Månedsoppsummering – mars

Jeg holder på med et innlegg om de tre bøkene jeg har lest av Julian Barnes så langt i år. Det har vist seg å være nærmest umulig å prøve å skrive noe fornuftig og godt nok om bøkene hans og dermed blir jeg aldri ferdig med innlegget. Det blir lenger og lenger uten at jeg blir fornøyd. Fortsetter det slik kommer jeg til å lese et helt forfatterskap uten at lesere av denne bloggen får vite noe som helst om hva jeg faktisk synes om bøkene hans. Annet enn det man kan trekke ut av antall stjerner jeg gir bøkene på Goodreads. Jeg har lest to strålende bøker og et essay og vil gjerne formidle til andre hvorfor det kan være en god ide å begynne på en bok av Julian Barnes, men innlegget er blitt til noe helt annet. Innimellom hadde det vært greit å bare slette alt man har gjort og begynne på nytt, kanskje det da plutselig blir mye enklere å skrive. Problemet er at det føles helt feil å kvitte seg med noe man har brukt mye tid og krefter på. Samleomtaler har alltid virket som den enkleste måten å skrive om bøker på, men det er tydeligvis ikke alltid tilfelle. Fra nå av blir det ett innlegg per bok. Eventuelt ingen.

Det var dagens syting, nå over til noe mer konstruktivt. Mars har ikke vært en produktiv lesemåned. Jeg har lest fem bøker, medregnet det tidligere nevnte essayet som ikke er på mer enn 27 siden men som jeg regner som en bok siden det ser ut som en bok. Sideantall for mars er med andre ord lite imponerende. Det jeg har fått gjort er å komme godt i gang med forfatterprosjektet mitt. Listen for mars ser nemlig slik ut:

 • Julian Barnes – A History of the World in 10 1/2 Chapters
 • Julian Barnes – Levels of Life
 • Bea Uusma – Ekspedisjonen: Min Kjærlighetshistorie
 • Julian Barnes – A Life with Books
 • Nick Hornby – Shakespeare Wrote for Money

Jeg kan begynne med det som mangler: jeg har ikke fullført en bok i Heddas bokhyllelesing forrige måned. Temaet var bøker skrevet mellom 1350 og 1750 og jeg har kommet i gang. Jeg skulle egentlig lese Robinson Crusoe (1719) sammen med Silje, men den fristet ikke så mye for noen av oss, så dermed glemte jeg hele bokhyllelesingen. I slutten av måneden kom jeg på at jeg egentlig hadde ganske lyst til å bli med i marskategorien og bestemte meg for å velge en bok skrevet mye tidligere enn Robinson Crusoe, nemlig The Canterbury Tales (1387-1400). Jeg leser en gjenfortelling skrevet av Peter Ackroyd for å gjøre det litt enklere for meg selv og så langt virker det å ha vært en ypperlig ide. Forsinket som alltid, men jeg er med.

Det har tross manglende deltakelse i OTS-lesesirkel blitt lest tre bøker fra egne bokhyller denne måneden. Ekspedisjonen kjøpte jeg på mammutsalg tidligere denne måneden og A Life with Books ble kjøpt i Oslo for to uker siden, men de tre andre har ventet tålmodig i flere år i bokhyllene mine på å bli lest.

Det er andre måneden på rad jeg ikke leser noe fra Back to the Classics-utfordringen. Heldigvis gir The Canterbury Tales dobbeltkryss, da den passer i kategorien «Bøker skrevet før 1800». Det blir med andre ord minst en bok lest fra denne utfordringen i april. Jeg har ikke lest Dickens, men jeg hadde egentlig tenkt å lese Tomalins biografi til Ingalill sin biolesesirkel i april, for da å bli veldig inspirert til å lese flere bøker skrevet av Dickens. Jeg har ca. to uker på meg og må velge en bok i kategorien «Død (før 30 eller etter 70). Problemet er bare at Dickens ikke ble fullt så gammel som nødvendig. Så hvilken biografi jeg skal velge er fremdeles et mysterium. Hvordan jeg skal få lest Dickens er et like stort mysterium.

Jeg hopper stille over målet om å lese norske klassikere og beveger meg videre til en større hodepine: internasjonal booker. Jeg har begynt på to av de nominerte bøkene, men har ikke fullført noen av dem. Målet mitt var å lese så mange som mulig og jeg tror det skal godt gjøres å argumentere for at 0 var så mange som mulig. Akkurat nå er det så mye annet jeg har tenkt å lese at jeg vurderer å vente til 20. april og så satse på å lese minst fire av seks på shortlist før vinneren kåres i juni. Det høres noenlunde realistisk ut.

McCarthy, Zweig, de Bernieres og Wodehouse har jeg enda ikke lest noe av i år og jeg har heller ikke begynt på Jane Eyre. Det jeg faktisk har fått gjort er å lese mer sakprosa, samt lese en bok til fra The Guardians 1000 bøker-liste. Måloppnåelsen etter tre måneder er dermed som følger:

 • 20 av 65 bøker lest
 • 1/9 Back to the Classics
 • 0/2 Dickens
 • 0/3 norske klassikere
 • 0/7 Bookernominerte
 • 0/4 internasjonale Bookernominerte
 • 3/10 The Guardians 1000 books
 • 1/5 forfattere (Zweig, McCarthy, de Bernieres, Wodehouse, Dexter)
 • 0/1 Jane Eyre
 • 8/10 non-fiction
 • 2/10 bokhyllelesing (Heddas lesesirkel)
 • 11/30 OTS
 • 1/2 biolesesirkel
 • 6/27 Julian Barnes

Mållisten begynner å bli lang.. tror jeg bør forsøke å ikke gi meg selv enda flere lesemål for 2017, dette er nok! Non-fiction, OTS og antall bøker lest totalt ser ut til å være årets enkleste mål. Biosirkelen skal nok også gå fint siden jeg satt meg et ganske enkelt mål for den. Jeg tror heller ikke det blir noe problem å lese mer av Zweig, de Bernieres og Wodehouse, McCarthy ser ut til å bli utfordringen her.

I april er det viktigste målet å lese mer! For eksempel fra denne bokhaugen:

17622667_10154962671105801_355381152_o

Skal jeg lykkes med det må jeg klare å holde meg unna The Wiki Game, noe som ikke er helt enkelt.

Dette innlegget ble publisert i Månedsstatistikk. Bokmerk permalenken.

25 svar til Månedsoppsummering – mars

 1. Elida sier:

  Eg har 7 titler på blokka for mars, og er ikkje fornøgd med det talet. Ingen Lindgren, ingen Nemirovsky – kun lystlesing heile månaden. Skjerpings for april! Eg har lest ei Booker-bok, Fever Dream, og har lånt og levert ulest tilbake fleire nominerte bøker. Kjem ikkje motivasjonen fortløpande blir det shortlist på meg og 🙂

  Likt av 1 person

 2. Haruhi sier:

  For meg er samleomtaler det eneste som fungerer, – hovedsakelig fordi jeg skriver så kort. Gleder meg uansett til å lese det du har skrevet om Barnes. Og noterer meg med stor glede at det er snakk om ET essay og ikke en samling, som jeg trodde. Tipper nok jeg starter min videre lesing av Barnes der..

  Synes målet om å ikke skape flere mål høres viktig og bra ut, – tar det for mye av og blir overkommelig er det jo ikke gøy lenger… Det skjedde meg i fjor. I år holder jeg foreløpig god balanse (selv om jeg tviler sterkt sterkt på at jeg klarer 15 (!!!) Banks. Har mer troa på deg og Barnes).

  Likt av 1 person

  • Haruhi sier:

   Glemte det viktigste. YEY for Wasp Factory! Det sekundet du plukker opp den, plukker jeg opp et stk Barnes (sannsynligvis overnevnte essay, eller Arthur & George siden den står i hylla (kryss)).

   Liker

   • labbensblog sier:

    Arthur og George er en av de jeg har mest lyst til å lese, men det er enklere å plukke opp de tynne. Den er vel den tykkeste av alle bøkene jeg eier av han. Ser at Silje snart er klar for Wasp og Ellikken er klar, så det blir nok den snart.

    Likt av 1 person

    • Haruhi sier:

     Tror den er ganske tjukk ja, men, fikk et indre lysglimt – jeg leser Arthur & George i påsken, alternativ påskekrim 👌🏻 Grugleder meg til vepsebølgen.

     Liker

     • labbensblog sier:

      Hvis du leser den må nesten jeg også. Jeg skal jo bli Barnes-eksperten. Kan ikke henge etter andre da hehe.. Vepsebølgen blir spennende. Siden jeg ikke har lest noe av han før aner jeg ikke hva jeg kommer til å synes. Blir ekstra spennende å lese den samtidig med Ellikken som elsket The Crow Road.

      Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg prøvde å lage et slags tema gjennom hele samleomtalen, men det var ikke lurt. Kompliserte alt for meg selv uten at det ble spesielt bra. Får se om jeg kan fikse litt på det i morgen. Ett essay ja, 27 sider. Lurer på om jeg skal nedgradere det til fire stjerner da det føles litt feil å gi det mer enn bøkene jeg leste. Tror jeg likte det så godt fordi jeg kjente meg igjen i så mye, samt fordi han skriver så godt. Men jeg tror egentlig ikke essayet er bedre enn bøkene.

   Balanse er fint. Jeg liker mål i år, bedre enn noen gang tidligere tror jeg. Men innimellom har jeg behov for å ignorere alt som heter mål og bare følge lystlesingsprinsippet. Tror det er helt usannsynlig at jeg klarer alle mål, men jeg tror jeg kan klare ganske mange og det er artig. Kjenner jeg stadig vekk får lyst til å lese mer av Barnes, så tror det kan gå.

   Liker

 3. Mari sier:

  Synes egentlig det ser ut som du har hatt en ganske bra lesemåned. Tre bøker i forfatterskapsprosjektet + høy stjernegivning? Det er ikke dårlig! Men jeg prøver for så vidt å bli litt mindre fiksert på antallet (og har i stedet begynt å fiksere på gjennomsnittlig sideantall…)

  Liker

  • labbensblog sier:

   Det jeg har lest har vært bra, så i den forstand har det vært en god lesemåned. Jeg tror jeg tenker på den som dårlig fordi jeg har hatt en del kvelder jeg har vært for sliten til å lese, samt fått lest mindre enn jeg vil sånn generelt.

   Hehe tror ikke det blir noe bedre hvis jeg ser på gjennomsnitlig sideantall for mars, det var veeeldig lavt. Satser på litt tykkere bøker denne måneden. Ellers er jeg egentlig enig i at det er kvaliteten på det man leser som er viktigst, ikke hvor mye man leser. Men så var det alle lesemålene..

   Liker

 4. ellikken sier:

  Wikigame høres ut som noe jeg bør holde meg LANGT unna. Mye av mars gikk for meg bort i et overraskende bra SuperMario-spill på nettbrettet. Jeg har fortrengt navnet, og siden jeg rundet det (… og det var MANGE levels! MAAAANGE!) ga jeg beskjed til guttungen å slette det. – For det maktet jeg ikke selv. Det var jo tross alt ikke 3 stjerner på samtlige brett.

  Ååååh, hvilket savn det er!

  Og du? Gi meg et hint når du er klar for WASP-en. Der trenger jeg drahjelp.

  Liker

  • siljesols sier:

   Jeg har kjøpt Waspen på lyd og er ev klar når jeg er ferdig med den jeg holder på med. Håper den funker bra på lyd, innleseren hørtes i hvert fall bra ut.

   Liker

  • labbensblog sier:

   Hmm, løper SuperMario i spillet? Jeg har funnet meg et SuperMario spill til mobilen jeg er blitt ganske hektet på. Men jeg er såpass dårlig at jeg går lei etter å ha dødd mange ganger. Kanskje du savner det mindre hvis du begynner med Wikigame? 😉

   I Wikispillet klarer jeg aldri å gi meg fordi jeg prøver å få flere og flere poeng. Om jeg ikke klarer det noen ganger er det ikke så farlig. Bare irriterende. Og det gir meg mer lyst til å prøve igjen, for jeg kan jo ikke gi meg etter en dårlig runde.

   Jeg tenker Silje kan si når hun er klar, så kan vi begynne. Deal?

   Liker

 5. siljesols sier:

  Jeg synes det høres ut som du har hatt en god lesemåned. Du har kommet godt i gang med Barnes-prosjektet ditt, og håper du får til et innlegg om bøkene. Jeg leste 7 bøker i mars, som muligens er en slags rekord. Det pleier å ligge på 4-5. To av bøkene var lydbøker, så det forklarer litt. Jeg er uansett fornøyd med å ikke ha gitt opp Blodmeridianen, kommet i gang med forfatterprosjekt og en Booker. Mulig jeg henger meg på igjen når kortlisten kommer, men kjenner jeg er mer giret på de ulike forfatterprosjektene. Ellers har jeg kjøpt altfor mange bøker i mars, så må roe ned i april.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg har nesten et ferdig innlegg om bøkene, det bare er så håpløst å fullføre. Også er jeg misfornøyd med det men orker ikke fikse. Dermed er det vanskelig å trykke «publiser». Pleier å være tålelig fornøyd med det meste jeg publiserer (selv om innleggene alltid kan bli bedre, men dette er tross alt kun en hobby), så da er det veldig plagsomt å ikke bli fornøyd.

   Cred til deg for å ha fullført Blodmeridianen. Forfatterprosjekt og Booker er også bra. Jeg har ikke kommet i gang med Booker og tror nok ikke jeg gjør det før shortlist. Litt synd, men det er så masse annet nå. Grattis med bokrekord i mars!

   Uff, jeg også. Bestilte først masse bøker på Bookdepository før jeg gikk amok i Oslo. Ikke bra for økonomien. Tror det blir bokkjøpestopp i april (nesten ihvertfall). Hvilke bøker har du kjøpt?

   Liker

 6. Ingalill sier:

  3 x forfatterprosjekt. + 2 lystlesefester = godkjent.
  (dvs, alle vet at spree-ene er best, og når det gjelder Bea tar jeg ditt og Haruhis ord for det).
  Synes dog du bare skal publisere det Barnesinnlegget. For slike som meg. Som bare har lest Sense of an Ending og ikke vet hva toern burde være. Nevnte bok var ikke nok til overbevise meg om at Barnes er en mann jeg bør bruke tid på. Det får bli din jobb…
  ( 2 biografier er alt for lite. Jeg sier full deltakelse).

  Liker

  • labbensblog sier:

   Det presset jeg føler på vedrørende Barnes går akkurat ut på det at mange har lest The Sense of an Ending og tror de vet hva de får hvis de leser mer av han og av den grunn ikke er så interessert. Det som har overrasket mest med Barnes er både hvor variert han skriver og hvor mye humor det er i bøkene hans, i tillegg til godt språk og til tider helt merkelige historier. Hadde du forventet en dønn seriøs 1600-talls rettssak hvor de tiltalte er woodworms? Hadde du forventet en sær stand-up komiker på et cruiseship som blir kapret av terrorister og ender opp med å måtte forklare alle passasjerene hvorfor de skal dø fordi terroristene synes han har et poeng når han sier at passasjerene burde få vite hvorfor de har havnet i den situasjonen? Hadde du forventet historien om et skipsvrak og deretter historien om et maleri om det samme skipsvraket? (Okey, den siste hadde du kanskje forventet..). Hadde du forventet Noas ark fortalt (igjen) av woodworms (jeg vet virkelig ikke hva den norske oversettelsen av woodworms er)? Jeg digger Barnes. Han er ikke bare en stuffy gammel brite som liker å mimre om fortiden (selv om han er det og.. minus stuffy). Men joda, jeg kommer nok til å publisere. Bare håper jeg finner en enklere taktikk for å skrive om resten av bøkene hans.

   Bea leste jeg på en kveld (etter jobb). Ble ganske oppslukt. Utrolig stilig bok med masse bilder og sammenstillinger av informasjon. Synes kanskje språket kunne vært hakket bedre, men alt i alt en strålende bok (skal finne eksempler hvis jeg skriver om den).

   Spree’ene er strålende, har øremerket veldig mange sider med visdom jeg ønsker å dele med dere (selv om mange av dere har lest den selv). Så jeg må få til et spree-innlegg på en eller annen måte.

   Jeg tror egentlig jeg er innstilt på 6x biosirkel i år, hvis ikke hadde jeg ikke stresset så mye med at jeg ikke har begynt på denne månedens bok enda (eller valgt bok). Men det er fint med x2 mål, for da er det veldig sannsynlig at jeg lykkes. x6 mål er ikke like lett å gjennomføre.

   Liker

 7. elbakken sier:

  Enig med de over som sier dette ser ut som en god lesemåned.

  Også vil jeg si meg uenig i at det ville være bortkasta å begynne innlegget på nytt, om det er det som skal til. For meg er det i hvert fall ofte sånn at jeg oppdager ting når jeg prøver å sette ord på det. Og plutselig har jeg kjørt meg helt fast fordi ting tok en annen vending enn planen var til å begynne med og jeg blir stående og stange. Men hvis jeg da begynner på nytt i stedet for å prøve å endre, går ting ofte helt av seg selv fordi jeg da starter med å vite poenget mitt. Noe jeg ikke hadde visst uten det første utkastet, så det er ikke bortkastet likevel, selv om det ikke synes «på trykk». Det er sånn jeg tenker.

  Selv har jeg blitt mer engasjert av Baileys prisen enn av den internasjonale Man Booker prisen i år, uten at jeg helt kan si hvorfor. Og uten at jeg har store planer om å lese noe særlig fra noen av dem, selv om jeg har begynt på en fra Bailys nå, siden jeg hadde den i hylla.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg tror det var akkurat det jeg gjorde, jeg kjørte meg fast. Jeg endte opp med å endre faktisk bare på en setning og det var alt som skulle til for å klare å fullføre innlegget. Det brukte jeg mange dager på å finne ut av. Men i noen tilfeller tror jeg nok du har rett, det kan være bedre å begynne på nytt og det man har skrevet fra før trenger ikke å være bortkastet.

   Jeg måtte Google Baileys-prisen. Har du lest noe bra fra kortlisten? Eneste jeg kjenner til er Thien, som var nominert til Bookerprisen i fjor. Jeg trenger å oppdage flere gode kvinnelige forfattere, så dette er nok en pris jeg bør følge litt med på.

   Liker

   • elbakken sier:

    Nei, jeg har ikke lest noen på kortlisten (eller langlisten foreløpig) annet enn at jeg er omtrent halvveis i Thien. Kortlista her ble annonsert på mandag, og jeg lurte litt på om dette skulle være et påskeprosjekt. Men det var få av de bøkene jeg hadde mest lyst til å lese som var med på kortlista, så kjenner at piffen forsvant litt etter det. Skal lese ferdig Thien, og tror jeg satser på at The Essex Serpent fra langlista blir med på påsketur. Den står i hylla mi og gir bokhyllekryss. Så skal jeg se om tar noen av de andre på kindle.

    Jeg har først og fremst fått med meg Baileys prisen fordi folk snakker om den på YouTube. I går hadde mange av dem fått pakke i posten med kjeks formet som alle bøkene + en flaske Baileys. Hvor kan jeg signe opp for slike publisitetsstunt? 😉

    Liker

    • labbensblog sier:

     Ved å flytte til England? Det er min (noe usannsynlige) fremtidsplan! Genialt stunt.

     The Essex Serpent har jeg liggende også, kjøpte den på litteraturhuset når vi var innom i regi av tvangslesing avd Bergen. Har forresten helt glemt å sjekke langlisten, så kun på shortlist.

     Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s