Off the shelf

Endelig skal det minke i bokhyllene. Jeg skal lese blå bøker, engelske bøker, skandinaviske bøker. Deretter skal jeg lese gamle bøker, tykke bøker, skuespill og nye forfattere. Jeg skal til og med lese tilfeldige bøker. Alle finnes i bokhyllen min akkurat nå. Og jeg skal ikke kjøpe nye bøker. Lover. Jeg leser kun 50-60 bøker i året og jeg har 455 uleste i bokhyllene. Pluss alle jeg ikke fant på listchallenges. Da trenger jeg jo ikke nye. Æresord. Jeg kan nå alle målene mine med bruk av egne bokhyller. Utenom Booker. Men Booker er eneste unntaket. Garantert. Og 1000 bøker da. Listen til The Guardian. Derfra har jeg masse bøker. Men det kan jo være jeg er i humør til de andre bøkene. De jeg ikke har. Men det er siste unntaket. Ingen nye bøker. Utenom fra Booker og fra 1000 bøker-listen. Vent. Har jeg tre norske klassikere? Jeg har en. Det teller vel ikke som nye bøker. De er jo så gamle. Det er alle klassikere. Det gjelder forsåvidt alle klassikere. Ikke bare norske. Jeg skal ikke kjøpe nye bøker i 2017. Utenom de jeg må kjøpe. Det er ikke min feil. Noen må jeg kjøpe for å nå målene. Uten mål er livet meningsløst. Ergo gir det livet mitt mening å kjøpe bøker. Men jeg skal ikke kjøpe mange. Lover.

294896_10151620462250801_1606329954_n

Dersom du er interessert i å se hvilke bøker som står i hyllen min kan du finne ut av det på listchallenges. Det er en del som mangler fordi de ikke lå inne fra før. Jeg ble lei av å legge til bøker etter ca fem. Tenk deg bokhyller som inkluderer bøkene på listen, pluss en haug med non-fiction, noen få norske romaner samt annet ikke-engelskspråklig det var umulig å finne. Så til det store spørsmålet: hvor mange har du lest? Og et oppfølgingsspørsmål: hvilke likte du og hvilke mislikte du? Og hvorfor? Jeg har nemlig ikke lest noen av dem, tross alle pengene jeg har brukt på dem. Så dum går det an å bli.

PS: Gammelt bilde, gamle bokhyller. Mitt fine bibliotek er for tiden en arbeidssone, så jeg må vente en stund med å vise det frem. Det er større og lysere, men også det inneholder ofte en hund (eller to). 

Dette innlegget ble publisert i Off the Shelf. Bokmerk permalenken.

27 svar til Off the shelf

 1. Mari sier:

  Jeg har bare lest 29, tror jeg. Men elsker til gjengjeld flere av dem (Cormac McCarthy, Jonathan Strange & Mr Norrell, We Have Always Lived in the Castle, The Handmaid’s Tale, A Storm of Swords). Wolf Hall og Grimm Tales er også veldig bra.

  Holder for øvrig på med The Wonderful Wizard of Oz nå, og liker den i grunnen ikke i det hele tatt.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Et eller annet av McCarthy og We Have Always Lived in the Castle står høyt på leselisten. Wolf Hall må leses en gang, men jeg tror ikke det blir den første mursteinen jeg takler. Atwood har jeg nesten dårlig samvittighet for at jeg ikke har lest, vi har ikke helt funket sammen de gangene jeg har forsøkt. Har fremdeles troen, må bare forsøke flere ganger.

   The Wizard of Oz har aldri appellert så veldig til meg, men jeg føler det er en av de jeg bør lese. Kanskje spesielt fordi jeg har samme hunderase som man finner i boken. Ikke en god grunn, men en grunn nonetheless.

   Liker

 2. Jaja, da har du nok bøker i huset til å klare deg en stund om undergangen kommer;-) Jeg har lest 11 av dine, men husker ikke helt hvilke nå. Kan i hvert fall anbefale The Casual Vacancy og Hundre års ensomhet som jeg leste for leeenge siden, og burde lese på nytt, men i hvert fall endte opp med å like veldig godt etter litt slit. Kan ha med at den var på pensum bare. Jeg ser vi har en del like bøker i hyllen, og som jeg har planer om å lese snart, så kanskje litt press og felles lesing hadde vært noe? McCarthy har jeg for eksempel planer om å lese, eller A Brief History of Seven Killings, som jeg har påbegynt, Atwood for så vidt, og en god del annet fra hyllen din.

  Liker

  • labbensblog sier:

   The Casual Vacancy må jeg få lest. Elsker jo Rowling, men siden jeg kun har lest HP er jeg nervøs for å lese noe annet av henne. Men hun skriver utrolig godt i HP-bøkene, så hvorfor ikke i bøker for voksne? Jeg må rett og slett bare få fingeren ut.

   Hundre års ensomhet er det også på tide at jeg leser. Har likt at jeg har lest av Marquez, men har fremdeles til gode å lese noen av de store verkene hans.

   Press og felles lesing er jeg gjerne med på, det kan være både gøy og effektivt. Og vi har jo faktisk mulighet til å diskutere bøkene på tvangslesekafe. Det var mange muligheter til felleslesning i hyllene våre. Jeg foreslår å begynne med en av følgende:

   – Love in the Time of Cholera (jfr kommentaren over)
   – Slaughterhouse-five
   – Wolf Hall (selv om jeg egentlig ikke var helt klar for å begynne på den nå, men samlesing av tykke bøker kan være lurt)
   – The Adventures of Tom Sawyer
   – The Grapes of Wrath
   – Robinson Crusoe
   – A Grain of Wheat
   – Things Fall Apart
   – Blood Meridian
   – Saturday

   Litt forskjellig her, mange klassikere. Noe spesielt du har mest lyst til å lese?

   Liker

   • Jeg har noen andre mursteiner på planen foreløpig, så er med på å utsette Wolf Hall. Det er flere her jeg har lyst til, og Robison Crusoe passer i bokhylleutfordringen i mars, men kanskje vi skal starte med McCarthy? Akkurat nå har jeg planer om å drive jokerlesing, pluss fullføre noen påbegynte bøker, men så er jeg klar!

    Liker

 3. Hei, første gang jeg er innom bloggen din i dag og fant fort Følger knappen 🙂

  Det var mange nye bøker på lista for meg, men noen har jeg da lest. En jeg anbefaler er A Natural History of Dragons (faktsik anbefaler jeg hele serien, fire bøker til nå). Fantasy møter kostymedrama. Drager i en viktoriansk verden. Fine og originale bøker. Northanger Abbey er en av mine Austen favoritter, mens Persuasion er den absolutte favoritten 🙂 En bok som virkelig sitter i mitt lesehjerte er Greven av Monte Cristo. Den leste jeg i tenårene og er en bok jeg aldri kommer til å glemme. Kanskje på tide å lese den på nytt? Min yngre søster har lest Ian McEwans The Child in Time og jeg vet hun likte den. Bøkene hans er visst ganske tunge. Patrick Rothfuss The Name of The Wind er fantastisk. Noe av det beste innen fantasy jeg har lest.

  Ellers liker jeg målet ditt med å ikke kjøpe nye bøker i år, bortsett fra de du må. Fra en som vet hvor vanskelig det er å holde igjen lommeboka i bokhandelen: lykke til! Hvis du klarer det vil jeg gjerne vite hvordan 🙂

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg har en lei følelse av at jeg ikke kommer til å finne noen fasit på hvordan unngå å kjøpe bøker, men jeg skal i det minste prøve å kutte ned på bokkjøpingen og heller prøve å lese flere OTS.

   McEwan er fantastisk på sitt beste, men kanskje noe ujevn. Jeg har lest flere av ham og er veldig begeistret for tre av fire. Har hørt mange si det samme, at de elsker flere av ham, men at andre ikke har falt i smak.

   The Name of the Wind har fått skryt fra utrolig mange hold. Jobbet i bokhandel før og en jeg jobbet med da (som for øvrig er en av mine beste venner) anbefalte den til alt og alle, inkludert til en venn av meg som har lest det meste av fantasy og ble like begeistret. Så jeg må nok somle meg til å lese den en dag. Jeg er bare skeptisk til å begynne på serier hvor alle bøkene ikke er kommet ut. Og lange serier.

   Jeg har faktisk kun lest Pride and Prejudice av Austen, så det må jeg gjøre noe med. Alexandre Dumas digger jeg, så han er definitivt på leselisten. Greven må da selvsagt leses en gang. Jeg har lest en del favoritter på nytt i fjor etter flere år uten å gjenlese bøker. Kan absolutt anbefales, jeg synes det var kjempegøy.

   A Natural History of Dragons tror jeg er helt i min gate, det blir nok neste fantasy-serie jeg begynner på. Takk for tips!

   Liker

   • Jeg snakket nettopp med søsteren min, og det viser seg at det var The Cement Garden av Ian McEwan hun likte best. The Child in Time var visst litt skuffende. Hun sier det samme som deg at han er fantastisk på sitt beste, men ganske så ujevn.

    Jeg liker heller ikke å starte med lange serier der ikke alle bøkene er kommet ut ennå. Da jeg startet med The Name of the Wind var jeg ikke klar over at den var den første i en serie (skulle jo sjekket det først…). Jeg ble super skuffa da jeg oppdaget det. Nå har jo nr to kommet ut for en stund siden, men jeg har ikke somlet meg til å lese den. Det har gått så lang tid siden jeg leste den første og det dukker stadig opp andre bøker som bare må leses. Akk… så mange bøker og så alt for liten tid…

    Liker

    • labbensblog sier:

     Enig med søsteren din, det er min favoritt av McEwan så langt. The Child in Time har jeg ikke lest enda.

     Jepp, det er vår byrde. Vi kommer aldri til å få lest alle bøkene vi ønsker å lese eller føler vi burde lese. Men vi koser oss i forsøket 😉

     Liker

 4. Haruhi sier:

  Hadde jeg hatt fri tilgang til dine hyller, kunne jeg ha oppdatert OTS-målet mitt til 100%. Eller i det minste 90%.

  Har lest 80 (!) av dine, men gikk gjennom lista i går kveld når jeg stod og byssa – og husker ikke helt hvilke det er, men som Mari sier, Cormac! Start der. Så får jeg et spark bak til å ta fatt på forfatterskapet igjen.

  Eller, husker jeg rett når jeg tror at du ikke har lest The Cement Garden? Les den.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Vet du, jeg setter faktisk større pris på hyllene mine etter å ha gått gjennom dem å laget liste enn jeg gjorde før. Har alltid tenkt at jeg har så lite interessant å lese, men jeg har jo ikke det. Må bare være flinkere til å kikke ordentlig på bøkene som står der i stedet for å bare se raskt over og tenke at jeg har så lite. Jeg tror for øvrig du hadde likt en del av bøkene jeg ikke fant på listchallenges og derfor ikke gadd å legge inn – det gjald store deler av min beholdning av non-fiction. Dog, OTS mål på 100% måtte nok hatt lenger tidsfrist enn et år.

   80 lest er ikke verst, tror det kommer til å ta meg en del år å hente inn igjen det forspranget. Jeg begynner tross alt på null (eller en etter at jeg leste ferdig Tess of the D’Urbervilles).

   Det ser ut som om meg og Silje skal lese Blood Meridian snart. Så McCarthy beveger seg til toppen av listen.

   Du husker nok feil, jeg har lest The Cement Garden og det er fremdeles min favoritt av McEwan. Jeg håper på å få enda flere favoritter, da jeg har ganske mange igjen å lese av ham. Rangeringen så langt er:
   1. The Cement Garden
   2. On Chesil Beach
   3. The Children Act

   4. Solar

   Liker

   • Haruhi sier:

    Mente 100% som i å utelukkende lese bøker fra egne hyller, ikke som i å lese alle.

    Ah, så klart du har. Selv har jeg snart lest alle romanene (han har vel noen novellesamlinger også), av McEwan, mangler bare Solar og ca halve The Children Act. Mye veldig bra, mye slapt. Syns dessverre de nyere bøkene nesten uten unntak er svakere enn de tidligere verkene, selv om The Children Act er lovende så langt – og Sweet Tooth var grei underholdning. Det er lenge siden han traff meg i hjerterota. Min tre på topp blir nok:

    1. The Cement Garden
    2. The Innocent
    3.On Chesil Beach

    og nederst

    11. Nutshell
    12. Amsterdam

    Liker

    • labbensblog sier:

     Kan jeg ikke få hele rangeringen? Er så usikker på hva jeg skal begynne med av ham i år. Kjøpte Nutshell, men den fristet ikke så mye akkurat nå, har lyst til å lese flere av de gamle. Skal kikke litt på Rose-Marie sin blogg også, tror hun har lest det meste av ham.

     The Children Act leste jeg på toget på vei hjem fra forrige bokbloggtreff jeg var med på og likte den godt. Men den nådde ikke opp til en og to.

     Liker

     • Haruhi sier:

      Heh, jeg forsøkte egentlig å skrive hele rangeringen i stad – men det er så mange bøker, og jeg har lest dem over en såpass lang periode (, tror det er ti år siden jeg oppdaget McEwan) at det blir litt vanskelig. De fleste er lest før både goodreads og bokelskere, har lagt dem til i ettetid, men da blir det alltid tull med stjernene. Fritt etter hukommelsen blir lista slik:

      1. The Cement Garden
      2. The Innocent
      3. On Chesil Beach
      4. Saturday
      5. Enduring Love
      6. The Comfort of Strangers
      7. Atonement (selv om jeg tok dette med plagiatbeskyldningene litt for mye til meg, og lot det farge hele opplevelsen av boka. Tror egentlig denne er ganske god).
      8. Sweet Tooth
      9. A Child In Time (husker _ingenting_ av denne)
      10. Black Dogs
      11. Nutshell
      12. Amsterdam

      The Innocent likte jeg veldig veldig godt, men det er lenge siden jeg leste den (tipper jeg var atten, hadde en sikkelig McEwanperiode i slutten av tenåra)- og jeg har inntrykk av at den er en av de mindre populære bøkene hans. Enduring Love er fiffig, men traff meg ikke i hjerterota den heller. Saturday husker jeg som ganske god, igjen, atten.

      Tror faen meg jeg må lese Solar som neste bok, bare sånn for å kunne krysse av et helt forfatterskap (novellesamlinger telles ikke, hallo).

      Liker

      • labbensblog sier:

       Ser ut som om The Innocent eller Saturday bør bli neste, selv om jeg ikke husker i farten om jeg eier noen av dem. Får sjekke listchallenges eller se om jeg klarer å klatre frem til bokhyllen.

       Dersom Solar er eneste romanen du ikke har lest av ham er det absolutt på sin plass! Det er for øvrig ikke en dårlig bok, den glimter tidvis til. Mener å huske at den var ganske morsom. Men ikke i nærheten av nivået til Cement og Chesil.

       Liker

 5. Elida sier:

  Eg fant 48 leste, og ein haug av dei uleste er i mine bokhyller også 🙂

  «A Little Life» er obligatorisk (enten med kleenex eller solide vegger du kan kaste boka i), «Our Mutual Friend» er min yndlings-Dickens og må leses, «The Mayor of Casterbridge» er bra, det same med «Bleak House.»

  «The House of Seven Gables» er dessverre ganske keisam, eg tvang meg gjennom den ved ein 1001 sirkel anledning, og det var det ikkje mange andre som gjorde.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Jeg elsket jo The People in the Trees, så jeg må absolutt lese A Little Life. Synd jeg aldri kom til den når vi leste Booker. Akkurat ferdig med min første Hardy, blir nok mer. Har Mayor og Jude. Our Mutual Friend er en av de som appellerer mest til meg av Dickens, mens Bleak House er jeg av en eller annen grunn mer skeptisk til, noe jeg ikke helt skjønner selv. Den er jo regnet som en av hans beste.

   Har lest noen omtaler av House of the Seven Gables på Goodreads og de er enig med deg har jeg inntrykk av. Veldig synd, for den virker spennende, men det ser dessverre ut som om den ikke er det i praksis. Blir nok ikke den første jeg leser. Får prøve meg på The Scarlet Letter en dag i stedet.

   Liker

   • Elida sier:

    Eg har The People in the Trees ulest i bokhylla, og må gjere noko med det i løpet av året. Ikkje ver skeptisk til Bleak House, det er ein av dei beste eg har lest sjølv om ingenting slår Our Mutual Friend.

    The Scarlet Letter er ei mykje betre Hawthorne-bok enn The House of Seven Gables.

    Liker

    • labbensblog sier:

     The People in the Trees er såå god!! Spent på hva du vil tenke om den. Men den traff meg veldig.

     Skal forsøke å ikke være skeptisk til Bleak House, men tror nok Our Mutual Friend uansett blir lest først. Jeg kunne ønske flere leste Barnaby Rudge, det er min favoritt av Dickens. Mange mener den er en av hans dårligste, men det kan jeg ikke forstå. Noen av skildringene er helt fenomenale, utrolig sterke.

     Strålende, har veldig lyst til å lese The Scarlet Letter.

     Liker

 6. Jeg har også mange uleste bøker i hyllene, og faktisk er det nok de jeg leser minst av i løpet av et år. Det burde jo ikke gå an, book hoarder er vel en fin betegnelse på meg. Listen ga jeg opp, men hele «Want to read»- lista mi på Goodreads er bestående av bøker som står ulest i hylla, så det får holde. Det hadde vært interessant å høre dine tanker om Morten Øens Tellemarck, tenker jeg. Den er litt spesiell.

  Liker

  • labbensblog sier:

   Book hoarder tror jeg passer på ganske mange av oss. Forhåpentligvis vil listchallenge-populariteten føre til at mange ser nøyere på egne hyller og blir flinkere til å lete etter godt lesestoff der. Det er helt tydelig at vi har mye bra i egne hyller, selv om vi glemmer det.

   Nå ble jeg nysgjerrig på hva du har liggende, jeg må inn å kikke på bokhyllene dine på Goodreads. Det er et ypperlig sted for å få kontroll med egne hyller. Denne gangen var det enklere med listchallenges enn å begynne å rydde i mine hyller på Goodreads, men jeg skal ta det prosjektet en gang også.

   Får se om jeg kommer meg til Tellemarck i løpet av året. Den virket interessant (og kanskje litt sær), og jeg husker det var flere bloggere som var begeistret.

   Liker

 7. Den hylla på Goodreads teller «bare» 601 bøker, og jeg er ikke helt sikker på om den er up to date. Føler vel egentlig det er greit om jeg kan late som om det ikke er mer enn 601 bøker jeg har ulest her hjemme.

  Tellemarck er sær, litt ekkel og rar – til tross for det så likte jeg den med alle sine rariteter. Noen romaner er så sære at det rett og slett ender opp i at man enten liker eller sterkt misliker boka. Det tror jeg er tilfellet med Tellemarck.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s