Månedsoppsummering – mai

19212696_10155189633435801_459224158_o

I like work: it fascinates me. I can sit and look at it for hours.

Vi er snart halvveis ut i juni og jeg har enda ikke skrevet månedsoppsummeringen for mai. Det kan se ut som om jeg for tiden har samme holdning til blogging som Jerome K. Jerome har til arbeid. Jeg opprettet dette innlegget for flere uker siden, jeg har funnet det frem med den hensikt å fylle inn ord på den blanke siden mange ganger, men det har stoppet der. I dag er dagen. Tankene er egentlig på alt jeg har lyst til å lese denne måneden, deriblant så mange mulige nominasjoner til Bookerprisen som jeg kan få til – det er bare litt over en måned igjen til vi får vite hvilke bøker som er kommet med på langlisten. Jeg skal likevel klare å fokusere på maibøkene noen minutter til. Det ble seks bøker lest, inkludert to stk HP.

 • Robert Louis Stevenson – Kidnapped (har jeg allerede skrevet pittelitt om. Fort lest, fort glemt)
 • Simon Winchester – The Surgeon of Crowthorne (har jeg også skrevet om. En artig liten bok for de spesielt interesserte ville jeg tenkt, men den er en bestselger. Kanskje folk flest liker litt sære bøker, eller kanskje de bare liker true crime)
 • Czeslaw Milosz – The Issa Valley (en vakkert skrevet bok som følger innbyggerne, spesielt en ung gutt, i en liten landsby i Litauen)
 • Ken Liu – Invisible Planets (en samling med de beste kinesiske science fiction forfatterne som det er mulig å oversette til engelsk uten at alt blir lost in translation. Noen av historiene har virkelig festet seg, spesielt den om mannen som oppfant en slags datamaskin på 300-tallet ved bruk av gigantiske hærstyrker)
 • Harry Potter and the Half-Blood Prince (elsker når Rowling graver i karakterenes fortid, her lærer vi mye om Tom Riddle)
 • Harry Potter and the Deathly Hallows (enda bedre enn jeg kunne huske – og det var like trist å lese ut serien denne gang som alle de andre gangene)

We did it, we bashed them wee Potter’s the one, and Voldy’s gone moldy, so now let’s have fun!

Peeves har noen visdomsord i seg han også. Gledesrusen dempes dog raskt av alle som dør. Jeg hadde glemt (eller fortrengt) hvor mange som dør. Jeg husket dog de verste.

Rowling, Winchester og Stevenson er/var alle briter (2x England, 1x Skottland), Liu er kineser og Milosz er polakk. To delvis eksotiske med andre ord (når man stort sett leser briter, nord-amerikanere, russere og en og annen vest-europeer er både Kina og Polen eksotisk..). Kjønnsmessig ligger jeg like dårlig an som jeg pleier, men sjangermessig står det hakket bedre til. En klassiker, en non-fiction, en nobelprisvinner (roman), en science fiction og to HP, som jeg ikke klarer å plassere i en kategori (episke, livsendrende oppvekstromaner for alle født på midten/slutten av 80-tallet?). Jeg vet for øvrig nesten ikke om jeg tør å se hvordan jeg ligger an med målene mine, men kanskje min foreløpige dårlige måloppnåelse kan få meg til å gjøre det bedre fra og med nå.

34/65 bøker lest i 2017 (fremdeles godt foran skjema)
3 av 9 Back to the Classics (en klassiker skrevet på 1800-tallet – Kidnapped, og en prisvinnende klassiker – Milosz)
0/2 Dickens (har lovet å fullføre A Tale of Two Cities, krysser fingrene for at den i det minste er mer underholdende enn Hard Times)
0/3 norske klassikere (skjønner ikke hvordan jeg skal få til dette målet, skjønner ikke hvorfor jeg setter meg slike mål. Selvpining? Selvutvikling?)
0/7 nominerte til Bookerprisen (endelig et mål jeg kan klare. Foreløpig 0, men langlisten slippes ikke før i slutten av juli. Mange spennende mulige nominasjoner å lese før den tid)
0/4 nominerte til den internasjonale Bookerprisen (allerede tapt, ikke lest en eneste. Vinneren kåres i morgen. I mitt forsvar var ikke kortlisten så spennende. Langlisten, derimot, burde jeg ha lest noen bøker fra)
5/10 The Guardian 1000 books (denne ligger jeg faktisk an til å klare. Halvparten på årets fem første måneder er ikke gale)
1/5 forfattere (Zweig, McCarthy, de Bernieres, Wodehouse, Dexter)
0/1 Jane Eyre (det får bli høst/vinterlesning)
9/10 non-fiction (mangler kun en non-fiction, men jeg tipper dette blir det ene målet jeg overskrider ganske betydelig)
2/10 Heddas lesesirkel (også her har jeg falt av, ikke vært med de siste månedene. Satser på å få til mursteinslesing i sommer i det minste)
16/30 OTS (ligger godt an her, over halvparten på fem måneder)
2/2 biolesesirkel (har vel strengt tatt endret målet til 6/6, men har helt glemt denne månedens bidrag – var det «jeg lever»? Burde være overkommelig, men jeg vil lese bookerverdige romaner i stedet. Forsinket, som alltid)
6/27 Julian Barnes (ikke lest noe mer her i mai, men for de som ikke har noe i mot spoilere er jeg i gang med nr. 7)

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

20 svar til Månedsoppsummering – mai

 1. Elida sier:

  Eg ser på Goodreads at du leser Colm Toibin – kva syns du? Eg har og planer om Booker-bøker nominasjon i juli før nominasjoner og følger med på Eligible-lista på Goodreads. Fekk akutt lyst til å lese Harry Potter igjen, men trur det blir med tanken 😉

  Liker

  • labbensblog sier:

   Kan virkelig anbefale å lese HP enda en gang. Det er like kjekt hver gang!

   Jeg liker boken til Toibin veldig godt så langt. Jeg ser den har fått litt kritikk på Goodreads og jeg har akkurat kommet til den delen som er kritisert, så jeg er spent på hva jeg vil synes om det. Men den er nydelig skrevet og utrolig engasjerende. Lest ca. halve boken og gleder meg til resten.

   Hvilke eligible-bøker har du lyst til å lese? Jeg er aller mest giret på den nyeste til Sara Baume, den tror jeg blir bra. I tillegg vil jeg lese Lincoln in the Bardo, samt kjøpte jeg en rekke mulige nominasjoner tidligere i år, deriblant Darke av Rick Gekoski som jeg håper på å få lest før slutten av neste måned.

   Liker

   • Elida sier:

    Eg har lest Zadie Smith og Jacqueline Woodson, og myser på Colson Whitehead, Nathan Hill, Paul Auster, Arundhati Roy, Colm Toibin og sikkert enda fleire. Akkurat nå er lysten på papirbok veldig fråverande, så alt som fins i lydform er positivt. Storytel har vist seg å vera utmerka akkurat nå, så pengane eg betaler kvar månad blir godt brukt.

    Likt av 1 person

    • labbensblog sier:

     Så akkurat alle bøkene du markerte som «want to read» på Goodreads. Masse spennende fra listen. Jeg vurderer å bestille meg noen flere fra listen, alltid gøy med bokpakker i posten og vi har tross alt fått feriepenger. Skal ikke ha ferie før i august så da har jeg i det minste en god unnskyldning for å bruke penger på bøker.

     Du synes det går greit å høre Bookerbøker på lydbok? Jeg er ikke så dreven enda, så vet ikke om jeg tør. Har dog funnet noe annet genialt å høre på fra Audible. De har kurs i alle mulige temaer holdt av anerkjente forelesere. Hører et kurs nå om det gamle Egypt. Utrolig spennende. Er 48 forelesninger på ca. en halvtime hver. Lærer masse og kan kombinere det med tur med hunden, busstur til og fra jobb, husarbeid og annet.

     Liker

     • Elida sier:

      Eg må bare prøva det fram – det kan fort gå godt. Eg er ganske dreven etterkvart, og så lenge historien fenger så soner eg ikkje ut – eg merker fort når eg har gått glipp av ein heil del 😉 Eg skal ha ferie i fire veker, inkludert den etter lista er publisert (overhode ikkje planlagt, men å så praktisk). Det som i grunnen er markert på Goodreads er dei eg har funnet i Storytel – eg er inne i ein seriøs lydperiode for tida og høyrer alt – overalt! Håpet er at i alle fall eit par av dei som eg høyrer framover fins på longlist.

      Liker

 2. siljesols sier:

  Jeg har foreløpig ikke lest noen Booker-eligible-bøker, men har kjøpt meg Lincoln in the Bardo (ser du har startet på den og er veldig spent) og The Power av Naomi Alderman. Håper å få lest de to til langlisten kommer. Jeg har også lånt blant annet Ali Smith Autumn og Sebastian Barry sin som jeg ikke husker navnet på akkurat nå, og bestilt i hvert fall en til fra biblioteket. Jeg er mest sannsynlig på et sted uten internett og med svært dårlig mobildekning når listen kommer, så har lastet ned en del samples og tar med meg noen aktuelle titler, så håper jeg å ha truffet med i hvert fall en bok. Storytel har blant annet Toibin sin, så ble litt fristet til å prøve den der siden du sier den er fengende.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Lincoln in the Bardo er skikkelig artig så langt! Veldig rar, men når man blir litt vant til det er den genial. Foreløpig synes jeg bare den er gøy, men den handler i utgangspunktet om sorg, så jeg tipper den ikke bare er morsom.

   The Power virker litt interessant, tror jeg leser den hvis du eller noen andre skriver at den er bra. Ali Smith sin bok har jeg tenkt på å kjøpe mange ganger, men det har aldri blitt noe av. Får se om jeg rekker å lese den før longlist, men hvis ikke blir den definitivt lest dersom den kommer på longlist. Likte Ali Smith sist hun ble nominert. Sebastian Barry har jeg flere bøker av, men aldri lest. Er nok på tide. Pleier å like irene.

   Liker

   • siljesols sier:

    Har fått med meg at Lincoln er ganske rar og spesiell, så det blir fort enten eller om man liker godt eller ikke i det hele tatt. Har troen på den på longlist altså. Har noen andre bøker jeg bør lese, men kjenner jeg har mest lyst å begynne på eligiblesene.

    Liker

    • labbensblog sier:

     Jeg ble også veldig giret på de nå, uten at jeg helt vet hvorfor. Det hjalp for øvrig at Tóibín var såpass god og at Saunders virker veldig lovende så langt. Også har jeg Baume til gode, hennes gleder jeg meg aller mest til. Tror faktisk jeg skal ta meg en liten Bookdepository shoppingrunde og velge meg uten noen flere bøker fra eligible-listen.

     Liker

   • Elida sier:

    Eg har så langt funnet 10 eligible-bøker hjå Storytel, og begynner der 🙂

    Liker

    • labbensblog sier:

     Ooh, hvilke ti har du funnet? Kanskje vi kommer til å lese/høre noen av de samme fremover?

     Liker

     • Elida sier:

      Det kan godt hende Storytel har fleire moglege Booker-bøker, og kor langt eg kom nedover på eligible-lista husker eg ikkje, men så langt har eg funnet ti.

      Av dei ti har eg høyrt «Swing Time» og «Another Brooklyn» (begge er skrevet om på bloggen). Dei neste åtte er «The Ministry of Utmost Happiness», «Anything is Possible», «House of Names», «The Portable Veblen», «Moonglow», «Exit West», The Heart’s Invisible Furies» og «Reservoir 13». Eg har heller ikkje sjekka lengde i farten, kun lagra dei i bokhylla.

      Denne helga blir det nok lite tid til bøker og Booker då eg skal ha ein 8-åring på overnatting lørdag til søndag, men neste veke har eg betre tid til å undersøke både lengde og fleire moglege lydbøker.

      Liker

      • labbensblog sier:

       Jeg så omtalene dine, skrev en kommentar til Swing Time, men den har ikke dukket opp enda.

       Reservoir 13 har jeg akkurat bestilt meg fra Bookdepository, så den regner jeg med å lese om et par uker. Av de andre er jeg mer usikker på hva jeg vil lese. Exit West har jeg tenkt på.

       Liker

       • Elida sier:

        Kommentaren din har kommet, og eg har svart. Eg har moderering på innlegg eldre enn to dager, men som regel kjem alt fram etterkvart.

        Eg smir mens hjernet er varmt og Booker-bøkene lokker, så håper eg på uttelling i juli 🙂

        Liker

 3. Haruhi sier:

  Trodde jeg hadde kommentert her allerede, men tok vist feil.

  Har ikke lest en eneste bookerkandidat selv (de eneste 2017bøkene jeg har lest er nyeste nr av Saga og en norsk (!)). Tror kanskje jeg bare skal holde meg unna synsing (og nye bøker), og heller fokusere på langlista når den kommer. Blir jo bare skuffet hvis jeg rekker å opparbeide meg favoritter på foran. Når det er sagt står både Smith sin nyeste og The Power høyt opp på TBR-lista. Kommer dog ikke på en eneste annen 2017-bok jeg er gira på…er så sørgelig lite oppdatert, plukker jo bare opp boktips innad i det norske bokbloggmiljøet og fra min far (som primært leser teologi, og kanskje tre skjønnlitterære bøker i løpet av et år). Dette var en avsporing. Husker ikke lenger hva jeg egentlig skulle si, eller trodde jeg allerede hadde sagt. Jeg snegleleser piratfantasy for tida, og er egentlig ikke interessert i vite hvor mye bedre det går med alle andre. Snakkes når bookersesongen (og ferien min) starter.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Selv var jeg stuck på Barnes og Steinberg lenge før jeg fant ut at det var lurt å bare lese noe annet, tross at jeg egentlig liker begge bøkene. Leselysten bare forsvant. Fortsetter på dem etter et par mulige bookernominasjoner til. Det er ikke lett å finne leseflyten alltid. Jeg har for øvrig også knapt blogget de siste månedene, men skal nå ta til meg tipset om å bare skrive så snart boken er ferdiglest og se hva som kommer ut. Tror det vil gjøre bloggingen myyye enklere (om enn muligens ikke særlig bedre kvalitativt). Merker det er håpløst vanskelig å skrive om bøker det er lenge siden jeg har lest (og med lenge siden mener jeg egentlig mer enn to-tre dager – så god er min hukommelse).

   Med den metoden har jeg snart skrevet ferdig innlegget om House of Names og satser på å få ut noe om Lincoln in the Bardo snarlig etter at den er ferdiglest (den er for øvrig veldig festlig, på tross av at den handler om en død elleve-åring). Silje og Elida skal også lese 2017 mulig Booker, så det kommer nok en del boktips fremover. Når det gjelder hvor mye bedre alle andre gjør det enn deg så er det et definisjonsspørsmål. Jeg sliter fremdeles med å ta deg igjen på antall bøker (kommer garantert ikke til å klare det), du har kommet i gang med Galbraith (som jeg egentlig skulle lese i påsken, ikke begynt på en gang) og du har lest begge til Becky Chambers (som jeg prøver å glemme at eksisterer i min Booker-iver, men som jeg egentlig har veldig lyst til å komme i gang med). Booker er ikke alt.. og det er gøyest når det står på. Men for første gang noensinne vil jeg prøve å komme litt i forkant og kanskje ha lest i hvert fall en fra longlist før den publiseres. Men med min flaks treffer jeg ikke med en eneste bok.

   Leser han tre GODE skjønnlitterære bøker på ett år, samt interessante teologiske bøker kan du jo plukke opp en del tips fra din far også 😉

   Liker

   • Haruhi sier:

    Ja, jeg sliter også med at inntrykk forsvinner for raskt. Venter jeg mer enn to dager med å blogge, blir det vanskelig. Jeg vet det godt, men tenker fremdeles bestandig at bloggingen er noe som kan utsettes…også blir det ikke noe av. Derav min fantastiske omtalerate.

    Har forøvrig veldig mye leselyst for tiden, det er bare tid/overskudd jeg mangler. Vil helst lese ferdig alle bøkene jeg holder på med nå på fem sekunder, slik at jeg kan kaste meg inn i noe nytt – men det går dårlig når jeg ikke får lest noe særlig mer enn en halvtime pr dag. Ser fram til ferie!

    OG! Kom på hva jeg egentlig (trodde at jeg) hadde kommentert: «episke, livsendrende oppvekstromaner for alle født på midten/slutten av 80-tallet», SPOT ON! Neste gang jeg leser HP på nytt, benytter jeg det som kategori i statistikken min . Selv om jeg syns tidlig 90-tall burde være med 😉

    Liker

    • labbensblog sier:

     Tror vi har samme problemet med omtaleskriving. Jeg skal nå prøve å tvinge meg selv til å skrive så mye jeg klarer kort tid etter at en bok er ferdiglest (med unntak av de bøkene jeg føler jeg har lite å si om, de gidder jeg ikke å skrive om). Deretter kan jeg eventuelt bruke litt tid på å redigere innleggene, men de fleste tanker skal være nedskrevet innen en dag etter en bok er ferdiglest. Mitt nye mål. Det vil selvsagt ikke gå når jeg ikke har tid, men tanken er at jeg skal prioritere det over serier eller videre lesing når jeg har tid. I går brukte jeg lunsjen på jobben for å rekke å skrive litt.

     Ah, enda kjipere å ha leselyst men ikke ha tid. Men da er det veldig deilig med den lille tiden man får, selv om det er lett å bli frustrert over at man vil lese mye mer. Merkelig hvor gøy det alltid virker å begynne på noe nytt. Det gleder jeg meg til selv når jeg holder på meg kjempegode bøker. Lurer på hvorfor det er så vanskelig å kun tenke på en bok om gangen. Anbefaler for øvrig virkelig Lincoln, den tror jeg er akkurat passe sær og artig til at du kan like den. Med en seriøs undertone.

     Når skal du ha ferie? Min starter andre uken i august, og det passer strålende i forbindelse med Booker. Rekker sikkert å lese en eller to før ferien, men så blir det plutselig masse tid.

     Haha, tidlig 90-tallsmodeller er akseptert. Er du tidlig 90-tall?

     Liker

     • Haruhi sier:

      Jeg burde sett det samme målet selv. Jo mindre jeg leser, jo færre bøker blir det jo også å blogge om, så det burde jo bli lett? (nei). Ofte husker jeg faktisk å skrive ned «råinntrykk» like etter endt lesing, men så lar jeg det bli liggende i kladd (stikkord, BLABLA, banneord, emojies) også blir jeg bare flau når jeg leser med distanse, – og vips, ikke noe blogginnlegg.

      Ja, jeg jakter alltid på den neste leseopplevelsen, selv når jeg befinner meg midt i en virkelig god bok. Smått irriterende. Lincoln er notert. Kom forøvrig på at jeg jo har lest Swing Time , glemmer bestanding at et bokår er noe annet enn et kalenderår. Jeg likte Swing Time sånn passelig godt, men synes ikke den var Smith sin beste – og heller ikke bookermatriale.

      Går ut i ferie siste uka i juli, og har tre uker. Har ingen andre planer enn en helgetur til Røros. Bare lesing & babykos. Blir bra.

      Jeg er 90-modell 😉

      Liker

      • labbensblog sier:

       Etter å ha skrevet to blogginnlegg kort tid etter ferdiglest bok må jeg virkelig si at det funker. Jeg har plutselig mye å skrive om en bok, i stedet for å måtte stresse med å finne noe å skrive om dem. Ulempen er at kvaliteten gjerne blir bedre når man gir seg selv litt mer tid til skrivingen, men dette er uansett mye gøyere! Har nå skrevet ferdig om Lincoln, minus bilde, sitater og en avslutning.

       Trenger ikke å bety så mye mindre lesetid heller, siden boken er ferskt i minne og man sitter på mange inntrykk når man da skriver. Trikset er å kun skrive om de bøkene man faktisk har mange tanker om og å ignorere de som ikke gjorde noe voldsomt inntrykk, verken positivt eller negativt.

       Så Elida hadde skrevet om Swing Time, jeg tror ikke det er en bok for meg. Leser den hvis den blir nominert, men ikke ellers.

       Min ferie blitt sånn ca. det samme, tre uker med lesing og hundekos, pluss en liten tur enten innenlands eller utenlands.

       Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s