De Fire Store

«Kristiania 1898: Norge-Sverige-unionen er under kong Oscar II. Men en liten gruppe spesialagenter – Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie – sverger bare lojalitet til kvinnen de kaller «Norges hemmelige statsminister»: Hulda Garborg.» … «Så forsvinner Ibsen ned i et borehull i Nordsjøen. Og når dikteren Sigbjørn Obstfelder også blir borte, må Hulda be den svenske alkymisten og kvinnehateren August Strindberg om hjelp. Bjørnson vil ha Ibsen tilbake. Kielland vil lage gull. Og Lie oppdager med gru at alle de andre forfatterne er mye mer spennende enn ham.»

Jeg må innrømme at jeg er omtrent så langt fra målgruppen til denne boken som det er mulig å komme. Jeg har nesten ikke lest noen norske klassikere, og jeg har aldri lest noe som helst som karakterene i denne boken har skrevet. Norsktimene på skolen mislikte jeg sterkt. I tillegg er jeg ikke spesielt begeistret for tegneserier – Donald er omtrent den eneste tegneserien jeg har vært borti. Ikke akkurat det det beste utgangspunktet for å lese denne tegneserieromanen. Men er man med på en bokbloggturné så må man nesten våge å prøve seg på litt forskjellig. Og selv om denne ikke ble en favoritt angrer jeg ikke på at jeg meldte meg på denne runden av turnéen.

De Fire Store som spesialagenter i 1898, Lie med en monsterarm, Ibsen i et borehull i Nordsjøen, Lie med en prest på ryggen, Strindbergs gulloppskrift (hvorfor avsløre noe sånt forresten?), Frich som en slags diktator som vil herske over Norge ved hjelp av materiale fra jordens indre, Lie med dårlig stil, Kielland som vil lage gull som Strindberg og soldatgriser (eller er det grisesoldater?). Dette er helt absurd og det er det som gjør det gøy. Tegningene er overdrevne og nesten litt skumle, men det passer fullstendig med historien. Absurd og overdrevent er en utmerket kombinasjon. Lie var den tøffeste av alle, jeg tror nesten jeg må lese noe av ham en dag (selv om de skrev at hans bøker var ganske normale). Hans Jæger dukket også innom boken, og jeg lurer veldig på hvorfor han var så sint på Kielland. Dette sang han mens han pisset på en plakat (ja de har plakater i 1898) med bilde av Kielland:

«Lille øl, vet du hva, du kan saktens være glad
Du skal helles ned i maven, du skal pisses ud i haven,
Du skal gjødsle bondens bygg, og igjenoppstååå som brygg!»

Hadde Frich seiret ville vi forresten vært i øvrrrrr-gust nå, så kommer vi til frichtember, richtober (mangel på «f» her, en liten trykkleif muligens?), frichvember, og min personlige favoritt: «vinterblotsmåneden til kong øvres ære». Joda, jeg har kost med med denne boken, det må jeg innrømme. Men mine manglende kunnskaper om norske forfattere fra 1800-tallet ødelegger en del. Det er mye jeg ikke helt forstår, og mange karakterer jeg så vidt vet hvem er. Derfor tror jeg nok at boken er mer for de helt spesielt interesserte, eller i det minste for noen som fulgte bedre med i norsktimene enn meg. Men liker du absurde historier og gamle kjenninger som blir omskapt til noe særere enn de egentlig var, så vil du kunne kose deg med De Fire Store. For morsomt er det (ihvertfall alt som ikke går over hodet på meg). For de som elsker norske klassikere: løp og kjøp!

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms Bokbloggturné, og den som skrev innlegg om boken før meg var Aud. I morgen skal Predikeren skrive om De Fire Store.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Bokanmeldelser, Forfattere R. Bokmerk permalenken.

3 svar til De Fire Store

 1. christinebonnegolt sier:

  Dette er helt malapropos i forhold til «De Fire Store», beklager at jeg spammer kommentarfeltet ditt;) Kommer du på bokbloggertreffet på søndag? Jeg har litt problemer med å få sendt Harry Potter-premien din i posten på grunn av skarpe kanter, så før jeg begynner å tenke kreativt tenkte jeg at jeg burde høre om vi treffes da. Da kan du jo bare få den direkte 🙂

  Og beklager igjen at det tar så evig lang tid! Tror kanskje jeg skal velge bøker som premier fra nå av…!

  Liker

 2. labben sier:

  Spam i vei =) Jeg har ikke bestemt meg helt enda, men jeg har lyst, og har funnet en plan med både fly, tog og hotell som kan virke, så jeg tror nok jeg kommer til å dra. Kan gi beskjed på lørdag om jeg ikke kommer. Var på info-møte på skolen i går og fant ut at det er masse å lese til jeg begynner på tirsdag, men jeg skal prøve å være flink i dag og i morgen (når jeg ikke jobber) og så går det an å ta med bøker til Oslo også =)

  Gjør ingenting at det tar litt tid, jeg må innrømme at jeg var ganske spent på hvordan du skulle få sendt den. Dessuten er jeg verdensmester i å være treg selv: quizen min har jeg enda ikke fullført. Tror jeg må komme i gang igjen snart, slik at jeg kan utrope en vinner.

  Det er nok enklest med bøker som premier ja, men Harry Potter premien var særdeles tøff! (Ikke at samboeren min er enig, han var klar for at den skulle forsvinne i posten slik at han slipper å ha sånt på veggen sin).

  Liker

 3. christinebonnegolt sier:

  Hehe, samboeren min var helt enig med ham, og føler det samme i forhold til de andre Harry Potter tingene jeg har stående rundt i stua 😉

  Hehe, flere av vennene mine har også sagt at de lurte veldig på om jeg hadde tenkt på at det kunne bli vanskelig med posten, men det hadde jeg ikke viet en halv tanke en gang! Planlegging, altså…

  Håper du kommer! Lese på toget er en vinner 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s