAY

  Så:

  Både Things Fall Apart og Out of Africa er veldig gode, med forbehold om at det begynner å bli en stund siden jeg leste dem (, studietiden, var hekta på all things Africa og drev på å ladet opp til utenlandspraksis).

  Si fra når du skal lese All the Pretty Horses ? Den står på planen min og gir dobbeltkryss. Skal lage en slik liste jeg også nå, ble inspirert. Det ene året jeg klarte alle lesemålene mine hadde jeg en slik liste liggende som kladd, endret etter som jeg fant andre bøker som ga like mange kryss og fristet mer. I år er nok full måloppnåelse helt utopisk, men jeg akter å gjøre et forsøk. Vurderer tvangsfritt år neste år (, det gjør du hvert år på denne tiden kom det tørt fra samboeren i den andre sofakroken nå).

  Savnet deg i helga.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg SKAL få lest den. Håper på å komme i gang om ikke så altfor lenge, men om det blir i desember tenker jeg at det er godt nok. Blir seriøst flau hvis jeg ikke har lest den før januar.

   Skal gi beskjed ja! Hadde en stamkunde som var overbevist om at det var en bok for meg, så jeg håper han har rett.

   Og jaaa, lag liste. Jeg elsker både mine egne og andres lister, selv om jeg virkelig ikke trenger å få listemisunnelse for øyeblikket, jeg kan ikke bli fristet av så mye annet skal jeg komme meg gjennom min egen liste. Jeg skal definitivt ikke ha tvangsfritt 2018, men jeg skal prøve å få inn flest mulig artige mål. Ingen norsk, ingen mursteinstvang, men masse gjenlesing og non-fiction i hvert fall, også må jeg finne på noe annet gøyalt.

   Hvordan var helgen?? Har sett noen bilder på Facebook, men det er eneste oppdateringen jeg har fått med meg. Er det ingen som skriver treffreferat på blogg lenger? Likte for øvrig opplegget dere hadde i år, det så mer appellerende ut for meg enn slik det har vært tidligere år, så tror jeg vurderer deltagelse neste år hvis det blir noen lignende da.

   Liker

 4. siljesols sier:

  Veldig ambisiøst altså! Tror jeg skal lage en sånn liste for meg selv over hva jeg må lese for å nå målene, jeg er jo ganske så nær nemlig, og lister elsker vi jo. Liker ikke at flere sier at Achebe er tung må jeg innrømme. Jeg som har tre Booker-bøker (A.Smith, Lincoln og ulvene) som også burde blitt lest nå (men de gir ingen kryss), og alt virker litt tungt.

  Haha, ler av Haruhi sin kommentar. Jeg kjenner også at disse målene er litt i overkant på denne tiden av året og drømmer om ordentlig lystlesing, men får det ikke helt til. Og så vurderer jeg å utvide bokhyllen min til å gjelde også bøker kjøpt inn på skolebiblioteket, siden jeg absolutt burde lese også noen av de, men de gir ingen kryss. Frem til i sommer kanskje gjorde jeg det veldig bra på disse målene, og kan take spesielt innsatsen i årets første måneder for at mål kanskje blir oppnådd.

  Jeg har ellers kun lest den eneste du også har lest på listen din, nemlig Jane Eyre, så kan ikke si om du har valgt riktige bøker. Det er mulig jeg blir med på A Tale of Two Cities (gir flere kryss) og Jack London som begge er i bokhyllen.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Oooh, ja vi elsker lister! Lag!

   Jeg også begynner å bli litt bekymret for at de sier at Achebe er tung, men den er fremdeles tynn, så får håpe det går greit. Har veldig lyst til å lese den. London har jeg for øvrig allerede begynt på, den er kort og fengende, så hvis du ikke har lest noe av han før kan vi bruke den som deltagelse i Hedda sin bokhyllelesing og utsette Achebe. Tror uansett jeg vil lese Achebe snart.

   Ulvene er perfekt for deg hvis du er redd for at alt blir for tungt. Den er lettlest (men godt skrevet), fengende, stemningsfull og noen mener den minner om en ungdomsbok (sikkert fordi hovedkarakteren er en ungdom). Ikke en perfekt bok, men interessant og fengende. Ali Smith er heller ikke tung, den er kort med stor skrift og relativt lettlest.

   Jeg synes det må være lov å utvide, og kanskje til neste år bør et lesemål involvere bøkene i skolebiblioteket slik at du kan få kryss for dem?

   Likte du Jane Eyre? Jeg husker jeg var veldig begeistret da jeg leste den, men det er nå 13 år siden. Spent på hva jeg vil synes nå. Bli gjerne med på A Tale of Two Cities. Jeg trenger et spark bak for å komme i gang. Den er en av hans korteste i det minste.

   Liker

   • siljesols sier:

    Godt at du sier det om ulvene. Jeg leste et par sider på sengen og følte det gikk trått, men det gjør jo ofte det når man holder på å sovne:-) Og Autumn, da satser jeg på å få lest de likevel i løpet av høsten.

    Jeg er egentlig klar for å lese noe annet enn Achebe akkurat nå, og så heller lese den senere. Skulle lese den til en lesesirkel før sommeren, men tror kun to av de andre har lest den og nå er det jo flere måneder siden, så mulig det blir en annen bok før vi treffes. Jjanuar er nok tiden for den boken:-) Tror kanskje jeg går hjem og tar en kikk i bokhyllen for å se hva jeg finner, men har ikke lest noe Jack London før nei. Tenkte også at Two Cities er en av de kortere Dickens og har jo Dickens som bonusmål i år, men så kom jeg på at A Christmas Carol er enda kortere, så vi får se:-)

    Jeg hørte Jane Eyre på lydbok på norsk for en del år siden og likte den veldig godt. Jeg kunen tenke meg å lese den på nytt på engelsk, men tror det må bli på et senere tidspunkt, for har så mange uleste klassikere å lese først.

    Liker

    • labbensblog sier:

     A Christmas Carol er koselig! Anbefaler den. Dog ikke til Hedda sin lesesirkel denne måneden, du må jo lese den i desember.

     Håper ulvene tar seg opp for deg, jeg ble i hvert fall veldig positivt overrasket. Jeg trodde ikke den boken skulle være noe for meg.

     Liker

 5. monika sier:

  Dropp Elefanten! Ellers er lista meget godkjent av meg. Jeg har vel ikke lest en eneste ordentlig klassiker i år (!!!), har holdt meg mest til nutiden (og det er jo ikke noe lurt, jamfør kvadrupelkryss). Noe må gjøres med det når jeg er ute av Bookerboblen.

  Håper alle listeavhengige bruker listchallenges.com til øynene går i kryss.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg skal ha meg en kveld på listchallenges hvor jeg legger inn alt jeg skal få lest innen året er omme. Det er dog veldig lett å bruke altfor mye tid på den siden og altfor lite tid på å lese 😦

   Yay, godkjent! Listen virker for meg veldig veldig god, så det er egentlig ingen grunn til å ikke kunne fullføre, sånn bortsett fra at det finnes så mange andre potensielt meget gode bøker også. Har akkurat kjøpt ni nye etter tur til London og skal tilbake til London om tre uker, så hvis noe setter kjepper i hjulene for planen min så er det Londonturer..

   Blir spennende å se hvilke klassikere det blir på deg etter Bookerboblen. Først og fremst blir det gøy å følge med på Bookerlesingen. Så du var skuffet over slutten på 4 3 2 1, det var kjedelig. Jeg synes den begynte veldig bra, men har ikke lest så mye enda. Ekstra spent på om du vil like favoritten min..

   Liker

 6. Ingalill sier:

  Jeg måtte bannlyse meg selv fra listchallenges.com. Det ble en besettelse og øyne i kryss kan ikke brukes til noen ting. Har lovet meg selv å ikke lage ny liste der før til nyttår. (Ingen fingre i kryss).

  Var det noen som sa listemisunnelse. I have it. Må fortrenge straks.
  Har lest Achebe, husker den ikke som spesielt tung, men jeg leste den også ung, ikke pensum, men lystlesing, for å unngå annet pensum, leste relativt mye afrikabøker dengangda, eller, det kan være noe jeg innbiller meg for det eneste jeg kommer på er Wole Soyinka og han Thiongo.

  Tale of Two Cities. Blir vel å sitte der på nyttårsaften og nihøre. Er den ikke hørt før 31.des må jeg avlyse nyttårsfesten. Tviler på at tvangslesing av Dickens godtas som valid no show, så får vel lyve på meg noe sykdom da. Har jeg fremdeles denne ankelskaden i desember, trenger jeg ikke lyve engang, galskapen rykker stadig nærmere.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Haha, jeg burde nok gjort det samme, men ble heller skuffet over at du skal bannlyse deg selv derfra. Det er jo sååå gøy! Dog, mye tid ja.. som heller burde brukes på lesing og blogging. Jeg må for øvrig lage ny liste der denne uken, kan ikke ha like ambisiøse mål som deg.

   Klarer av en eller annen grunn ikke å se for meg at Achebe skal være så tung, men det er sikkert skriftstørrelse og boklengde som lurer meg. Men jeg håper du husker rett.

   Skulle fått Haruhi til å lage et opplegg tilsvarende samlesing av bokbloggprisen som er så motiverende og artig at alle blir kjempegiret på å lese Two Cities. Vips så var vi ferdig i oktober.

   Liker

 7. Mari sier:

  Ambisiøst! Antallet virker for så vidt overkommelig, men du har jo ikke akkurat valgt de enkleste bøkene. Jeg har bare lest to av disse (Shirley Jackson og Cormac McCarthy), men begge er blant favorittene mine. Har veldig lyst til å lese Achebe, men det blir neppe i år…

  Liker

  • labbensblog sier:

   Har jeg ikke? Jeg så faktisk for meg at flertallet av bøkene på listen skulle være relativt enkle og greie å lese, så det spørs om ikke jeg går på en smell. Nå har jeg i tillegg kjøpt bøker om fortapte byer i Mellom-Amerika, mytteriet på Bounty, Svartedøden, pirater/castaways samt fikk jeg bok om Miranda Hart og hunden hennes til bursdagen, så nå har jeg altfor mye non-fiction jeg har lyst til å lese umidddelbart. Men det målet har jeg jo allerede lykkes med. Tror jeg må øke antallet der til neste år.

   Er All the Pretty Horses lettere enn Blood Meridian? Slet med sistnevnte, men det er mulig det handlet mer om lesehumøret/dagsformen enn om boken. Shirley Jackson gleder jeg meg til. Leste Haunting of Hill House og likte den godt, så det blir gøy å prøve flere.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s