Weeee, Spree!

The annoying thing about reading is that you can never get the job done. The other day I was in a bookstore flicking through a book called something like 1001 Books You Must Read Before You Die (and, without naming names, you should be aware that the task set by the title is by definition impossible, because at least four hundred of the books suggested would kill you anyway), but reading begets reading – that’s sort of the point of it, surely? – and anybody who never deviates from a set list of books is intellectually dead anyway.

Høres kjent ut, anyone? Visomsord fra Nick Hornby til alle som aldri klarer å holde seg til lesemål og lister. Det er ikke oss det er noe galt med, det er de som faktisk klarer å holde seg til og fullføre listene som er, i følge Hornby, intellektuelt døde. Ironisk nok hadde det vært veldig spennende å forsøke å lese så mange som mulig fra listen over 400 titler han mener ville tatt livet av oss uansett, for å se om det er noe i utsagnet hans..

Den første setningen hans vil jeg tro alle bokelskere kjenner seg igjen i. Enten man holder seg til lister andre har laget eller har egne lister som endrer seg fra dag til dag (man kan jo ikke IKKE ha lister..) er det påfallende at listene aldri tar slutt. Vi har et stadig jag etter å ha lest alt mulig rart, enten det er de bøkene alle andre bloggere skryter av, de vi skal samlese til bokbloggprisen, bookerprisen, 1001-listen, biografisirkelen eller annet, eller de vi føler selv av en eller annen grunn at vi burde ha lest. Hvor lang er din liste over bøker du føler du burde ha lest allerede? Min er ganske lang og inkluderer en haug med Bookernominasjoner, tykke russiske klassikere (War and Peace og The Brothers Karamazov primært), alt av Dickens jeg ikke har lest enda, alle av Gabriel Garcia Marquez på over 150 sider, resten av Discworld-serien, minst en av Margaret Atwood, mer av Zweig og Nemirovsky, Wolf Hall +2 + 3, resten av Hugo og helst en god del til av Dumas, potensielle Bookernominasjoner (holder ikke å BARE lese de som faktisk blir nominert…). Og slik kunne jeg fortsatt i det som ville blitt tidenes lengste og kjedeligste blogginnlegg noensinne, men jeg skal heller spare eventuelle lesere for den godbiten. Vi får uansett håpe at vi snart ser denne overskriften i avisen: LEVEALDEREN ØKER MEST FOR BOKELSKERE (i den faktiske avisoverskriften jeg fant sto det «menn»). Vi trenger all den tiden vi kan få.

I recently discovered that when my friend Mary has finished a book, she won’t start another for a couple of days – she wants to give her most recent reading experience a little more time to breathe, before it’s suffocated by the next. This makes sense, and it’s an entirely laudable policy, I think. Those of us who read neurotically, however – to ward off boredom, and the fear of our own ignorance, and our impending deaths – can’t afford the time.

Igjen, høres det kjent ut? Alternativt kan man dedikere en del tid til å bli god til å lyve om hva man har lest. Men forutsetningen er da at man blir så god til å lyve om det at man til slutt overbeviser seg selv om at man har lest alt som burde vært lest. Da virker det nesten mer tidsbesparende å lese bøker man ønsker å lese. Bloggere skal dog ikke bare ha lest en haug med bøker, vi skal også helst blogge om dem (ikke at noen har laget en regel som sier at vi må, men er det ikke en liten stemme som forteller deg at du ikke har gjort jobben din dersom du ikke har blogget om alle bøkene du har lest og har en mening om?). Siden de fleste av oss ikke har redaktører har vi i det minste mulighet til å blogge om hva man vil, i motsetning til Hornby som har et litt annet problem:

I have bought a lot of books and read a lot of books in the last few months, so this first postbrainwashing column is more in the nature of a representative selection than an actual diary. And in any case I have been told that there are certain books I have read recently, all novels, that I’m not allowed to talk about here. One beautiful, brilliant novel in particular, a novel that took me bloody ages to read but which repaid my effort many times over, was deemed unacceptable because its author apparently impregnated an important member of the Spree a while back (and some Spree members are more equal than others, obviously), and the Spree regard sex as being obstructive to the consumption of literature. What is the… What is the point of having a books column like this if you have to lie about what you’ve read?

Mitt problem er at i stedet for å skrive en noenlunde ordentlig bokomtale av Shakespeare Wrote for Money får jeg bare lyst til å skrive masse tull om blogging og lesing, uten mål og mening. Det er det Spreen gjør med oss folkens, dere er herved advart. Den bidrar også til at leselistene blir eeeenda lengre. I listen min fra tidligere i innlegget nevnte jeg ikke all sakprosaen jeg vil lese for eksempel. Hornby leser massevis av snever, merkelig sakprosa som han får til å virke mye mer interessant enn jeg mistenker at en del av det egentlig er. Heldigvis for meg er det ofte bøker med USA-relaterte tema, noe som gjør at en god del av dem ikke havner på listen min, men han kan virkelig få det meste til å virke spennende. Jeg har ikke mangel på (det jeg tror er) god sakprosa i bokhyllene, men som med alle andre bøker er det mange som blir stående ulest i årevis. Jeg lånte nylig vekk en bok om Nord-Korea og måtte spørre etter den var ferdiglest om den var god. Det er noe merkelig ved å måtte spørre andre om mine egne bøker er gode. Neste gang jeg låner vekk en bok tror jeg at jeg må be om 48 timers forvarsel slik at jeg kan lese den selv først. Samtidig er det jo fint at bøker jeg har ignorert i mange år blir lest likevel og hvis jeg følger 48 timers varsel-regelen får jeg jo lest utrolig masse bøker på kort tid dersom mange nok har lyst til låne bøker av meg. Men da spørs det om ikke jeg må finne flere leseglade venner. Det vil også være tidkrevende.

Siden dette er et Spree-inspirert innlegg må jeg nesten legge til dette:

Bøker kjøpt i april

 • Robert Galbraith – The Cuckoo’s Nest
 • Iain Banks – Stonemouth

Bøker lest i april

 • Neil Gaiman – The Ocean at the End of the Lane

Vi har helt tydelig ikke kommet langt nok i måneden til å lage en slik oppsummering, men slik er nå ståa foreløpig. Nå er det påske og tid for hyttetur nr. 1 og hyttetur nr. 2, så da skal jeg forsøke å få krysset av noen flere titler fra den eviglange leselisten. God påske, alle sammen!

17916789_10154996148680801_975935384_o                                    Når man prøver å blogge og hunden vil på fanget.. 

Dette innlegget ble publisert i Bokanmeldelser, Forfattere H. Bokmerk permalenken.

20 svar til Weeee, Spree!

 1. Haruhi sier:

  Åh, Hornby ❤

  Det er lite jeg angrer så mye på i livet som at jeg ikke listet opp bøkene han anbefalte når jeg leste disse. Oppdaget jo Marilynne Robinson pga Hornby, og det er jeg evig takknemlig for. Forøvrig enig i påstanden om at minst 400 av de 1001 er dødelige, – (og til dels enig om påstanden om indre død, selv om jeg jo er en trofast tvangsleser).

  Og: yey for Banks, yey for Gaiman! Jeg tror Hornby ville ha likt Banks veldig godt, hvis han hadde lest.

  Liker

  • Haruhi sier:

   Glemte å si: jeg ble også inspirert av Ingalill til å kjøpe The Cuckoo’s Nest, dog i lydformat. Krysser fingre og tær for ny kjærlighet. Savner å ha krim på øret…

   Liker

   • labbensblog sier:

    Ooh, gøy. Betyr det at vi begge skal lese/høre Cuckoo i påsken? Jeg leser ferdig Sweetness i dag, så begynner jeg enten direkte på Galbraith eller leser Barnes/Banks først. Mamma holder på å lese Sapiens. Den begynte jeg på en gang og var veldig fascinert, men var ikke helt i lesemodus da og dermed ble den aldri fullført. Lurte på å finne den frem igjen også (alltid gøy å kunne diskutere bøker med mamma, hun er den jeg kjenner som leser mest, med unntak av bloggerne jeg kjenner).

    Hornby er genial, i hvert fall leseren Hornby. Men jeg har jo likt den ene romanen jeg har lest av ham veldig godt, så det er ikke umulig jeg kan like flere av bøkene hans hvis jeg noen gang prøver meg på flere. Fått lyst til å lese Robert Harris også (svogeren). Får definitivt også lyst til å lese mer sakprosa av å lese Hornby, men det er ikke alt han leser som virker like spennende. Er det forresten et amerikansk blad han skriver for?

    Jeg hoppet av 1001 fordi det er så mange bøker der jeg ikke har lyst til å lese. The Guardian sin liste var mer spenstig synes jeg, selv om det nok er en viss overlapp mellom listene.

    Liker

    • Haruhi sier:

     Tror det blir etter påsken for min del, har igjen 19 timer Dickens. Hadde egentlig tenkt å ta en Dickenspause, og høre Cuckoo i stedet – men nå har jeg kommet litt inn i Curiosity Shop så tror jeg bare fortsetter med den.

     Leseren Hornby er hakket mer genial enn romanforfatteren Hornby ja, jeg har lest en del av romanene hans også – men syns de hovedsakelig fungerer som grei underholdning. Usikker på om bladet er amerikansk eller britisk, må google etterpå.

     Har tatt en pause fra de 1001 i år jeg også, men tror nok jeg kommer til å vende tilbake – hovedsakelig fordi det føles kjipt å gi opp noe jeg har holdt på med så lenge.

     PS: Hvis du hopper rett på Banks må jeg også velge meg en ny av mannen, kan jo ikke bli nådd igjen lissom.

     Liker

     • labbensblog sier:

      Jeg mener han skriver for et amerikansk publikum. Har lurt på om det fører til at han leser mer amerikansk enn han ellers ville gjort, for det er mye av det i Spree’en. Men mange leser mye amerikansk generelt.

      Haha, har ikke du lest fire eller fem av han? Jeg er på 0 akkurat nå og med mindre jeg elsker Banks så voldsomt etter første leste bok at jeg går rett på nr. 2 tror jeg ikke du har noe å bekymre deg for.

      Jeg må komme meg videre i The Canterbury Tales også. Den er ganske artig, men har glemt den litt i det siste. Den får bli med på hytten sammen med Cuckoo, Sapiens og Barnes/Banks.

      Liker

      • Haruhi sier:

       Jeg har lest fem totalt, men bare to i denne omgang. Så teller det i grunn bare som to, sånn offisielt sett. Burde (og vil!) få lest noe mer snart, men det er så mye jeg vil lese for tiden – drukner i bøker jeg vil lese NÅ, og synes ordene beveger seg for sakte nesten. Litt uvant, men også deilig. Har også sikkelig prosjektlyst, – men har lovet meg selv å ikke finne på noe nytt i år.

       Har aldri tenkt over at Hornby leser mye amerikansk, men det er nok nettopp fordi jeg gjør det selv.

       Liker

    • Ingalill sier:

     Husker ikke om dere har lest Casual Vacancy, eller ikke. Er litt nysgjerrig på om Harry Potter blander seg inn i forventningene til Rowling, selv om hun har tatt precautions, (skiftet navn og greier). Innbiller meg at dere er litt mer fantatisk på Potterfronten enn jeg er. Likte forøvrig Casual godt. Kjenner til flere som nekter å lese hennes voksnebøker.

     Liker

     • Haruhi sier:

      HP 4EVHA!!!

      Og, ja, har lest Casual Vacancy, likte den veldig veldig godt. Så jeg tenker det går greit med krimmen sånn forventningsmessig (selv om jeg for sikkerhets skyld passer på å si Galbraith inni hodet mitt når jeg tenker på den). Og, apropos CV, hvorfor har ikke Rowling kommet med noen flere voksenromaner? Trives hun egentlig bare med å skrive (underholdnings)serier? Vil hun bare melke HP-kua og skrive (kose)krim? Syns det er trist. CV var jo brilliant.

      Liker

     • labbensblog sier:

      Jeg har ikke lest The Casual Vacancy, så minus HP er jeg Rowling-jomfru. Hadde forventet å starte med Casual, men nå ser det ut til å bli krim først. Har absolutt forventninger. Ikke til at den skal minne om HP på noen måte, men jeg synes HP er så utrolig godt skrevet, og det forventer jeg dermed også av krimmen. Kan ikke skjønne at folk boikotter andre bøker av henne. Dersom man liker en forfatter, vil man ikke da lese mest mulig? Med mindre hun virkelig skuffer etter første leste voksenbok selvsagt.

      Liker

     • Elida sier:

      Eg sluker Galbraith-bøkene med hud og hår, men har prøvd The Casual Vacancy fleire gonger (både papir og lyd) og det fungerer ikkje for meg. Sier som Stine: HP for ever!

      Liker

 2. Elida sier:

  Eg har ennå ikkje lest Nick Hornby, men forstår jo at det burde eg. Har du nokon umiddelbare anbefalinger?

  Liker

 3. Ingalill sier:

  Jeg blir like glad over å lese spree-omtaler som selve spree-ene. Det burde være foreskrevet medisin til alle med lese/skrive/boksperrer. Pur vitamininnsprøyting. Alt man vil etter å ha lest er å skrive selv. Sannelig på tide at det kommer en ny.

  Hornby har æren for hele biosirkelprosjektet. Den kom etter ren spreeinspirasjon. Fordi han leste så mange biografier, og jeg på det tidspunktet leste ingen…

  Elida: Glem romanene og start rett på en spree. Eg. The Complete Polysyllabic Spree. Det er 2 bøker i en.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Stilig, det visste jeg ikke. Hornby har æren for mye rart tror jeg. Men absolutt, det er vanskelig å ikke bli inspirert av Spree’ene, enten det blir skriving eller lesing eller begge. Jeg har nå lest fire, men jeg ser at det finnes en til. Ikke helt sikker på om det er litt av det gamle og noe nytt eller om det var helt nytt, men jeg skal sjekke.

   Liker

   • Ingalill sier:

    Den siste jeg kjøpte het, ganske enkelt, Stuff I’ve Been Reading. Den viste seg å være en samling av More Baths og Shakespeare Wrote, som var greit for meg siden jeg ikke hadde lest sistenevnte, men litt irriterende likevel, at gamle bøker skjuler seg bak nye titler. Såvidt jeg vet har det ikke kommet ny siden Baths, blir overlykkelig hvis jeg tar feil..

    Liker

 4. elbakken sier:

  Jeg har foreløpig bare lest en av spree’ene, men har en til i hylla. Og nå ble jeg veldig inspirert til å ta den fram. Forrige gang endre jeg opp med å kjøpe i hvert fall to av bøkene han skrev om, begge essaysamlinger og begge veldig gode. Så å gå på en spree er kanskje ikke så lurt siden jeg akkurat nå prøver å holde meg til bøkene jeg allerede har, men det er lov å håpe at han kan inspirere meg til å ville lese noe jeg allerede har kjøpt?

  God påske til deg og, selv om det kanskje er litt seint å si det på påskens siste dag! Håper du har fått lest mye bra på hyttetur.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Rent teoretisk høres det ut som en god strategi, men han leser såpass smalt at sannsynligheten for at du allerede eier mange av bøkene han nevner er ganske lav. Men den er genial for å få boktips, eller bare for å få leselyst og skrivelyst. Eventuelt lyst til å se fotball 😉

   God påske til deg også! Det blir dessverre lest litt lite på hyttetur, har vært på to hytteturer med min familie og med min samboers familie, så vi har måtte være ganske sosial. Det det derimot har blitt er fine turer i nydelig vær. Prøver å ta igjen litt lesing i dag nå som regnet har kommet etter enda en nydelig dag hvor vi har utforsket øyen vi bor på. Jeg håper andre har fått lest mer enn det jeg har. Første bud nå blir å få skrevet en omtale av månedens biosirkelbok.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s