Labben leser et helt forfatterskap: kandidatene

Jeg har tenkt å lese et helt forfatterskap på kort tid for første gang. Planen er å gi meg selv til slutten av 2018 på å fullføre dette prosjektet. Forutsatt at jeg velger en forfatter som har noenlunde god produksjon tenker jeg at i underkant av to år er ganske kort tid. Jeg gjør som Haruhi og sier at 50 prosent av bøkene skal fullføres innen utgangen av 2017. Det store dilemmaet har vært å finne ut hvilken forfatter jeg skal lese.

img_2030-0

Etter nøye vurdering står det mellom:

Iain Banks: Teller da kun bøkene han har skrevet som Iain Banks, ingen av de han har skrevet som Iain M. Banks (scifi), selv om jeg ikke utelukker at jeg prøver meg på en av dem. Han har skrevet 15 romaner, så jeg tenker det er nok å ta av. Det som skremmer meg fra å velge han er at jeg ikke har lest noe av ham fra før, så hvis jeg ikke liker den første blir det vanskelig å fullføre prosjektet. Hvis jeg liker den er det en fordel at jeg ikke har lest noen fra før, for da får jeg virkelig lest et helt forfatterskap. Dessuten er det lettere å sammenligne bøker når jeg vet at jeg skal sammenligne dem. Jeg har for øvrig to av bøkene hans i bokhyllen fra før (Wasp og Crow).

Bøkene: The Wasp Factory – Walking on Glass – The Bridge – Espedair Street – Canal Dreams – The Crow Road – Complicity – Whit – A Song of Stone – The Business – Dead Air – The Steep Approach to Garbadale – Transition – Stonemouth – The Quarry

Julian Barnes: Han har skrevet tolv romaner, samt diverse non-fiction jeg også kan lese. Jeg har lest tre av bøkene hans fra før og likt to av de tre veldig godt. Mange av bøkene hans er korte og de tykkeste er ikke avskrekkende tykke. Jeg tror han har ganske stor variasjon i setting og tematikk i bøkene sine. Også her har jeg flere i hyllen fra før som jeg ikke har lest. Og de to jeg har lest tidligere (som jeg likte) har jeg ingenting i mot å lese på nytt da de er korte. Jeg tror også jeg har skrevet om alle tre. Heller litt mot Barnes må jeg innrømme.

Bøkene: Metroland – Before She Met Me – Flaubert’s Parrot – Staring at the Sun – A History of the World in 10 1/2 Chapters – Talking it Over – The PorcupineEngland, England – Love etc. – Arthur and George – The Sense of an Ending – The Noise of Time – Levels of Life

Gabriel Garcia Marquez: Han har skrevet seks romaner, fem lengre noveller, diverse samlinger og non-fiction. Jeg har fra før av lest en non-fiction og to av de lange novellene. Her er det masse å ta av, man får sjangervariasjon uten at det blir for uoversiktlig og jeg har lest noen fra før av som jeg også har skrevet om. Jeg har hatt lyst til å lese en del av romanene hans lenge, så dette kan bli et godt spark bak for å komme i gang. Ingen av bøkene hans er spesielt tykke, selv om noen av dem har særdeles liten og tett skrift, så jeg mistenker at de ikke er så tynne som de ser ut til å være. Flere av hans bøker befinner seg for øyeblikket ulest i bokhyllen.

Bøkene: In Evil Hour – One Hundred Years of Solitude – The Autumn of the Patriarch – Love in the Time of Cholera – The General in His Labyrinth – Of Love and Other Demons – Leaf Storm – No One Writes to the Colonel – The Incredible and Sad Tale of Innocent Erendira and Her Heartless Grandmother – Chronicle of a Death ForetoldMemories of My Melancholy Whores – The Story of a Shipwrecked Sailor

Kazuo Ishiguro: Har skrevet syv romaner, jeg har lest fire av dem. Jeg har dog lyst til å gjenlese The Remains of the Day. Likevel tenker jeg at dette er for få bøker til å lage et prosjekt av, men Ishiguro kan bli et bonusprosjekt.

Bøkene: A Pale View of Hills – An Artist of the Floating World – The Remains of the Day – The Unconsoled – When We Were Orphans – Never Let Me Go – The Buried Giant

Så var det å bestemme seg..

Dette innlegget ble publisert i Prosjekt: helt forfatterskap. Bokmerk permalenken.

47 svar til Labben leser et helt forfatterskap: kandidatene

  1. Elida sier:

    Eg las det forrige innlegget ditt før eg reiste ut i kveld, og så kjem det eit nytt allerede i dag. Eg syns det høyres interessant ut å lese eit heilt forfatterskap. Det er det lenge sidan eg har gjort, og det nærmaste må vera gjenlesing av Harry Potter då eg oppdaga Stephen Fry som innleser 😉

    Av dei tre kandidatane dine hadde eg nok valgt Julian Barnes. Elles heller eg mot Salman Rushdie (ei bok tidlegare lest, fem uleste i bokhylla), Colm Tóibín (har lest 3-4 tidlegare og har fleire uleste), Irene Nemirovsky (mange uleste i hylla) og J.M. Coetzee (men som deg tenker eg det kan bli litt deprimerande, trur det var det ordet du brukte).

    Liker

    • labbensblog sier:

      Salman Rushdie har jeg enda ikke klart å lese, men jeg synes mannen er så sjarmerende at jeg følger jeg må komme meg gjennom en av bøkene hans en dag. Colm Tóibín vurderte jeg faktisk så vidt, men jeg har kun lest The Testament of Mary og følte ikke det var nok info for å begynne på hele forfatterskapet (selv om jeg har Banks som kandidat.. ikke alt som er like logisk). Nemirovsky tenkte jeg også på, men jeg har lest så mye av henne at det ville nok blitt ganske mye gjenlesning.

      Håper uansett du leser noen av de overnevnte forfatterne, så kanskje jeg blir inspirert til å lese mer av dem jeg også.

      Jeg heller mot Barnes. Tror nok det blir han. Mulig jeg kjører alle fire, men da med Barnes og Ishiguro som kortsiktige mål og de to andre som mer langsiktige mål. Får se hva jeg finner ut av.

      Liker

      • Elida sier:

        Den som eg har lest er vel nærmast ei barnebok, men det betyr ikkje at den var dårleg. Det frister veldig å lese Rushdie, må bare bli ferdig med nokon andre ting først 😉 Av Tóibín har eg lest Brooklyn, The Testament of Mary og Nora Webster, så eg kunne godt begynt i starten av forfatterskapet og sett utviklinga. Eg trur du har lest meir Nemirovsky enn meg, eg har lest Storm i juni, David Golder og noko Jomfru-greier (trur det er ei novellesamling). Eg kan og finna på å lesa fleire enn ein forfatter, men det gjer ingenting for eg har så mange uleste bøker i hylla av dei nemnte forfatterne. Det får uansett vente til etter Krimfestivalen og annonseringa av longlist til Man Booker International.

        Skal du lese noko på longlist forresten?

        Liker

        • labbensblog sier:

          Det finnes massevis av gode barnebøker, så det trenger ikke å bety at den var dårlig nei. Jeg visste ikke at Rushdie har skrevet barnebøker. Jeg har lest en del ja, skal se om jeg husker alle: The Courilof Affair, Jezebel, Le Bal, Fire in the Blood, All Our Worldly Goods og Sjelenes Herre i hvert fall. Samt novellesamlingen som het noe med Jomfru ja.. Har verken lest David Golder eller Storm i Juni, så har noen til gode. Zweig frister enda mer, men han har så mange noveller at jeg har ikke oversikt.

          Ja, må lese noen av de som havner på longlist. Det blir spennende. Fant jo to meget gode bøker i fjor, håper på enda flere i år. Har ikke lest noe på forhånd, men satser på å være flink når listen kommer. Du er med også går jeg ut i fra?

          Liker

          • Elida sier:

            Etter mitt syn virka det som ei barnebok (Luka og livets flamme heiter den), så det var ei grei bok. Eg har fleire av dei Nemirovsky-bøkene du nemner i hylla, og må nok ta dei fram i løpet av året.

            Eg fant og fleire gode i fjor, så det blir spennande å sjå kva juryen lander på. Eg har fulgt litt med på lista på Goodreads, men har ikkje lest noko nemneverdig. Syns det er vanskelig å lese på forhånd då mine favoritter sjelden er deira favoritter, men så blir deira favoritter (og kjent som dei nominerte) meget gode for meg og.

            Liker

            • labbensblog sier:

              Jeg har kjøpt noen fra listen, men har ikke lest dem enda. Håper noen av de jeg har kjøpt kommer med. Uansett blir det spennende. Bookerlesing er alltid gøy, selv om høydepunktet er i juli.

              Liker

              • Elida sier:

                Høgdepunktet er absolutt i juli, men det er spennande å følge med på det internasjonale markedet og 🙂

                Liker

                • siljesols sier:

                  Jeg så faktisk på Luka og livets flamme i går da jeg fant den i hyllen på jobben. Det stod bakpå at den var skrevet til hans ene sønn og at han tidligere har skrevet en bok til sin andre sønn. Så det er nok barnebøker. Ble også fristet til å lese noe Rushdie. Men er mest fristet til Coetzee, men det blir i så fall et lengre prosjekt enn to år tror jeg. Siden jeg leste min første bok av han i fjor som jeg likte veldig godt, passer det å fortsette med han.

                  Jeg gleder meg også til international Booker og håper å få lest en eller to titler. Det spøker nesten for Robison Crusoe da Blodmeridianen må leses først, og Booker kommer til å bli veldig fristende i starten, men den må i hvert fall påbegynnes i mars.

                  Liker

  2. Haruhi sier:

    Hvis du tar Barnes tar jeg Banks 😉 Også kan vi ta Ishiguro til dessert begge to.

    Sliter med akkurat samme dilemma selv, vil helst ta en forfatter jeg har lest null (eller maks en bok) av, men kommer i farta ikke på noen jeg «vet» at jeg vil like. Banks frister forøvrig veldig, spesielt siden han skriver nokså variert. Tror jeg nok ville ha tatt med sci-fien også, bare for å gjøre det så vanskelig som mulig for meg selv. Barnes har jeg et litt splittet forhold til, jeg syntes The Sense of an Ending var sikkelig slapp – men hørte en forkortet utgave av Arthur and George på lydbok som jeg elsket. (Oppdaget først etterpå at den var forkortet, fikk helt panikk og skammet meg voldsomt – slettet den fra goodreads etc).

    …jeg har vist stava navnet til Banks feil i hele dag (hele livet?). Skylder på Ian (!) McEwan.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Jaaa, kan vi ikke det?? Da blir jeg garantert inspirert til å lese Banks jeg også, så kan jeg lage dynamisk rangering uten samme tidsfrist som jeg har for Barnes. Hvordan jeg skal få lest masse Marquez vet jeg ikke, men ett sted må man begynne.

      Jeg elsket The Sense of an Ending og var også ganske begeistret for The Porcupine. Ellers synes jeg han har masse som virker spennende, deriblant Arthur and George, Flaubert’s Parrot og A History of the World. Virker akkurat variert nok. Banks hadde vært et litt kulere valg, men siden jeg ikke har lest noe av ham enda føles det tryggere å gå for Barnes og heller satse på å bli inspirert til å lese Banks. Ishiguro tror jeg må bli dessert, ble ganske giret på å lese han ferdig når han har såpass få bøker. Tenker å begynne med When We Were Orphans. Også vil jeg lese The Remains of the Day på nytt. Muligens også Never Let Me Go og A Pale View of Hills, men jeg tror ikke jeg leser The Buried Giant på nytt. Eller, kanskje på slutten av året hvis jeg har skrevet om alle de andre og blir inspirert.

      Bloody Ian McEwan.. eller skylde på at Iain Banks staver navnet sitt på en veldig merkelig måte?? Sikkert en skotsk greie.

      Liker

      • Haruhi sier:

        Ja, syns det var en god plan!

        Hvis jeg tar Banks må jeg lese både Crow (lest i 2012) og Wasp (lest i 2013) på nytt. Kanskje også de to andre jeg har lest, men ikke likt like godt – Complicity (2013) og Walking On Glass (2014). Tenker det i grunn går helt greit, det begynner jo å bli en stund siden 2012.. Forrige gang jeg prøvde å lese noe av Banks var foresten i fjor (tror jeg), da kom jeg 12% uti en roman før jeg avbrøt. Akkurat det lover kanskje ikke så godt. Men, litt av moroa med denne galskapen er jo nettopp det at forfatterskap er litt berg-og-dalbane.

        Hvis (når!) vi begir oss ut på Ishiguro burde du lese The Remains like før/etter Artist of the Floating World, mener nemlig å huske at de er veldig like. Så like at noen folk på goodreads ble furtne lissom. Selv liker jeg begge to veldig veldig godt.

        (Jeg kommer aldri i verden til å ha tid til å fullføre dette, må i så fall rømme landet og dra på babyfri freie, kanskje til Skottland).

        Liker

        • labbensblog sier:

          Liker at du må lese Wasp og Crow på nytt, for det er de to jeg har og de jeg kommer til å begynne med når jeg skal lese Banks. Samleomtale fra deg først?? 😉

          Den er grei. Kanskje jeg da skal begynne med Orphans og så lese Artist rett før jeg leser Remains på nytt. Da mangler jeg kun The Unconsoled, samt eventuell gjenlesning av de andre.

          Om ikke du fullfører innen 2018 (og 50 prosent innen 2017) så får du i det minste lest en god del Banks og får et godt grunnlag for en dynamisk liste. Ishiguro klarer du lett å fullføre gitt at du kommer deg gjennom The Unconsoled.

          Liker

  3. Elin sier:

    Eneste forfatteren jeg har lest noe av er den siste. Jeg leste Never let me go for lenge siden. Husker jeg likte den boka samtidig som den skremte meg litt av åpenlyse grunner. Dette er noe jeg har lurt litt på å gjøre også, lese alle bøkene av en forfatter. Problemet blir å velge seg en. Det er så mange forfattere jeg har lyst til å gjøre det med 😀

    Liker

    • labbensblog sier:

      Jeg har i teorien mange forfattere jeg vil gjøre det med, men de fleste av dem har altfor høy produksjon av bøker eller har skrevet altfor mange mursteiner til at det er gjennomførbart. Ishiguro er god og han har bare syv romaner (pluss i hvert fall en novellesamling tror jeg). Hvilke forfattere ville det stått mellom hvis du skulle hatt et tilsvarende prosjekt?

      Liker

  4. Kult prosjekt! Fikk umiddelbart lyst til å hive meg med, men hvis jeg skal være realistisk er det nok bedre at dette er et av fremtidens prosjekt. Marquez er en veldig aktuell kandidat, da jeg likte «Kjærlighet i koleraens tid» svært godt! Skal bli gøy å følge med her!

    Liker

    • labbensblog sier:

      Genialt hvis du tar Marquez, da har vi dekket alle kandidatene mine 😉

      Jeg har uansett lyst til å lese mer av ham, selv om jeg ikke satser på alt på to år. Kjærlighet i koleraens tid har jeg ikke lest, men det blir nok en av de første jeg leser.

      Liker

  5. ellikken sier:

    Dette liker jeg! Mest lyst har jeg til å juble over Iain (!) Banks-lesing, både fordi han er så veldig bra (sier hun som kun har lest en eneste bok av ham), og for å peke nese til den anerkjente redaktøren som avfeide min bønn om norsk utgivelse av The Crow Road: «én bok i et stort forfatterskap av en avdød forfatter; skrevet i 1992, og på over 500 sider». Nei vel, så utgi hele hans forfatterskap da, for pokker!

    Jeg har lest relativt mye av Gabo, og er den av disse jeg personlig heier på av de du velger mellom, men å lese mye av han over relativt kort tid virker for meg som litt… slitsomt. Positivt overrasket over at du har satt opp Om Amor og andre demoner, Den er ypperlig som innføring i hans fortellerstil. http://ellikkensbokhylle.blogspot.no/2015/04/om-amor-og-andre-demoner-av-gabriel.html – Ellers har jeg som lesemål å lese to romaner av han i år, som videreføring av det o’store Gaboåret 2015.

    Liker

    • Haruhi sier:

      Altså…

      Plusspoeng for at du faktisk kan stave navnet hans, men STORT minuspoeng for at du ikke har lest noe mer av ham?! Det var jo du som introduserte meg for ham (og jeg er evig takknemlig), også kommer du her og sier at du ikke har lest noe mer? Hva hvis jeg forteller deg at Crow Road ikke er hans best bok en gang?

      Liker

      • ellikken sier:

        Assa. Det er jo ikke sånn at jeg er stolt av manglende lesing. Og det er definitivt ikke slik at jeg ALDRI kommer til å lese mer av ham. Faktisk skal jeg så absolutt gjøre det. En gang. Jeg liker å skylde på min manglende evne til å sette igang at bøkene ikke er oversatt til norsk. Ikke at jeg ikke klarer lese på engelsk. Det er bare det at, at, at jeg bruker himla lang tid på slikt. Og da går tiden ut over andre bøker, slik som. Øh. Krig og fred og slikt. Ikke det at jeg leser disse heller. Men. Ja. Joda, men en gang. DA!

        (Antar jeg med fordel kan ta Wasp først som sist?)

        Liker

        • Haruhi sier:

          Fy på den nesevise redaktøren altså. Banks burde finnes på norsk (innrømmer at jeg trodde han gjorde det..)! Og, ja, Wasp for alle penga. Gled deg.

          Liker

    • labbensblog sier:

      Selv om valget falt på Barnes og Ishiguro har jeg satt meg som mål å lese et par bøker av Banks og Marquez i tillegg. Det passer godt med OTS-mål. Ser du har fått lest mange av Marquez, får se om jeg klarer å ta deg igjen. I tillegg til de jeg har lenket til har jeg lest The Story of a Shipwrecked Sailor, som jeg trodde jeg hadde blogget om.. det stemte ikke. Har for øvrig likt alt jeg har lest av mannen så langt, men har til gode å lese romanene.

      Kult at du forsøkte å få The Crow Road publisert på norsk. Har den aldri vært oversatt?

      Liker

  6. siljesols sier:

    Jeg har kun lest Marquez av dine alternativ, Hundre års ensomhet og Beretningen om et varslet mord. Det er veldig lenge siden jeg leste dem, men tror jeg skjønner hva Ellikken mener om at det kan være slitsomt å lese mye av han på kort tid, så sikkert lurt å velge en annen. En brite som du allerede liker høres ut som det tryggeste i et sånt prosjekt for deg:-) Jeg har bøker av både Barnes og Ishiguro stående og har planer om å skaffe meg The Wasp Factory, så skal nok bli inspirert til å lese litt av forfatterne dere velger.

    Liker

    • labbensblog sier:

      Jeg er faktisk litt overrasket over at valget falt på Barnes, selv om jeg ikke burde være det (middelaldrende britisk mann er jo typisk Labben). Jeg tror jeg har innbilt meg at jeg likte ham mindre enn jeg egentlig gjør, men når jeg begynte å lese om bøkene hans, samt lese mine egne omtaler så jeg at det var et særdeles lovende prosjekt i forhold til variasjon, spennende tematikk og det at jeg vet han skriver godt.

      Beretningen om et varslet mord har jeg også lest, på anbefaling fra mamma. Marquez har aldri skuffet. Litt usikker på hvordan det blir å lese romanene, alle jeg har lest så langt har vært veldig tynne.

      Meg, deg og Ellikken kan samlese The Wasp Factory!

      Liker

  7. Mari sier:

    Elsker dette prosjektet, og får nesten lyst til å begi meg ut på noe lignende selv. Det måtte i så fall bli en dame. Virginia Woolf eller noe sånt. Eller Anne Carson. Gleder meg i alle fall til å følge med på dette fremover.

    Jeg har for øvrig lest én Ishiguro og tre Banks (men bare sci-fi).

    Liker

  8. Tilbaketråkk: Februar | BØKER, BOLLER OG SUKKERSPINN

  9. Elida sier:

    Eg har funne kandidater til prosjektet, og er 90% sikker på kven det blir av dei tre 🙂

    Liker

    • labbensblog sier:

      Jeg håper på Nemirovsky. Hovedgrunnen til at jeg ikke valgte henne er at jeg har lest en del fra før og jeg synes det er vanskelig å få oversikt over alt hun har skrevet, men jeg har veldig lyst til å lese mer av henne. Hvis du velger henne blir jeg nok inspirert.

      Liker

      • Elida sier:

        Eg hadde problem med å finne utav kva ho har skrevet. Eg har fire uleste titler i bokhylla også fant eg ein haug med bøker til kindle. Eg har kun lest 3 av titlane tidlegare, og det er ei stund sidan så eg har ikkje problem med å lese dei om igjen.

        Liker

  10. elbakken sier:

    Når jeg endelig kom så langt som til å kommentere dette prosjektet, var det plutselig i Haruhis kommentarfelt, så fant ut at det var på tide å dukke opp her også.

    Jeg holdt på å ha dette som lesemål fra starten av året i år etter å ha blitt inspirert av en booktuber i fjor. Men jeg feiget ut fordi jeg aldri greide bestemme meg for hvilken forfatter det skulle være. Nå inspirerer dere meg til å ville begynne igjen. Men jeg skulle jo lese fra egne hyller, dette vil jo bety å måtte ut å kjøpe enda flere bøker. (Uff for et offer det ville være.)
    Jeg kunne fullført mit Atwood-leseprosjekt. Jeg har lest 10/16 romaner og har fire av de gjenstående i egne hyller. Jeg har litt lyst til å sette i gang med McCarthy, der har jeg fire i hyllene, men blir litt skeptiske fordi flere av dere sliter nå. Ellers kan Siri Hustvedt være et godt alternativ. Der har jeg også fire uleste i hyllene, og jeg har likt veldig godt 3/4 leste så langt. Men når jeg leste Maris kommentar over her, ble det plutselig veldig fristende med Virginia Wolf. Der begynner jeg i så fall helt på scratch. Pluss at jeg jobber meg gjennom Doris Lessings forfatterskap. Men det er et mangeårsprosjekt. Om jeg skal holde meg til bare romanene er det 27 av dem, jeg er foreløpig halvveis i min nummer 7.

    Men nå må jeg gi meg. Mitt hovedprosjekt i år er 40 fra egne hyller. Så kanskje løsningen er å jobbe med alle forfatterskapene parallelt og lese de jeg har av alle sammen?

    Liker

    • labbensblog sier:

      Det var forferdelig vanskelig å finne en passende forfatter. Jeg klarte til slutt å finne to – en med stor produksjon og en med lav produksjon – og er overraskende godt fornøyd. Men vi får se hvor fornøyd jeg er etter å ha lest minst halvparten av bøkene.

      Hva med å fullføre Atwood og lese Woolf? Da har du en litt enklere oppgave og en større oppgave. Hvis du ikke makter å lese alt av Woolf kan du alltids klare prosjektet med å lese ferdig Atwood i hvert fall. Eneste er at jeg innbiller meg at Atwood kan være ganske tung? Jeg har forsøkt å lese bøker av henne to ganger og ikke lykkes. Men det kan godt ha vært timingen og ikke bøkene. Ofte er det det.. Jeg må prøve igjen en dag. Lessing virker spennende, men jeg har lest veldig lite. En likte jeg og en likte jeg ikke.

      Liker

Legg igjen en kommentar